Hayvanlarda aşılama programları açıklandı

Kuduz, şap, brucella, rev 1 ve PPR (koyun keçi vebası) aşılama kampanyaları programları açıklandı.

Hayvanlarda aşılama programları açıklandı

Nevşehir Tarım Gıda ve Hayvancılık İl Müdürlüğü tarafından 2015 yılı Hayvan Hastalıkları ile Mücadele Programı kapsamında yapılacak olan kuduz, şap, brucella, rev 1 ve PPR (koyun keçi vebası) aşılama kampanyaları programları açıklandı.

Nevşehir İl Müdürlüğü toplantı salonunda 2015 yılı Hayvan Hastalıkları ile Mücadele Programı kapsamında, kuduz, şap, brucella rev 1 ve PPR (koyun keçi vebası) aşılama kampanyaları ile ilgili İl Müdürü Okan Yılmaz başkanlığında, şube müdürleri, köy muhtarları, belediye başkanları, birlik temsilcileri ile toplantı yapıldı. Toplantıda, çiçek, kuduz, şap, brucella ve PPR hastalıklarının ilimizdeki durumu, aşılamaların hastalıklarla mücadeledeki önemi, yetiştiricilerimizin aşılama kampanyalarına katılımının en üst düzeyde sağlanması konularında bilgi alışverişinde bulunuldu.

Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Okan Yılmaz aşılama programları ile ilgili yaptığı açıklamada, "Nevşehir merkez ve ilçelerinde öncelikle; 16 Şubat -31 Mart tarihleri arasında sığırlarda nodüler ekzantem aşılama proğramı (sığır çiçek) başlamıştır. Sığır Çiçek Aşılama Programı boyunca 3 aylıktan büyük tüm sığırlar çiçek hastalığına karşı aşılanacaktır. Aşılama programında kullanılacak aşılar İl Özel İdaresi tarafından alınmıştır. Sığır çiçek hastalığı büyükbaş hayvanlara sinekler ile bulaşan, deride nodül ve yumrularla karekterize olan et ve süt veriminde azalma, damızlık değerinde düşmeye ile beraber ekonomik kayıplara neden olan, ihbari mecburi bir hastalıktır. Hastalıkla mücadelenin en etkin korunma yolu aşılama ve sinekler ile mücadeledir. Aşılama programından sonra büyükbaş hayvan sevklerinde veteriner sağlık raporu almak için şap aşısı ile beraber sığır çiçek aşısı şartı aranacağından yetiştiricilerimizin mutlaka çiçek aşısı yaptırmaları gerekmektedir. Aşı yaptırmak kanunen zorunlu olup, aksi taktirde hayvan sahiplerine 7 bin 323 TL idari para cezası uygulanması hükmü mevcuttur" dedi.

KOYUNLAR, KEDİ VE KÖPEKLER AŞILANACAK


Brucella Rev 1, kuduz ve şap aşılama kampanyası düzenlediklerini de belirten Yılmaz şöyle konuştu: "Kuduz aşılama kampanyası boyunca, il genelinde sahipli veya sahipsiz tüm kedi ve köpeklerin aşılanmasını hedefledik. Kampanyada kullanılacak aşılar, bakanlığımız tarafından proje kapsamında ücretsiz tahsis edildi. Aşılanan tüm hayvanlar için aşı karnesi tanzim edilerek, kuduz aşılama defterine kaydedilmektedir. Kampanya kapsamında olmak üzere; belediyelerin, muhtarlıkların, hayvanları koruma derneğinin, hayvanseverlerin ve ilgili kurum ve kuruluşların aşı talepleri İl Müdürlüğümüz tarafından karşılanacaktır. Kedi veya köpeklere yılda bir defa koruyucu kuduz aşısı yaptırılması kanunen zorunlu olup, aksi taktirde hayvan sahiplerine 7 bin 323 TL idari para cezası uygulanması hükmü mevcuttur. Şap aşılama kampanyası ile 2 aylıktan büyük tüm büyükbaş hayvanların aşılanacaktır. Özellikle buzağı ve kuzular hastalığa karşı son derece hassas olup yüzde 80'lere varan oranlarda ölümlere yol açabilir. Bu nedenle, hastalıktan korunmanın en önemli yolu, hayvanların altı ay aralıkla yılda iki kez (ilkbahar, sonbahar) aşılanmasıdır. Brucella Rev 1 aşılaması koyunlarda yavru atmaya sebeb olan brucella hastalığına karşı korumakta, olup, kampanyada aşılanmamış anaç koyunlar ile kuzular ve damızlık koçlar aşılanacak, aşılanmayan koyunlar anaç koyun keçi desteği alamayacaklardır. PPR (koyun keçi vebası) aşılama kampanyası ile aşılanmamış koyunlar ile kuzular aşılanacak, aşılanmayan hayvanlara il dışına sevklerde, veteriner sağlık raporu düzenlenmeyecektir. PPR aşılaması ile beraber küçükbaş hayvanlarda küpeleme işlemi yapılacaktır." 
CİHAN
<< Önceki Haber Hayvanlarda aşılama programları açıklandı Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER