Hasta, yaşlı ve çocuk bakıcılığı tek meslek altında toplanıyor


Almanya'da hastane ve yaşlı bakım evlerinde yeterli kalifiye eleman bulunamaması Federal Hükümet'i farklı tedbirler almaya yöneltti. Daha önce Vietnam'dan kalifiye eleman getirerek, bu soruna çözüm bulma yoluna giden hükümet bununla da yetinmedi. Geçen hafta meclisten geçen yeni yasaya göre çözüm hasta bakıcısı, yaşlı ve çocuk bakıcısı mesleklerini birleştirmeyi öngörüyor.

Yeni yasaya göre meslek eğitimini tamamlamış kişi çok yönlü istihdam edilecek duruma gelecek. Bu mesleğe olan ilginin az olmasını da düşünen hükümet yetkilileri daha fazla genç için mesleği cazip hale getirmeyi hesaplamış. Böylece 2018 yılında başlayacak yeni meslekte üç yıl eğitimden sonra ilk diplomalı mezunların meslek piyasasına çıkmaları bekleniyor. Bunun için yaşlı bakıcısı meslek sahibi kişi hasta bakım biriminden klinik bölümüne veya çocuk bakım bölümüne daha rahat geçebilecek. Bununla beraber mesleği yapmış kişi istediği takdirde belirli ek eğitimlerle meslekteki kariyer basamaklarını da çıkabilecek. Bu zamana kadar bakıcılık hizmetlerinde çalışanların maaşları çok düşük ve kariyer imkanı da neredeyse hiç yoktu.

Bu durumda mesleğe olan ilginin azalmasını ve tabi olarak kalifiye eleman sorununu beraberinde getiriyordu. Ayrıca hastanelerdeki eleman eksikliği sebebiyle çalışma şartları da çok ağırdı. Mesleğin zorluğundan dolayı çalışanların daha erken emeklilik yolunu seçtikleri görülüyordu. Bununda ötesinde bu alandaki kalifiye elemanlar mesleğin daha itibarlı ve daha kazançlı olduğu ülkelere göç ediyorlardı. Bunların farkında olan hükümet bu yeni hamleyle bunların önüne geçmeye çalışacak.

Hastane ve kliniklere durumun çok acil olduğu konusunda herkes hemfikir. Diğer taraftan yaşlı ve hasta bakıcı meslek örgütleri yeni uygulamayı iki mesleğin yok ediliyor olmasını bahane ederek eleştirmeleri de dikkatlerden kaçmadı. CİHAN
<< Önceki Haber Hasta, yaşlı ve çocuk bakıcılığı tek meslek altında... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER