"Hayvan bakımında doğru bildiğimiz çok yanlışımız var"

Okuma Süresi 3 dkYayınlanma Çarşamba, Aralık 30 2015
Veteriner Hekim Ali Güngör, bölgede yoğun olan hayvan hastalıklarına, bunların zararlarına ve toplumda doğru bilinen bazı yanlışlıklara dikkat çekti.
Veteriner Hekim Ali Güngör, bölgede yoğun olan hayvan hastalıklarına, bunların zararlarına ve toplumda doğru bilinen bazı yanlışlıklara dikkat çekti.

Veteriner Hekim Ali Güngör, bölgede görülen ya da görülmesi muhtemel hastalık ve zararlarından bahsederek, büyükbaş hayvanlarda genelde sindirim sistemi, solunum sistemi denilen sistemik hastalıklar, artı metabolik hastalıklar ve bir de bulaşıcı hastalıklar diye adlandırabileceğini söyledi. Büyükbaş hayvanlarda iklim değişmesiyle birlikte bahardan yaza, yazdan kışa geçişlerde daha çok solunum ve sindirim hastalıklarıyla sık karşılaşıldığını anlatan Güngör, şunları söyledi: "Solunum hastalıkları daha çok bulaşıcı enfeksöz hastalıklardır. Viral ya da bakteriyel kökenli oluyorlar. Hastalıklar daha çok ahıra alınma yani döneminde yazdan kışa geçişte, hayvanlarda daha çok karbonhidratça zengin yemler (arpa, kepek, buğday yemlerin) dışardan da alımı engellendiği için mecburen bu yönlü beslenmeye ağırlık verildiğinde bunun dozu aştığında bir takım sindirim bozuklukları; ishalle seyreden hatta hayvanın ayağa kalkamayacak duruma geldiği asitöz dediğimiz bu hastalık ortaya çıkabiliyor. Bu da yine kısa sürede tedavi edilmez ise ölüme yol açabiliyor. Kedi köpeklerde olan hastalıklara gelince; bu hayvanların hastalıkları gençlik hastalığı, korona kanlı ishal hastalığı, kuduz hastalığı özellikle bölgemizde görünen, görünmesi muhtemel hastalıklar arasındadır. Bunların aşı yoluyla giderilmesi mümkündür."

TOPLUMDA DOĞRU BİLİNEN YANLIŞLAR

Toplumda doğru bilinen birtakım yanlışlıklara da değinen Güngör, şu bilgileri verdi: "Birincisi vatandaş, hayvanı üşümesin diye sıcağın içine atıyor. Hayvanlarda soğuktan üşüme olmaz. Soğuktan dolayı hastalık da ortaya çıkmaz. Hayvanın strese girmemesi gerekir. Bu doğru bilinen yanlışlar arasından bir tanesidir. Buzağılarda küçük oldukları için bu durum ortaya çıkabilir ama büyük hayvanlarda soğuk ya da cereyan hayvanı etkilemez. Bazen görüyoruz hayvan ahırda hava alamaz durumda oluyor. Hava sirkülasyonu yok. Ahır gayet ha

Bu haberler de ilginizi çekebilir