Havuz medyasına göre af değil, ceza indirimi geliyor

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın 30 Mayıs'ta Yargı Reformu Strateji Belgesi'ni açıklamasının ardından kamuoyunda var olan af beklentisi daha da güçlenirken, AKP medyasında bir affın değil, ceza indiriminin gerçekleşeceği haberleri yer aldı.

SHABER3.COM

Adalet ve Kalkınma Partisi (AKP) lideri ve Cumhurbaşkanı Erdoğan, katıldığı "10 bin hatim 100 bin dua" isimli etkinlikte yaptığı konuşmasında, af taleplerine karşılık, "Adalet Bakanlığımızın bu konularla ilgili bir çalışması var. Ama herkesi serbest bırakmak gibi bir şey olmaz. Bu çalışma neticesinde bırakılabilecek olanları, inşallah seçimlerden sonra Meclis açıldığında tekrar oralarda bunlar görüşülecek." dedi. 

Ancak AKP'nin bir af değil, infaz yasasında yapılacak bir değişiklikle ceza indirimi planladığı ortaya çıktı.

CEZASININ YÜZDE 50'SİNİ ÇEKEN TAHLİYE EDİLECEK

Türkiye gazetesinden Yücel Kayaoğlu'nun haberine göre, cezasının yüzde 50'sini çeken serbest bırakılacak ancak bu kapsama 'terör suçluları' girmiyor. Tecavüz, kadına ve çocuğa şiddet suçlarının ise cezası artacak. 

İnfazlarında indirim yapılmayacak suç kapsamı içinde terör, uyuşturucu, kadına ve çocuğa karşı işlenen suçlar var. 

Hatta AKP bu konuda başlattığı çalışmanın sonuna bile geldi. Habere göre, Ceza İnfaz Kanunu’nda (CİK) yapılacak değişiklikler seçim sonrası Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) gündemine gelse de kanun haline gelmesi ekim sonrasına kalacak.

CEZAEVİNDE KALMA SÜRELERİ DÜŞÜRÜLECEK

AKP'li hukukçular ve Adalet Bakanlığı'nın üzerinde çalıştığı ve Yüksek Seçim Kurulu (YSK) tarafından 23 Haziran'da yeniden yapılması karalaştırılan İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı seçimleri sonrasında Meclis'e gelecek düzenlemeye göre, cezaevlerinde kalma sürelerinin düşürülmesi, bazı suçların para cezasına çevrilebilmesi gibi düzenlemeler var.

Mevcut kanuna göre terör suçluları cezalarının dörtte üçünü, adli suçlular ise üçte ikisini çekerken, terörden hüküm giyenlerin ceza süreleri sabit kalacak. 

Adli suçlarda ise 10 yıl ceza alan biri 6 yıl 6 ay hapis yatarken, bu süre yeni yasayla birlikte beş yıla düşecek. Cezasının yarısını yatanlar ise şartlı tahliye edilecek. Ekonomik suçların ise para cezasına çevrilmesi söz konusu. 

TECAVÜZ SUÇUNUN CEZASI ARTIRILACAK

Kadın ve çocuğa yönelik tecavüz, şiddet suçlarının cezaları ise artırılacak. Alt sınır kadın cinayetlerinde 40, çocuk cinayetlerinde 50 yıla kadar çıkarılabilecek. 

Hırsızlık suçluları da yeni düzenleme ile daha fazla ceza alacak. Cezaevine girmeden salıverilen hırsızlar artık mutlaka cezaevinde kalacak. 

Habere göre, nafaka ve icra yoluyla çocuk teslimi konusunda da yeni düzenlemeler yolda. 

100 BİN KİŞİ YAKINDA TAHLİYE EDİLCEK

Gazetenin bir başka haberine göreyse, 100 bin kişi yakında tahliye edilecek. 

Konuyla ilgili, "Bu kurumların kapasitesinin ise 221 bin 932 kişi olduğu belirtiliyor. Ancak, şu anda cezaevlerinde kapasitenin üzerinde yaklaşık 50 bin tutuklu ve hükümlü bulunuyor. Yapılacak ceza indirimi düzenlemesi ile cezaevlerindeki doluluk da azalmış olacak. Cezalarda indirime gidilmesi ile kaç kişinin serbest kalacağı henüz bilinmiyor. Ancak Adalet Bakanlığı bu konuda da bir çalışma yürütüyor. Bazı hukukçular, serbest kalacakların sayısının 100 bini bulabileceğini dile getiriyor." ifadelerini yer verildi.
<< Önceki Haber Havuz medyasına göre af değil, ceza indirimi geliyor Sonraki Haber >>
ÖNE ÇIKAN HABERLER