Havalandırın, ofisiniz sizi hasta etmesin


Havalandırılmayan ofis, içinde barındırdığı mikroplar sebebiyle çalışanları hasta ediyor. Check-Up ve Sağlıklı Yaşam Kliniği Uzmanı Dr. Eren Eroğlu, her gün iş çıkışı başı ağrıyanların, boynu tutulanların, sürekli kilo alanların ofisteki havalandırmaya dikkat etmelerini öneriyor.

Modern binalar ve ofislerin yaşamın ayrılmaz bir parçası haline geldiğine dikkat çeken Dr. Eren Eroğlu, "Gün boyunca uzun saatlerimizin geçtiği, binlerce insanın paylaştığı ve aynı dönen havayı soluduğu ofis ve iş yerleri sağlığımızı da tehdit eder hale gelebilir. Olumsuz iç ortam koşullarına bağlı olarak insanlarda bazı rahatsızlıklar görülebilir." uyarısı yapıyor.

Dr. Eroğlu ofiste yaşanabilecek hastalıkların üç ana başlıkta toplanabileceğine işaret ederken bunları şöyle sıralıyor: "'Bina ile ilgili hastalıklar; Örneğin alerjik alveolit, astım, lejiyonella ve radon kaynaklı akciğer kanseri gibi. Yüksek veya düşük sıcaklık, aşırı nem, yetersiz hava akımı, kötü koku ve kuru hava gibi olumsuz iç ortam iklimlendirmesinden kaynaklanan rahatsızlıklar. Hasta bina sendromu (HBS); Nedeni belli olmayan fakat iç ortamda bulunan hava kirleticileri ile ilişkili olan hastalık semptomlarıdır. Hasta bina sendromu ısı yalıtımının ön planda olduğu ve iyi havalandırılmayan iç ortamlarda bulunan kişilerde, görülen semptomlar dizisidir. Göz, burun ve boğazda akıntı ve tahriş, baş ağrısı ve baş dönmesi, mide bulantısı, yorgunluk ve halsizlik, konsantrasyon bozukluğu, deride tahriş ve kızarıklık sıklıkla görülen belirtilerdir. Bu semptomlar bina içinde girildikten belli bir süre sonra başlar ve iç ortamın terk edilmesiyle düzelme eğilimindedir."

Hasta bina sendromunun etkilerinden kurtulmak için çalışma ortamını düzenli olarak havalandırılmasını öneren Dr. Eren Eroğlu şunları kaydetti: "Elektronik cihazlar gereken sayıdan fazla olmamalı, satın almada insan sağlığına en uygun olanlar tercih edilmelidir. Kirlilik nedenleri ortadan kaldırılmalı. Havalandırma sistemleri güçlendirilmeli. Solunan havanın kalitesinin artırılmalı. Yerleşim planının sağlık koşulları gözetilerek yapılması. İş stresini azaltmaya yönelik önlemler alınması."
CİHAN
<< Önceki Haber Havalandırın, ofisiniz sizi hasta etmesin Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER