HDP, 1 Kasım seçiminin iptali için YSK'ya başvurdu


HDP Eş Genel Başkan Yardımcısı Adana Milletvekili Meral Danış Beştaş, 1 Kasım Genel Seçim'in iptaline ilişkin Yüksek Seçim Kurulu'na (YSK) başvuru yaptıklarını açıkladı.

Beştaş, Meclis'te basın toplantısı düzenledi. Cezaevindeki sorunlara değinen Beştaş, Osmaniye Cezaevi'nde kaba işkence ve çıplak aramanın rutin haline geldiğini savundu. Hastaların revire çıkmasının tam bir işkenceye döndüğünü ileri süren Beştaş, birçok cezaevinde bu uygulamaların yapıldığını kaydetti. Erzurum H Tipi Cezaevi'nde de fiziki koşulların yetersiz kaldığını dile getiren Beştaş, yer sorununun ciddi şekilde devam ettiğini söyledi. Beştaş, şunları kaydetti: "Cezaevlerine ilişkin Osmaniye, Rize ve Erzurum'daki uygulamalar tüm cezaevlerinde devam ediyor. Başvurularımza bir sonuç alamadık. Bir an önce önlemlerin almasını talep ettik."

"SEÇİMİN, ADİL VE EŞİT REKABET KOŞULLARINDA YAPILMADIĞI GEREKÇESİYLE İPTALİNİ İSTEDİK"

Seçimden sonra birçok ilde sonuçlara itirazlarda bulunduklarını ifade eden Beştaş, itirazlarının reddedildiğini söyledi. Olağanüstü başvurunun dün son günü olduğunu belirten Beştaş, şunları söyledi: "YSK'ya seçimin adil, demokratik, dürüstlük ve eşit rekabet koşullarında yapılmadığı gerekçesiyle seçimlerin iptalini istedik. Bu başvurumuz sadece başvuru yapmak olmak için değil; beklentimiz gerçekten YSK'nın ayrıntılı bir şekilde dilekçemizde özetlediğimiz hem seçim öncesi yaşanan hukuksuzlukları, hem de seçim günü yaşanan ve sonradan yaptığımız itirazları titiz bir şekilde hukuka uygun bir şekilde değerlendirerek bu talebimize yanıt bekliyoruz. Çünkü Türkiye Cumhuriyeti tarihinde 1 Kasım 2015 seçimleri gayrimeşru bir seçim. Baskı ortamında, hukukun kesinlikle yok sayıldığı, Cumhurbaşkanı ve seçim hükümeti tarafından devletin tüm olanaklarının AKP'yi tek başına iktidar yapmak üzere kurgulanan bir seçim olarak tarihe geçti."

Başvuru dilekçesinin 4 ana başlıktan oluştuğunu dile getiren Beştaş, şu bilgileri verdi: "Basın yayın organlarının gerçekten zapturap altına alınması ve yayın ihlalleri çok güçlü bir şekilde önümüzde duruyor ve halen de devam ediyor bunun sonuçları. Cumhurbaşkanı'nın tarafsızlık ilkesine aykırı davranışlarıyla dürüstlük ilkesinin ihlal edildiğini ve bunun Anayasa'ya ve seçim kanunlarına aykırı olduğunu belirtmek istiyoruz. HDP'ye yönelik saldırılar ve şiddet eylemleri; buna Ankara katliamı da dahildir. Partimizin yüksek oy aldığı yerleşim yerlerinde seçmenlerin tehdit edilerek korkutularak oy kullanmasının engellenmesi de bu başlıklardan bir tanesidir."

"ŞU ANDA KESİNLİKLE TÜRKİYE'DE BASIN ÖZGÜRLÜĞÜ YOKTUR"

Televizyonların HDP'ye çok az yer ayırdığını dile getiren Beştaş, kanunlarda olmamasına rağmen başkanlık sisteminin fiilen uygulandığını söyledi. Cumhurbaşkanı'nın muhtarlar toplantısının 152 saat canlı yayınlandığını belirten Beştaş, devlet kanalı TRT'nin, HDP'nin 138 katı oranında Başbakan'a ve Cumhurbaşkanı'na süre ayırdığını kaydetti.

Cumhurbaşkanı'nın niye muhtarlar toplantısı yaptığını daha iyi anladıklarını dile getiren Beştaş, YSK'ya yaptığı başvurudan ümitli olup olmadığına ilişkin soruya ise "Ümitliden ziyade hukuk gereği iptal etmesi, çünkü herkes bu konuda binlerce soru işaretiyle dolu. Bizim beklentimiz iptal etme yönünde." karşılığını verdi.

"TV'LERİN KARARTILMASI HUKUKA AYKIRI"

Hiçbir hukuki gerekçe gösterilmeksizin ve Türksat'la 2024 yılına kadar sözleşmesi bulunan yayın grubuna bağlı Samanyolu TV, Samanyolu Haber TV, Mehtap TV, Yumurcak TV ile Türkiye'nin ilk Kürtçe özel televizyonu Dünya TV'nin de aralarında bulunduğu 13 TV ve radyo kanalının Türksat uydusundan indirilmesiyle ilgili bir soruya ise Beştaş, "Bu karar kesinlikle hukuka aykırı bir karar. Bizim dilekçemizde de aynı televizyonlar ve basın yayın organları yerini buldu. Çünkü basın yayın organlarına yönelik tümüyle zapturap olarak ifade ettik. Bu basın yayın organları kime ve hangi düşünceye ait olursa olsun bizim hepsine yaklaşımımız hukuk gereğidir. Şu anda kesinlikle basın yayın özgürlüğü yoktur. Eğer hükümeti ve Cumhurbaşkanı'nı desteklemiyorsanız; size yönelik her türlü tehdit, tutuklama, kapatma maalesef meşru hale getirilmiştir. Olan tepkiler de zaten bastırılmaktadır çeşitli vesilelerle." karşılığını verdi. CİHAN
<< Önceki Haber HDP, 1 Kasım seçiminin iptali için YSK'ya başvurdu Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER