Hastalıklardan korunmak için besin çeşitliliğine dikkat!


Doktorlar, sağlık sitesi üzerinden bir anket yaptı. 'Mevsim geçişlerinde daha sağlıklı olmak için neler yaparsınız?' sorusuna ankete katılanların yüzde 39'u, 'Bağışıklık sistemini güçlendirici yiyecekler yerim' cevabını verdi. Uzmanlar da, hastalıklara karşı direnç kazanmak için kahvaltı, besin çeşitliliği, düzenli spor ve ara öğün alışkanlığının kazanılmasını tavsiye ediyor.

Bağışıklık sistemini güçlendirme adına vatandaşların uyguladığı yöntemler yüzde 39'la bağışıklık sistemini güçlendirici yiyecekler, yüzde 25 spor, yüzde 13 kalın kıyafet, yüzde 11 kalabalık ve kapalı alanlardan uzak durma, yüzde 3 de detoks diyeti oldu.

Ankete verilen cevapları analiz eden Beslenme Uzmanı Diyetisyen Tuğçe Sert ilkbaharda daha sağlıklı olmak için beslenme önerilerini paylaştı. Doğru beslenmenin, sağlıklı ve dinamik bir bedene sahip olmanın önemli bir adımı olduğunu belirten Sert, "Sağlıklı beslenme, her besin grubundan dengeli bir şeklide tüketmek ve günde 5 – 6 öğün yemek. En önemli öğün ise kahvaltı. Kahvaltı, metabolizmanın hızlanmasına ve gün içindeki kalori alımının azalmasına yardımcı oluyor. Güne iyi bir kahvaltı ile başlanmalı." dedi.

'GÜNDE 6 ÖĞÜN BESLENİN'

Gün içerisindeki yeme düzeni hakkında tavsiyelerde bulunan Sert, "Ara öğün alışkanlığınız yoksa bundan sonra ara öğün yapmayı alışkanlık haline getirin. Çünkü ara öğün, kan şekerinizin dengelenmesini ve tok kalmanızı sağlar. Öğle yemeğinizi atlamayın. Öğle öğününü tüketmek, akşam yemeğindeki porsiyonunuzun azalmasını sağlar. Günde 6 öğün beslenin ve öğünleriniz arasında 3 saati geçirmeyin. Bu şekilde beslendiğinizde, daha kolay kilo verdiğinizi ve hiç aç kalmadığınızı hissedeceksiniz."

'DAHA AZ KIRMIZI ET, DAHA FAZLA BALIK TÜKETMEYİ ALIŞKANLIK HALİNE GETİRİN'

Sıklıkla kırmızı et tüketmenin kanser riskini arttırdığını, kolesterol ve trigliseriti yükselttiğini ifade eden Sert, "Haftada bir en fazla 2 kez kırmızı et tüketmek yeterli. Omega-3 açısından çok zengin bir protein kaynağı olan balık tüketimi önemli. Düzenli balık tüketimi kilo vermeyi kolaylaştırıyor ve kalp-damar hastalıklarına karşı koruyor. Özellikle somon, levrek, uskumru, tonbalığı, çupra gibi yağlı balıkları haftada 2 gün tercih etmek gerekiyor. Elbette pişirme tekniği de önemli. Balığın da, etin de, kızartma şeklinde değil, fırında veya ızgarada pişirilmesi önem taşıyor." dedi.

'DÜZENLİ SPOR YAPMAYI HEDEFLEYİN'

Sağlıklı bir bedene sahip olmanın en önemli yollarından birinin de spor olduğunu söyleyen Sert, şu bilgileri verdi: "Spor, hem daha fit bir bedene sahip olmanızı hem daha iyi hissetmenizi sağlar. Ancak spor yaparken de bilinçli olmak gerekli. Saatlerce spor salonunda kalıp, vücudu çok fazla yormak yerine, daha hafif ve düzenli egzersiz yapmak yaşam kalitesi için daha faydalı. Ayrıca çok yoğun egzersiz yapmak, bırakıldığında verilen kiloların tekrar geri dönmesine neden olabiliyor. Bu yüzden haftada 150 – 200 dakika arası spor yapmak sağlıklı bir vücut için yeterli kabul ediliyor. Özellikle bahar aylarında açık havada yürüyüş yapmak metabolizmanızın daha iyi hızlanmasını sağlayacaktır."

CİHAN
<< Önceki Haber Hastalıklardan korunmak için besin çeşitliliğine dikkat! Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER