Hava Kuvvetleri'nde 1 koltuğa 0.8 pilot düşüyor

Hava Kuvvetleri’nden 15 Temmuz darbe girişimi nedeniyle atılan savaş pilotu sayısı 248 oldu. Bu durum, mecburi hizmet bitince özel sektöre geçmek için ayrılan ya da emekli olan pilotlara ilişkin rakamla birleşince önemli bir açık ortaya çıktı.

Hava Kuvvetleri'nde 1 koltuğa 0.8 pilot düşüyor

Dünyada koltuk sayısı/pilot sayısı oranı 1/1.5 olarak kabul ediliyor. 

Hürriyet'in haberine göre, Türkiye'de bu oran 1/0.8'e düştü. Bunun üzerine Hava Kuvvetleri ihtiyacın karşılanması için kapsamlı bir çalışma hazırladı.

Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, darbe girişimi sonrası 248 savaş pilotunun atılmasıyla yaşanan büyük açığın nasıl giderileceğinin yanıtı Bakanlar Kurulu toplantısı sonrası verdi. Kurtulmuş, “Yeni pilot alımı ve bir vesileyle TSK’dan ayrılmış olanların yeniden TSK’ya kazandırılmasıyla ilgili düzenleme 671 sayılı KHK ile yapılmıştır” dedi.

HAVA KUVVETLERİ'NİN ÖNERİLERİ

Hava Kuvvetleri ihtiyacın karşılanması için kapsamlı bir çalışma hazırladı. Bu çalışmada şu öneriler yer aldı:

-Hava Kuvvetleri'nde halihazırda Harp Okulu mezunu teğmen ve üsteğmenlerin sayısı 700'ü buluyor. Bu subaylar, sağlık raporları gibi nedenlerle uçuş okuluna gidemedikleri için piyade gibi sınıflarda. Kendilerine yeni şans tanınsın, kriterlere uygun olanları uçuş eğitimine alalım.

-Üniversitelerin mühendislik fakültelerinden endüstri, elektronik, havacılık ve uzay bilimleri ile bilgisayar bölümlerinden ara sınıf öğrencileri Milli Savunma bünyesindeki Harp Okulu'na alınsın.

-15 yıl olan mecburi hizmet 18'e çıksın. 25 yıl olan emeklilik süresi de 18'e indirilsin. Böylece pilotlar, 15 yılı doldurur doldurmaz ayrılmayıp emekliliği beklemeye teşvik edilmiş olur.
<< Önceki Haber Hava Kuvvetleri'nde 1 koltuğa 0.8 pilot düşüyor Sonraki Haber >>
ÖNE ÇIKAN HABERLER