Hasgüler: İngiliz uçakları günü geldiğinde Türkiye'yi bombalayacak

Hasgüler: İngiliz uçakları günü geldiğinde Türkiye'yi bombalayacak

KKTC Cumhurbaşkanı Danışmanı Prof. Dr. Mehmet Hasgüler, Kıbrıs sorununa değinerek, "Bölgede İngiliz üsleri var ve İngiliz üslerinden müdahaleler oluyor. Ne zaman bölgeyle ilgili bir sıkıntı olsa orada o üsler hemen bombardıman ediyor. Günü geldiğinde belki Türkiye'yi de bombalayacaklar." dedi.

Zirve Üniversitesi'nde düzenlenen 'Küreselleşen Dünya' konulu panel düzenlendi. Zirve Üniversitesi İktisadi ve İdari Birimler Fakültesi Bölüm Başkanı Doç. Dr. Murat Özkaleli moderatörlüğünde gerçekleştirilen panele, KKTC Cumhurbaşkanı Danışmanı Prof. Dr. Mehmet Hasgüler, Zirve Üniversitesi İktisadi ve İdari Birimler Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Bruno Surdel, İktisadi ve İdari Birimler Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Alper Dede konuşmacı olarak katıldı.

Soğuk savaş içerisinde hem Çin'in yükselişi hem de Ortadoğu sorunlarının Kıbrıs'ı etkilediğini belirten KKTC Cumhurbaşkanlığı Danışmanı Prof. Dr. Hasgüler, "İktidarın tarihi yazılmadığı için bu gibi sorunlar yaşanıyor. Müslümanlarla, Hristiyanların ortak olduğu bir devlete papaz bir cumhurbaşkanı karar veriyor. Mikro bir ülkenin uluslararasında makro etkisini konuşamıyoruz. 50 yıldır problem olan bu sorunlardan ötürü yeni bir karar alıp Kıbrıs'ta kalıcı barışı sağlamalıyız." diye konuştu.

'İktidarı konuşamadığımız için Türkiye ne isterse olmuyor, Türkiye'nin istemediği her şey ise oluyor' diyen Hasgüler, şunları kaydetti: "Soğuk savaş dönemi olsun sonrasındaki süreç olsun bugün içinde bulunduğumuz mesele burada aydınlatılması gereken bir konu Birleşik Krallığın Kıbrıs'taki statüsüdür. Kıbrıs'ta bir çözümde olabilir bunun pek bir önemi yok. Önemli olan Kıbrıs'ın, Rumların nasıl bir evrime sahip olabilecekleri, kendi tarihleriyle ilgili birleşik krallığın bir isme tutunup tutunamayacaklarıdır. Bölgede İngiliz üsleri var ve İngiliz üslerinden müdahaleler oluyor. Ne zaman bölgeyle ilgili bir sıkıntı olsa orada o üsler hemen bombardıman ediyor. Günü geldiğinde belki Türkiye'yi de bombalayacaklar."

'TÜRKİYE'DE SOSYAL BİLİMLER HÜR TARTIŞILAMIYOR'

Öğrencilerden gelen Sosyal Bilimler hür bir şekilde tartışılamıyor? sorusunu yanıtlayan Hasgüler, şunları ifade etti: "Türkiye'de maalesef düşünce suçları var, maalesef bu değişmeyen bir paradigmadır. İktidarlar değişiyor ama düşünce suçları değişmiyor. İnsanlar hür bir şekilde konuşmak için ben ne kadar neyi söyleyebilirim kaygısına kapılıyor. Görünmeyen iktidarın bizlere, Türkiye'nin siyasi genlerine bilerek, isteyerek kodladıkları bir şeydir. Hür düşünceden hiçbir devlet hiçbir millet korkmamalıdır. Düşünce hürriyeti konusunda araştırmacılar sıkıntı duyuyorsa bunun kaybı o ülkeyedir. Türkiye'deki iktidarların şahsiyetleri değişebilir ama bunun da bence bir taşıyıcı gibi Türkiye'deki iktidarlara baraj yapılarak her iktidarın kendine göre üzerine yüklenmiş formatlanmış bir konudur. Bu durumlar Türkiye'de görünen iktidarların üstünde bir şeydir."

Panelde söz alan Dr. Alper Dede ise IŞİD bağlamında Ortadoğu'da gelişen olayları değerlendirdi. CİHAN
<< Önceki Haber Hasgüler: İngiliz uçakları günü geldiğinde Türkiye'yi... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER