Havuz medya yalan haber yayıyor! Kararı kaldırabilecek tek merci Yargıtay

Havuz medyası tarafından, Asliye ceza mahkemesinin Hidayet Karaca ve polislerle ilgili verdiği tahliye kararının kaldırıldığına yönelik Sulh Ceza Hakiminin karar aldığına dair haberler yayıldı.

Havuz medya yalan haber yayıyor! Kararı kaldırabilecek tek merci Yargıtay

Havuz medyasının algı oluşturma amaçlı haberlerine rağmen kesin nitelikteki tahliye kararının kaldırılması gibi bir durumun mümkün olmadığını belirten hukukçular, Sulh Ceza hakiminin zaten kendisi üzerinde olan Asliye Ceza mahkemesinin kararını kaldıramayacağını ifade ediyorlar. Bunun yanısıra bir mahkeme kararını ancak Yargıtay'ın bozabileceğini ifade eden hukukçulardan hakim Mehmet Karababa Twitter üzerinden konuyu değerlendirdi. 

İşte Karababa'nın o açıklamaları...

''Tahliye taleplerinin,reddi hakim kararı sonrası 32.asliye ceza mahkemesin önüne gittiği anlaşılmaktadır. Reddi hakim kurumu CMK'nın 22.ve devamı maddelerinde düzenlenmiştir. CMK 22. Maddede hakimin davaya bakamıyacağı nedenle sayılmış olup,bunlardan birisinin varlığı hakimin resen çekilmesini gerektirir. CMK 23.mad.yargılamaya katılamayacak hakimleri belirlemektedir.
CMK 24.maddesin de ise hakimin tarafsızlığından şüpheye düşülmesi halinde reddinin istenebileceği düzenlemektedir. CMK 26. Mad. red usulünü, 27.maddede ise red istemine karar verecek mahkeme belirlenmektedir. CMK 27/2.Md.göre sulh ceza hakiminin reddi kararının asliye ceza mahkemesinin bakacağı düzenlenmiştir. SC hakimliklerinin kuruluşu ve yetkilerine ait düzenlemede CMK 'nın 27. maddesinde herhangi bir değişiklik yapılmamıştır. SC hakimliklerinin kısıtlama kararlarına itiraz mercii olarak başka SC hakimi belirlenmişken,red yönündeki  düzenlemeye ilişilmemiştir.CMK 30.mad.göre red talebinin reddi kararları itiraza tabi iken, red talebinin kabulu kararları kesin niteliktedir. CMK 30/2.mad.göre red talebinin kabulüne karar veren merci;davaya bakmakla bir başka hakim ya da mahkemeyi görevlendirir. CMK'ya göre kesin nitelikteki mahkeme kararını başka bir mahkeme kaldıramaz,inceleme merci yazılı emir yoluyla ilgili yargıtay dairesidir. Özetle;kesin nitelikteki bir mahkeme kararını tartışmaya ve kaldırmaya tek yetkili makam;yazılı emir yoluyla ilgili yargıtay dairesidir. Burada CMK hükümleri ışığında sadece reddi hakim kurumu değerlendirilmiştir.Doğrudan bilgi sahibi olmadığım somut konulara girilmemiştir.''

SAMANYOLUHABER.COM
<< Önceki Haber Havuz medya yalan haber yayıyor! Kararı kaldırabilecek... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER