Haziran ayında metrelerce kar kütlesi var


Türkiye'nin batısında haftalar önce deniz sezonu başlarken, doğusundaki Van'ın Bahçesaray ilçesinin yol kenarlarında halen metrelerce yükseklikte kar kütleleri bulunuyor. Bu manzaralara alışkın olduklarını belirten ilçe sakinlerinden Sabri Çağlar, "3-5 yıl öncesi haziran ayına kadar yollarımız bile açılamazdı. O yüzden 8 ay Allah'a, 4 ay devlete bağlı yaşardık." dedi.

Van'ın Bahçesaray ilçesi, uzun süre kardan dolayı kapalı kalan yollarıyla gündeme geliyor. Bahçesaray'ın, Van merkez ile ulaşımını sağlayan 110 kilometrelik yolun 44 kilometresi, birkaç yıl öncesine kadar coğrafi şartlar ve çetin kış koşulları dolayısıyla yılın 8 ayı ulaşıma kapanıyordu. Ancak, Van-Bahçesaray yolunun 2 bin 985 metre rakımlı Karabet geçidindeki kurp iyileştirilmesi ve yol genişletme çalışmaları sayesinde bu yolun kapalı kalma süresi 1,5 aya kadar düşürüldü. Bugünlerde Türkiye'nin batısındaki tatil yerlerinde insanlar denize girerken buralarda halen metrelerce kar kütlesi görmek mümkün. Yol kenarlarında 2 metreden fazla yüksek olan kar kütleleri yabancı insanları şaşkına uğratsa da ilçe insanı için çok normal geliyor.

Van ile Bahçesaray yolunun 3-5 yıl öncesine kadar yaklaşık 8 ay boyunca kapalı olduğunu aktaran Bahçesaraylı Sabri Çağlar, "Yolun şu an ki durumuna çok şükrediyoruz. Eskiden kasım aylarında başlayan karla birlikte bizim şehir merkeziyle irtibatımız kesilirdi. Ta ki havalar ısınıncaya kadar. O da mayıs ayını buluyordu. O yüzden bizim ilçeye '9. Gezegen' ismini vermişti. Bundan dolayı yabancıların şaşırdığı bu kar kütleleri bizim için çok normal geliyor." diye konuştu.
CİHAN
<< Önceki Haber Haziran ayında metrelerce kar kütlesi var Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER