Sokağa çıkma yasağı kâğıt üstünde!

Adalet ve Kalkınma Partisi (AKP) hükûmetinin geçen hafta büyük bir skandala dönen sokağa çıkma yasağı kararı bu hafta sonu yeniden uygulamaya konulurken, binlerce işçi yasaktan muaf tutuldu.

SHABER3.COM

Kocaeli'ni Darıca ilçesinde faaliyet gösteren Kroman Çelik ve Sarkuysan fabrikalarının sahiplerine Kaymakamlık tarafından özel izin verildi. Fabrikaların hafta sonu da çalıştırılması kararı alındı.

Kaymakamlığın iki fabrika için verdiği izin yazısının “kopyala-yapıştır” olduğu, Kocaeli Valiliği’nin oluruna dikkat çekildiği görüldü.


Darıca Kaymakamlığı'nın 'özel izin' belgesi

MUAFİYET KARARLARI KEYFİ!

Konuya dair soL’a mülakat veren Birleşik Metal-İş Sendikası Genel Sekreteri Özkan Atar, “muafiyet” kararının sadece Kocaeli’ndeki bu iki fabrikaya özel olmadığını, birçok ilde işçilerin benzer “özel” izinlerle çalıştırılacağını söyledi.

Manisa, Bursa ve diğer birçok ilde benzer tabloların yaşandığını, buna hızlıca itiraz ettiklerini dile getiren Atar, “Bunlar bizim olduğumuz, bilgimizin olduğu yerler. Diğer sendikaların olduğu ya da olmadığı yerlerde çok daha fazla örnekler olduğunu tahmin ediyoruz.” dedi.

Türkiye’de 75 bini aşkın vak'a tespiti yapıldığını, her gün 5 bin yeni vak'ayla karşı karşıya kalındığını aktaran Atar, sayının giderek arttığını, salgının kontrol edilemediğini söyledi.

İşçilerin her geçen gün daha fazla hayati riskle karşı karşıya geldiğini belirten Atar, bu konuda en başından beri bilim insanlarının, tabip odalarının çağrılarının dikkate alınmasını istediklerini ancak gelinen noktada bunun yapılmadığını gördüklerini ifade etti.


SARKUYSAN'DA VAK'A GÖRÜLMÜŞTÜ

Hafta sonu kaymakamlığın özel izni ile çalıştırılacak olan Sarkuysan’da nisan ayı başında bir işçinin Covid-19 testi pozitif çıkmış, işçiler çalışma koşullarına tepki gösterip iş bırakmıştı.

İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği (İSİG) Meclisi, Türkiye'de ilk Koronavirüs vak'asının açıklandığı 11 Mart’tan sonra 52 işçinin bu hastalık kaynaklı iş cinayetinde hayatını kaybettiğini, en az 855 işçinin Koronavirüs testinin de pozitif çıktığını açıkladı.

ISUZU DA MUAFİYET İSTEDİ

Gebze’de faaliyet yürüten, hafif kamyon, kamyonet, küçük otobüs ve pick-up gibi ticari araçların üretimini gerçekleştiren Anadolu Isuzu fabrikası, sokağa çıkma yasağının uygulanacağı 18 Nisan Cumartesi günü “almayı planladığı özel izin kapsamında”  fabrikanın açık olacağını, üretim yapacağını tedarikçilerine duyurmuştu.
<< Önceki Haber Sokağa çıkma yasağı kâğıt üstünde! Sonraki Haber >>
ÖNE ÇIKAN HABERLER