Hayaller millî motorlar Alman

Savunma sanayiinde üretilen MilGem, Altay tankı, Fırtına obüsleri gibi bir çok millî projenin ‘en kritik parçası’ olan motorda Alman imzası bulunuyor. Bu yüzden Almanlarla yürütülen denizaltı projesinde Türkiye’nin kendi başına yola devam edeceği iddiaları çok da gerçekçi görünmüyor.

Hayaller millî motorlar Alman

Almanya’nın 1915 olaylarını ‘soykırım’ olarak tanımlamasının ardından, Ankara’nın tepkileri sürüyor. Savunma Sanayi Müsteşarı (SSM) İsmail Demir, Almanlarla yürütülen denizaltı projesininde de Türkiye’nin kendi başına yola devam edebileceğini söyledi.

Fakat savunma sanayiinde son dönemde önemli adımlar atılsa da birçok hayati projenin en kritik parçalarından biri olan motorda Alman imzası var. Milli savaş gemisi (MilGem) ve milli tank projeleri ile IŞİD hedeflerini vuran Fırtına obüslerinin motorları Almanlara ait. Hatta bu ülke izin vermediği için Türkiye obüsleri Azerbaycan’a ihraç edememişti.

Proje Almanya’da devam edecek

Kara Kuvvetleri envanterindeki helikopterlerin füze ikaz sistemleri de yine Alman teknolojisi. 2009 yılında Türkiye ile Alman ThyssenKrupp Marine System (HDW) şirketi arasında, 6 adet 214 sınıfı yeni tip denizaltı üretimi konusunda sözleşme imzalandı. Alman tasarımı denizaltılar, lisans altında Gölcük Tersanesi’nde üretilecek. Savunma kaynakları, Müsteşar Demir’in açıklamalarını ‘politik söylem’ olarak yorumlarken, projenin Almanya’yla devam edeceği bilgisini veriyor.

Türkiye’nin büyük önem verdiği MilGem ve Altay tankı platformlarında Alman MTU motorları kullanılıyor. MilGem projesiyle, Türk savunma sanayi ilk kez korvet tipi bir askeri gemi inşası kabiliyeti kazandı. TCG-Heybeliada ve ikinci gemi TCG-Büyükada Deniz Kuvvetleri Komutanlığı hizmetine girdi. Üçüncü gemi Burgazada’nın inşa faaliyetleri İstanbul Tersanesi Komutanlığı’nda sürdürülürken, Kınalıada’nın yapımına da önümüzdeki dönemde başlanılacak.

Koç Grubu tarafından üretilen ve yine MTU motor kullanan Altay tankının tasarım aşamasında Güney Kore üretimi XK-2 ana muharebe tankı projesinden elde edilmiş tecrübelerden yararlanılıyor. Aracın Volkan-III tank atış kontrol sistemi ve tank komuta kontrol muhabere bilgi sistemi Aselsan tarafından üretilecek. 120 mm’lik 55 kalibre ana silah sistemi, Hyundai-Rotem kanalı ile teknoloji transferi yapılarak MKE tarafından, modüler zırh paketi ise Roketsan tarafından imal edilecek.

Kaynak: Yeni Hayat Gazetesi / Emre Soncan'ın özel haberi
<< Önceki Haber Hayaller millî motorlar Alman Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER