HDP, hükümetin AİHM kararını uygulamama gerekçesini sordu


HDP Adana Milletvekili Meral Daniş Beştaş, hükümetin AİHM'in kararlarını uygulamadığı gerekçesiyle TBMM Başkanlığı'na soru önergesi verdi.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'nun yazılı cevaplaması talebiyle verdiği soru önergesinde Milletvekili Beştaş, "Hâlihazırda ülke gündeminde önemli yer tutan ve ciddi boyutlarda hak ihlallerine neden olan sokağa çıkma yasağı kararlarına ilişkin AİHM'e yapılan başvurular neticesinde AİHM, başvurucuların yaşam hakkının ve vücut bütünlüğünün korunması amacıyla hükümetten yetkisi dâhilindeki her türlü tedbiri almasına dair kararlar vermiştir. Ancak AİHM tarafından verilen tedbir kararları uygulanmamakta ve bu nedenle de telafisi imkansız zararlar ile yaşam hakkı ihlalleri söz konusu olmaktadır." dedi.

Beştaş bu bağlamda Bakan Çavuşoğlu'na şu soruları yöneltti:

AİHM Kararları neden uygulanmamaktadır?

Anayasa'nın 90. maddesi hükmünce AİHM kararlarının bağlayıcılığı söz konusu olduğu halde bu Anayasa ihlalinin gerekçesi nedir?

Türkiye AİHM tarafından verilen tedbir ve ihlal kararlarını uygulamamayı neden tercih etmektedir?

Türkiye'nin AİHM kararları bağlamında imzalamış olduğu uluslararası anlaşmalar hangileridir?

Türkiye tarafı olduğu AİHS'ten vaz mı geçmiştir? Sözleşmenin tarafı olunduğuna dair uluslararası anlaşma hükümleri neden yok sayılmaktadır?

Türkiye AİHM tarafından 'sokağa çıkma yasağı' uygulmasına dair verilen kararların tümünü uygulamama yönünde irade göstermeye devam edecek midir? Türkiye AİHM tarafından verilecek olan tüm kararlara ilişkin olarak mı uygulamama yönünde irade gösterecektir yoksa bu uygulama sadece 'sokağa çıkma yasakları' ile mi sınırlıdır? Şayet sadece 'sokağa çıkma yasakları' ile ilgili kararlara dönük bir uygulama söz konusu ise yaratılan ikili hukuk rejiminin nedeni nedir?"
CİHAN
<< Önceki Haber HDP, hükümetin AİHM kararını uygulamama gerekçesini sordu Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER