Havlama öksürüğü bakın neyin habercisi

Öksürük pek çok hastalığın habercisi olabilir. Öksürüğünüzün sesine göre işte o hastalık türleri:

Havlama öksürüğü bakın neyin habercisi

Havalar soğudu, mevsim hastalıkları başladı. Özellikle çocuklarda sık görülen öksürük tedavi edilmezse pek çok hastalığa yol açabiliyor. Astım, alerjik rinit, reflü gibi kronik hastalıklarında belirtisi olan öksürüğün süresi ve şekline farklı tedaviler gerektirdiği için doktora başvurmakta geç kalınmamalı. Özellikle çocuklarda 2-3 haftadan daha uzun süren öksürüğün sebebinin araştırılması gerektiğini vurgulayan Fatih Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Çocuk Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Hamza Yazgan; “Uzun süren öksürük astım, alerjik rinit, reflü ve diğer hastalıklar açısından incelenmelidir.” dedi. 

Soğuk algınlığı kuru öksürük yapar

Kuru öksürüğün mevsim geçişlerinde görüldüğünü anlatan Yazgan şöyle devam etti: "Soğuk algınlığı nedeniyle görülen öksürükte genellikle balgam olmaz. Bademcik iltihabı, laranjit, sinüzit gibi üst solunum yollarında enfeksiyon kuru öksürüğe neden olabilir. Alerjiden kaynaklanan öksürüklerde kurudur. Ev tozu, polen gibi alerjenlerin sebep olabileceği kuru öksürük tedavisinde sebeplerin ortadan kaldırılması önemlidir." 

Balgamlı öksürük akciğer enfeksiyonundan kaynaklanır

"Akciğerdeki enfeksiyona bağlı olan balgamlı öksürüklerin tedavisini geciktirmeyin" uyarısında bulunan Yazgan, "Zatüre, bakterilere, virüslere, mantarlara bağlı olabilir. Hava yollarında sıvı veya mukus bu öksürüğe sebep olur. Beraberinde yüksek ateş olur. Verem hastalığı da balgamlı öksürükle belirti veren sinsi bir hastalıktır. Özellikle sabah kalkıldığında başlayan balgamlı öksürük 1-2 aydan daha uzun sürerse akciğerlerin bronşlarında harabiyete sebep olur ve bronşektazi gelişebilir." ifadelerini kullandı.

Havlama şeklindeki öksürük kurup hastalığının belirtisidir

Havlama şeklindeki öksürüklerin kurup hastalığı belirtisi olduğunu kaydeden Yazgan şunları söyledi: "Viral enfeksiyon sonrası göğüs bölgesinde ödem gelişmesine bağlı gelişen öksürükler havlama şeklinde olur. Kurup hastalığında görülen bu öksürüğe nefes borusunun girişinde gelişen ödem sebep olur. Ödemden dolayı nefes borusu daraldığı için nefes almada güçlük ve sesli nefes alma görülür. 

Hırıltılı öksürük kronik hastalıklardan kaynaklanır

Astım veya bronşiolit gibi kronik akciğer hastalıklarında akciğerde bronşların daralmasına bağlı hırıltı ile birlikte öksürük vardır. Islık çalma şeklinde akciğerlerden ses gelir. 

Fiziksel nedenler dışında bir de Psikojenik öksürük var

Fiziksel nedenlerle açıklanamayan herhangi bir hastalığa bağlı olmayan bir de psikoloji öksürük var. Genellikle gribal enfeksiyonlarla başlar ve sonrasında devam eder. Öksürük şekli genelde tekrarlayıcı kuru öksürük şeklindedir ve farklı bir seste öksürük olur. Genellikle uykuda olmaz ve uyandığında öksürük olur. Uzun süre geçmez. 

Öksürük her durumda tedavi gerektirir

2-3 haftadan daha uzun süren, her geçen gün şiddeti artan, günlük hayatı olumsuz etkileyen tüm öksürükler için doktora başvurmak gerekir. Özellikle kanlı balgam görülmüşse ve 3 aydan küçük bir çocukta öksürük gelişmişse, öksürük sırasında morarma varsa hasta boğmaca açısından değerlendirilmelidir."

samanyoluhaber.com


<< Önceki Haber Havlama öksürüğü bakın neyin habercisi Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER