Havalar ısınınca Koronavirüs'ün etkisinin azalacağına dair bilimsel bir bulgu yok

Berlin Charite Viroloji Enstitüsü Başkanı Christian Drosten hava sıcaklığının artmasıyla Koronavirüs'ün etkilerinin ve yayılma hızının azalacağına yönelik görüşü değerlendirdi.

SHABER3.COM

Çin’in Vuhan şehrinde 12 Aralık 2109'da ortaya çıkan Koronavirüs (Kovid-19) dünyayı etkisi altına aldı.

"Hava sıcaklığının artmasıyla virüsün etkilerinin ve yayılma hızının azalacağına" dair iddialara Berlin Charite Viroloji Enstitüsü Başkanı Christian Drosten’den cevap geldi. 

Drosten, ABD’de yapılan çalışmalarda Koronavirüs'ün etkisinin hava sıcaklığının artmasıyla azalacağına ilişkin bir bulguya rastlanmadığını belirtti.

Amerika Birleşik Devletleri'nin (ABD) Kuzey Karolina eyaletinde bulunan Duke Üniversitesi’nden epidemiyoloji uzmanı Profesör Greg Gray, hava sıcaklıklarının artmasının Çin’de ortaya çıkan Koronavirüs'ün (Kovid-19) etkisinin ve yayılma hızının azalmasında rol oynayabileceğini iddia etmişti. 

SICAK HAVALARDA KORONAVİRÜS'ÜN YAYILMA HIZI AZALACAK MI?

Ancak, Almanya’da Berlin Charite Viroloji Enstitüsü Başkanı Christian Drosten, ABD’de yapılan çalışmaların sonuçlarında Koronavirüs'ün yayılması ya da etkisinin hava sıcaklıklarının artmasıyla azalacağına dair bir tespite rastlanmadığını söyledi. 

Koronavirüs'ü "Ağır çekimde ilerleyen tabii bir felaket" diye nitelendiren Drosten, "İtalya'daki gibi bir durumdan kaçınmak için şimdi harekete geçmeliyiz. Etkinlikleri iptal etmeli, risk gruplarını korumalıyız." dedi. 

Drosten, virüsün Almanya’da yayılma hızının beklenenden fazla olduğunu belirterek, "Virüs Almanya'da beklenenden daha hızlı yayılıyor. Şimdi risk gruplarını koruma zamanı." ifadelerini kullandı.

MERKEL: NÜFUSUN YÜZDE 60-70’İ KORONAVİRÜSE YAKALANABİLİR

Almanya Başbakanı Angela Merkel partisinin grup toplantısında yaptığı açıklamada, ülkenin yüzde 60 ila 70’inin Koronavirüs'e yakalanabileceğinin altını çizdi. 

Koronavirüs tedavisinde etkili olabilecek bir aşının henüz bulunmadığına işaret eden Merkel, Koronavirüs sebebiyle etkinliklerin iptal edilmesi gerektiğini ifade etti. 

Merkel bilim insanlarının uyarılarını dikkate alınması gerektiğini belirterek, “Bu virüsü yeterince bilmiyoruz ve aşı yok. Bu yüzden uzmanların bize söylediklerine dikkat etmeliyiz.” diye konuştu.

"ÖNCELİK, YÜKSEK RİSK GRUBUNDA BULUNANLARI KORUMAK"

Önceliğin risk grubunda bulunan yaşlıların ve kronik hastalığı bulunan kişilerin korunması olduğunu dile getiren Merkel, "En önemli öncelik yüksek risk grubunda bulunanları korumak için virüsün yayılma hızını yavaşlatmaktır." dedi. 

Merkel, Koronavirüs'ün bir 'test' olduğunu belirterek, "Umarım bu testi geçeceğiz." diye konuştu.

AVRUPA GENELİNDE VAK'A SAYILARI

Virüsün İtalya’da hızla yayılmasının ardından Avrupa genelinde de vak'a sayıları artış gösterdi. 

Yetkililerin paylaştıkları verilere göre, İtalya’da koronavirüs teşhisi koyulan vak'a sayısı 10 bin 149, hayatını kaybedenlerin sayısı ise 631 olarak tespit edildi. 

Almanya’da vak'a sayısı 1.622’ye çıkarken, hayatını kaybedenlerin sayısının 3’e yükseldiği bildirildi. 

Fransa’da 1.784 kişide virüsün tespit edildiği, 33 kişinin öldüğü duyuruldu. İspanya’da ise 2 bin 26 kişide Koronavirüs tespit edildiği, 47 kişinin hayatını kaybettiği açıklandı. 

Vak'a sayısının diğer Avrupa ülkelerine göre daha az olduğu İngiltere’de 382 kişide Koronavirüs tespit edildiği belirtilirken; 6 kişinin hayatını kaybettiği bilgisi paylaşıldı.
<< Önceki Haber Havalar ısınınca Koronavirüs'ün etkisinin azalacağına... Sonraki Haber >>
ÖNE ÇIKAN HABERLER