Hapishanede büyüyen 700 bebekten biri: Bedirhan...

Adalet ve Kalkınma Partisi (AKP) hükümetinin kadınlara ve bebeklere reva gördüğü insanlık dışı muamelenin canlı şahitlerinden biri de 2 yaşındaki Bedirhan. Anne ve babası ile aynı hapishanede kalan Bedirhan'ın yürek burkan hikâyesini Bold Medya'dan Sevinç Özarslan kaleme aldı...

SHABER3.COM

Baba 9, anne 8 yıl aldı. İki küçük çocuk dedelerine emanet, üçüncüsü Bedirhan ise ömrünün bir yılını zindanda geçirdi bile. O yüzlerce mahkum bebekten biri.

Cezaevlerindeki bebeklerin sayısı her geçen gün artıyor. Ocak 2019’da açıklanan son rakamlara göre 677 bebek annesiyle birlikte mahkum. Yeni girenlerle birlikte bu rakam yaklaşık 700 civarında.

BİR YILDIR BALIKESİR KAPALI CEZAEVİ'NDE

Bedirhan Halim Kaya (2) bir yıldır Balıkesir Burhaniye T Tipi Kapalı Cezaevi’nde annesiyle birlikte kalıyor. Annesi Zinnet Kaya bir ifadede ismi geçtiği gerekçesiyle 8 yıl 9 ay hapis cezasına çarptırıldı. 

Üstelik ifadeyi veren kişi mahkemede, “Baskı altındaydım.” diyerek ifadesini geri çekmesine rağmen. Baba Babahan Kaya da aynı cezaevinde tutuklu. 

9 yıl 4 ay ceza verilen babanın dosyası şu anda istinaf mahkemesinde. 

Ziynet-Babahan Kaya çifti 4 Şubat 2018'den bu yana Balıkesir T Tipi Kapalı Cezaevi'nde tutuklu. Çiftin en küçük çocukları Bedirhan 2 yaşına cezaevinde girdi. 

ÖĞRETMEN KARI-KOCA

2009 yılında Balıkesir’de evlenen Kaya çifti, üniversiteden yeni mezun olmuş, öğretmenlik heyecanı ile hayata başlayan eğitimcilerdi.

Van doğumlu Babahan Kaya, Balıkesir Üniversitesi Fizik Bölümü mezun olduktan sonra Balıkesir merkezdeki FEM Dershanesi’nde çalışmaya başladı. 

Erzurumlu Zinnet Kaya, Uşak Üniversitesi’nden mezun olduktan sonra aynı dershanede rehber öğretmen oldu. Evliliklerinin ilk iki yılında Balıkesir merkezde idiler, sonraki 8 yıl Edremit’te geçti.

GİZLİ İTİRAFÇININ VERDİĞİ İFADE

15 Temmuz’dan sonra İzmir’e yerleşen ve 4 Şubat 2018’de İzmir’deki evlerinde gözaltına alınan Kaya çiftinin tutuklanma sebebi bir itirafçının isimlerini vermesi ve Bylock kullandıkları iddiası. 

SEGBİS ile mahkemeye bağlanan itirafçı ‘ben bu ifadeyi gözaltında polis baskısıyla verdim’ dedi ancak Türkiye mahkemelerinde artık bu durum hiçbir şey ifade etmiyor.

Bedirhan'ın cezaevi havalandırmasında çekilen fotoğrafı.

ÇOCUKLAR HAYATA KÜSTÜ

Kaya çiftinin üç çocukları var. Kamil Yusuf (9), Nihal (7) yaşında, Bedirhan Halim (2). Kamil Yusuf ve Nihal bir yıldır anneanne ve dedesiyle yaşıyor. 

Birdenbire aile düzenleri bozulan ve anne-babalarından ayrılmak zorunda kalan çocuklar yaşadıkları şokun hala etkisindeler. Ömürleri boyunca da bu travmayı unutamayacaklar.

Amcalarının A. Kaya’nın belirttiğine göre normalde çok konuşkan ve neşeli bir çocuk olan Kamil Yusuf’un ağzını bıçak açmıyor. Bir parmağı ağzında, diğeri saçında sürekli köşelere çekiliyor. Kimseyle iletişim kurmuyor. Nihal’in ağlama krizlerine ise anneanne ve dede derman olmaya çalışıyor.

Oyun çağında demir parmaklıkların ardında kalan minik Bedirhan koğuşta oyuncak olarak su çekeceğini kullanıyor. 

SÜT ANNELER BESLEDİ 

Annesi tutuklandığında 1 yaşında olan Bedirhan Halim, cezaevine 4 ay sonra; Haziran 2018’de girdi. Bu süre içinde mahalleden ve akrabalardan bulunan süt anneler onu besledi.

Bedirhan şimdi 8-9 kişilik koğuşta 16-17 kadınla birlikte kalıyor, süpürgelerle oynuyor. Işık süzen camlara bakıp oralara doğru gitmek istiyor. Annesi onu cezaevi kantininde bulduklarıyla avutmaya çalışıyor.
<< Önceki Haber Hapishanede büyüyen 700 bebekten biri: Bedirhan... Sonraki Haber >>
ÖNE ÇIKAN HABERLER