Hasta takibini artık robotlar yapacak


Kayseri'de bilim adamları tarafından geliştirilen Hastaya Yardımcı Mobile Robotu HAYAMOR, hastaların ilaçlarını almasını sağlıyor, genel sağlık durumlarını kayda alıyor. Su ikram eden robot ayrıca hastalarla sesli iletişime geçerek moral veriyor.

Robot, Bilimsel Araştırma Projeleri Koordinasyon Birimi (BAP) desteği ile Erciyes Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Mekatronik Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Şahin Yıldırım, araştırma görevlileri Sertaç Savaş ve Burak Ulu tarafından geliştirildi. Hastaya Yardımcı Mobile Robotu HAYAMOR, hastanede çalışan sağlık görevlilerine yardımcı olması ve sağlık sektöründeki şartları iyileştirmesi hedefiyle tasarlandı.

Çizgi üzerinde hareket edebilen mobil robot, iki temel görevi yerine getirecek. Bunlardan ilki, üzerindeki dokunmatik ekranın ara yüzü üzerinden kontrol edilen 6 hazneli elektromekanik bir besleme ünitesi ile hastalara ilaç ve su vermek. Dokunmatik ekran üzerinden isim veya fotoğraflarını seçen hastalar, tanımlı hazneden sadece kendi ilaçlarını alıyor. Ayrıca sağlık personelinin hastaları gözetimini kolaylaştırmak için üzerindeki bir kamera ile hastaların genel sağlık durumları ve doktor tarafından görüşülmesi kayda alınıyor.

Robotun ikinci görevi ise 'günaydın', 'bugün harika görünüyorsun' gibi hitap cümleleri ile hastaya moral desteği vermek. CİHAN
<< Önceki Haber Hasta takibini artık robotlar yapacak Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER