Hayrabolu'da yorgancılık mesleğinin son temsilcisi

9 yıl önce Samanyolu Haber

- Yorgancı Beytekin: "Artık her şey hazıra dayalı olduğu için yorgancılık eskisi gibi değil"

TEKİRDAĞ (AA) - Tekirdağ'ın Hayrabolu İlçesinde, mesleğinin son temsilcisi 64 yaşındaki Nihat Beytekin'in, rengarenk kumaşlarla yaptığı yatak ve yorganlar, endüstriyel ürünler karşısında ayakta kalmaya çalışıyor.

Beytekin, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 14 yaşında yorgancılık mesleğine başladığını, 50 yıldır yorgan diktiğini söyledi.

Hayrabolu'da yıllar önce açtığı dükkanla yorgancılık mesleğini tüm zor şartlara rağmen sürdürmeye çalıştığını belirten Beytekin, şöyle konuştu:

"Zamana direnecek gücüm kalmadı. Son zamanlarda piyasaya çıkan silikon, elyaf ve plastik, yorgancılığı etkiledi. Hazır ürünlere olan talep yorgancılığı bitirdi. Artık her şey hazıra dayalı olduğu için yorgancılık eskisi gibi değil. Bizim gibi bu işi devam ettirenler bir şekilde yorgan dikmeyi sürdürüyor. Ettiremeyenler de ayakta zor duruyor ve bir müddet sonra mesleği bırakmak zorunda kalıyorlar. Bu mesleği icra edenler zor günlerini yaşıyor. Eskiden düğünü olanlar gelip bizden alışveriş yaparlardı ama şimdi hazır yorganları tercih ediyorlar. Bu da mesleğimizi etkiliyor.''

Beytekin, artık birçok meslek gibi yorgancılıkta da sektörde hazır, fabrikasyon yorgan imalatına geçildiğini vurguladı. El işi yorganların  maliyetleri yüksek olduğu için vatandaşların hazır dikim yorganlara yöneldiğini dile getiren Beytekin, şunları kaydetti:

"Birçok genç kızımızın çeyizinde el yapımı yorgan görürsünüz ancak bunlar kullanımlık değil sergilenmek içindir. Bu iş için de olsa yorganımızı özenle yaparak satmak bizlere keyif veriyor. Zamanında mesleğimiz çok revaçtaydı. Tamamen el dikişi el sanatı olup, çok ilgi duyulan bir işti. Şu anda fabrikasyon ürünler, geri dönüşüm malzemesinden elde edilen elyaf ve silikonlar bizim gibi yorgancı esnafını tamamen bitme noktasına getirdi. Eskisi gibi artık el emeği, göz nuru ile yapılan yatak ve yorganlar pek rağbet görmüyor. Yorgan, yastık, yatak ve çeyizlik ihtiyacı olan vatandaşlarımızın bu tür alışverişlerini Hayrabolu’daki esnaflardan yapmalarını istiyoruz. Diktiğimiz ürünler sağlam ve kullanışlı."