"Hayvan pazarları açılırsa etin fiyatı düşer"


Kayseri Kasaplar ve Besiciler Odası Başkanı Adnan Aydın, Türkiye genelinde hayvan pazarlarının kapalı olması nedeniyle et fiyatlarının düşmediğini söyledi. Hayvanlardaki hastalıklardan dolayı bakanlığın pazarları kapattığını öne süren Aydın, "Pazarların yeniden açılmasıyla et fiyatı yüzde 15 geriler." dedi.

Türkiye'de 4 milyar dolara yaklaşan canlı hayvan ve soğutulmuş veya dondurulmuş et ithalatına rağmen 2005'te 11,28 lira seviyelerinde olan dana etinin fiyatı, 2016 başında 38 liraya ulaştı. Et fiyatlarındaki artışın devam etmesi ise vatandaşa yansıdı. Vatandaş alacağı et miktarını azalttıkça azalttı. Et fiyatlarının düşmesi beklenirken, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nın Türkiye genelindeki hayvan pazarlarını hastalık nedeniyle kapatmasıyla etteki fiyat bir türlü düşmedi.

Kasaplar ve Besiciler Odası Başkanı Adnan Aydın, pazarlardaki hayvanlarda şap hastalığı ve başka hastalıkların görüldüğü için bakanlığın ülke genelindeki yüzde 90'a yakın pazarı kapattığını söyledi. Pazarların kapalı olması fiyatların düşmesine engel olduğunu belirten Aydın, "Pazarların yeniden açılmasıyla et fiyatları gerileyecektir. Şu anda kemikli etin kilosu 23 liradan işlem görüyor. Ama pazarlar yeniden faaliyete geçtiğinde bu rakam 21.5 liraya kadar gerileyecektir. Bu da et fiyatlarında yüzde 15'lik bir gerileme sağlayacaktır." diye konuştu.

Kasaplarda dana parçanın 38 liradan, kıymanın 30 liradan satıldığını belirten Kayseri Kasaplar ve Besiciler Odası Başkanı, kuzu etinde de artış olduğunu ifade etti. Kuzu etinin de düşmesini beklediklerini ancak gerçekleşmediğini ifade eden Adnan Aydın, kuzu kolun 32, kuzu budun ise 38 liradan satıldığını sözlerine ekledi.
CİHAN
<< Önceki Haber "Hayvan pazarları açılırsa etin fiyatı düşer" Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER