Haydarpaşa'yı yakanlara 10 ay ceza çok bulundu

Haydarpaşa Garı’nda beş yıl önce çıkan yangından sorumlu üç kişi için Yargıtay ‘iyi hal’ indirimi istedi.

Haydarpaşa'yı yakanlara 10 ay ceza çok bulundu

İstanbul’un en önemli tarihi simgelerinden Haydarpaşa Garı’nda bundan beş yıl önce çatıda çıkan yangından sorumlu üç kişiye 10 ay hapis cezasını Yargıtay çok bularak ‘iyi hal’ indirimi istedi.

Yeniden yargılanma

Meydan Gazetesi'nin haberine göre, İstanbul Haydarpaşa Garı’ndaki izolasyon çalışması sırasında tarihi binanın çatısının tamamen yanmasına yol açtıkları gerekçesiyle iki işçi ve şirket sahibine 10’ar ay hapis cezası verilmişti. Mahkeme, ‘Suçun tarihi bir binaya karşı işlenmiş olması’ nedeniyle de bu cezaları ertelememişti. Kamuouyu ise cezaları yetersiz bularak tepki göstermişti.

Radikal’den İsmail Saymaz’ın haberine göre Yargıtay 8’inci Ceza Dairesi, kararı bozdu. Daire, cezanın ertelenmemesi kararının, sanıkların pişmanlık durumları, kişilik özellikleri, duruşmalardaki davranışları ve yeniden suç işleyip işlemeyecekleri göz önünde bulundurulmadan verildiğini savundu.

10’ar aylık cezayı ertelememe kararını yanlış bulan 8. Ceza Dairesi,“Zararın karşılanmamış olması ve suçun tarihi bir binaya karşı ciddi bir ihmal sonucu işlenmiş olmasının” yasal ve yeterli bir gerekçe olmadığını savundu.

Dosya, şu an tekrar yerel mahkemeye gönderilmiş durumda.

Ne olmuştu?

Haydarpaşa Garı’nda, 28 Kasım 2010’daki yangının ardından, çatıda izolasyon yapan Zafer Ateş ve Hüseyin Doğan adlı işçiler ile izolasyon çalışmasını yürüten şirketin sahibi İhsan Kaboğlu ve Hüseyin Kaboğlu hakkında ‘taksirle yangına sebebiyet vermek’suçundan, üç aydan bir yıla kadar hapis cezası istemiyle dava açılmıştı.

TCDD mühendisleri Suavi Günay ve mühendis Ayşe Kaplan hakkında ise ‘genel güvenliğin taksirle tehlikeye sokulması’suçlarından yargılanmalarına karar verilmişti.

Anadolu 8’inci Sulh Ceza Mahkemesi’nde 6 Aralık 2013’te biten yargılama sonunda, işçiler Ateş ve Doğan ile şirketin sahibi İhsan Kaboğlu hakkında 10’ar ay hapis cezası verildi.

Zararın karşılanmadığını ve suçun tarihi binaya karşı ciddi bir ihmal sonucu işlendiğini belirten mahkeme cezayı ertelemedi. Mühendis Suavi Günay ve Ayşe Kaplan ile şirket sahiplerinden Hüseyin Kabloğu ise beraat etti.
<< Önceki Haber Haydarpaşa'yı yakanlara 10 ay ceza çok bulundu Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER