"Hasta, kendini tedaviye hazırlamalı"



Kanserle savaşta en önemli silahın erken teşhis olduğunu vurgulayan Özel Hayat Hastanesi Radyoloji Uzmanı Dr. Fatih Özkul, "Bu savaşta toplumsal bilinçlendirme ve farkındalık yaratmak çok önemlidir. Çünkü sağlık şakaya gelmez." dedi.

Kanserin, Türkiye'de ve dünyada ölüm sıralamasında kalp ve damar hastalıklarından sonra ikinci sırada olduğuna dikkat çeken Dr. Özkul, "Kanser; vücuttaki dokulardan birine ait hücrelerin normal özelliklerinin dışında değişim göstererek kontrolsüz çoğalmasıdır. Yani özetle kanser bir hücre hastalığıdır diyebiliriz. Olağan dışı bölünüp çoğalan hücre, organların işlevlerini yapmalarını engelleyerek kişiyi ölüme kadar götürür." diye konuştu.

KANSERLE SAVAŞ MÜMKÜN

Öldürücü olması, bıraktığı sakatlıklar ve tedavideki yüksek maliyetler nedeniyle de ülke ekonomisi ve iş gücünde ağır kayıplara neden olan kanserle savaşın mümkün olduğunu ifade eden Dr. Özkul, şöyle dedi: "Kanserin tanısı ne kadar erken konulursa tedavide başarı oranı da o kadar yüksektir. Ultrason, Mammografi, MR, Tomografi gibi radyolojik tanı yöntemlerinde teknolojinin gelişmesi ve ulaşılabilirliğin artmasıyla kanser vakalarını çok daha erken yakalama imkanımız bulunmaktadır. Sağlıklı bireylerin belli aralıklarla yaptıracağı muayene ve tetkikler, kanserin erken tanımlanması ve yok edilmesi açısından büyük önem arz etmektedir. Kanserle savaştaki en etkili enstrümanlardan biri de bireylerin sağlıklı hayat tarzlarını tercih etmeleridir. Sigara, dengesiz beslenme, obezite ve kontrolsüz olarak güneş ışınlarına maruz kalmanın bilinen birçok kanser türüne davetiye çıkarmaktadır. Özellikle sigara ve alkol kullanımından özenle kaçınılmalıdır. Çünkü sağlık şakaya gelmez."

HASTA KENDİNİ TEDAVİYE HAZIRLAMALIDIR

Kanserle savaşta toplumsal bilinçlendirme ve farkındalık yaratmanın önemine dikkat çeken Dr. Özkul, kanser tedavisiyle ilgili şunları söyledi: "Kanserde yaygın olarak kullanılan tedavi yöntemleri cerrahi, radyoterapi ve kemoterapidir. Daha az sıklıkla hormon tedavileri, biyolojik tedavi yöntemleri ve hedefe yönelik tedaviler kullanılmaktadır. Bunun yanında pek çok tedavi yöntemi de klinik çalışmalarla test aşamasındadır. Uzmanlık gerektiren kanser tedavisinde en önemli noktalardan biri de hastaların ve hasta yakınlarının, doktorları ve onların önerdikleri tedavi konusunda kendilerini rahat hissetmeleri ve psikolojik olarak kendilerini bu tedaviye hazırlamalarıdır. Kanser tedavisinde moralin yüksek tutulması, vücudun direncini artırarak tedaviye olumlu katkı sağlamaktadır."

CİHAN
<< Önceki Haber "Hasta, kendini tedaviye hazırlamalı" Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER