HDP, İçişleri Bakanı Altınok hakkında gensoru verdi


HDP Adana Milletvekili Meral Danış Beştaş, 102 kişinin ölümü ve yüzlerce kişinin yaralanması olayında sorumluluğu bulunması nedeniyle İçişleri Bakanı Selami Altınok hakkında gensoru açılması için TBMM Başkanlığına başvurdu.

Milletvekili Beştaş, gerekçenin özetinde 10 Ekim 2015 günü; KESK, DİSK, TTB, TMMOB çağrısı ile çok sayıda DKÖ, STÖ, siyasi parti ve yurttaşın katılımı ile 'Emek, Demokrasi ve Barış Mitingi' yapılmak istendiğini belirterek, miting tertip komitesinin Ankara Valiliği'ne başvurarak gerekli izinleri aldığını ve mitingin ne şekilde yapılacağına dair hususları valiliğe bildirdiğini hatırlattı.

Buna göre, Ankara ve Ankara dışından katılacak göstericilerin Ankara Tren Garı önünde toplanıp kortej oluşturacağı ve saat 10.00'da Sıhhiye meydanına doğru yürüyüşe geçmesi planlandığı, katılımcıların tamamı Sıhhiye Meydanına vardığında da mitingin başlamasının öngörüldüğünü kaydeden HDP'li Beştaş, miting katılımcılarının Ankara Tren Garı'nda toplanıp yürüyüşe başlayacağı saat olan 10.00'a kadar miting tertip komitesine emniyet güçlerince yakın saldırı tehlikesine dair herhangi bir bildirimde bulunulmadığını ve bilgi verilmediğini belirtti.

Beştaş devamında, "Alanda mitinge katılım için bekleyen katılımcıların Gar önünde yürüyüşe başlamalarını müteakip saat 10.04 sıralarında Gar önünde bulunan toplanma noktasındaki caddenin üzerinde birbiri ile yaklaşık 50-60 metre mesafede, aynı hat üzerinde 3 saniye aralıkla iki bomba patlatılmıştır. Patlamanın ardından ise alan adeta kan gölüne çevrilmiş, bir çok kişi o sırada yaşamını yitirirken, polisin olay yerinde bulunanlara gaz sıkması neticesinde yaralı olanlar da hayatlarını yitirmişlerdir. Yine polisin müdahalesi ile sıhhiyeci olan miting katılımcıları da yaralılara gerekli müdahaleleri yapamamış, alanda yüzlerce yaralı olmasına rağmen ambulans gelmemiş, daha sonra gelen 2 ambulans da yaralı ve ölü sayısına yetmemiştir. Üstelik patlamaların meydana geldiği lokasyonun Ankara'nın büyük hastanelerinin bir arada bulunduğu bölgeye yakın olduğunu da ifade etmek gerekir." dedi.

Netice itibariyle patlamanın ardından TTB'nin açıklamalarına göre 107; Sağlık Bakanlığı'nın açıklamalarına göre ise 102 kişi yaşamını yitirdiğini, 50'ye yakın kişi ise hâlihazırda bulundukları hastanelerde yaşam mücadelesi verdiğine işaret eden HDP Adana Milletvekili Meral Danış Beştaş, şunları dile getirdi:

"Olayın ardından İçişleri Bakanı Sayın Selami Altınok, Adalet Bakanı Kenan İpek ve Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu bir basın açıklaması düzenleyerek katliam ile ilgili olarak halkı bilgilendirmişlerdir. Yapılan açıklamada Sağlık Bakanı tüm ambulansların zamanında gittiğini, gerekli müdahalelerin derhal yapıldığını ve hastanelerde kan ihtiyacı bulunmadığını ifade etmiştir. İçişleri Bakanı Selami Altınok da, alanda hiçbir güvenlik zafiyeti bulunmadığını, patlamanın gösteri alanı dışında gerçekleştiğini, kolluk görevlilerinin ise sadece alandan sorumlu olduklarını dile getirmiştir. Bir basın mensubunun istifa edip etmeyeceği yönündeki sorusunu da bu şekilde cevaplamış ve güvenlik zafiyeti olmadığını ifade etmiştir. Kuşkusuz bu esnada Adalet Bakanı Kenan İpek'in gülümsemesi dikkatlerden kaçmamış, vatandaşlar nezdinde de kırılmaya yol açmıştır."

Hakkında gensoru açılmasını talep ettikleri İçişleri Bakanı Selami Altınok'un, olay ile ilgili olarak güvenlik zafiyetinin olmadığını dile getirmiş ise de patlama alanının Ankara Adliyesi'ne 1 kilometre, Emniyet'e 1 kilometre, MİT'e ise 3 kilometre mesafede yer aldığını ifade eden Beştaş, "Yine yüksek koruma önlemleri alınan Ankara Büyükşehir Belediyesi patlama alanına 200 metre, Merkez Bankası ise 500 metre mesafededir. Ankara'nın başkent olması itibariyle bir çok kamu binası, Bakanlıklar ve sair kurum ve kuruluşların yüksek güvenlik önlemleri ile korunuyor olması bir tarafa, sadece patlama alanı çevresinde dahi önemli birimlerin bulunması nedeniyle bu lokasyonun güvenlik ve istihbarat anlamında zafiyete konu olacak bir meydan olmayacağı düşüncesini hakim kılmaktadır." izahında bulundu.

HDP'li Beştaş, hal böyle iken bu denli güvenlikli bir bölgede ülke tarihinin en büyük katliamlarından birisinin gerçekleşmiş olmasının İçişleri Bakanı Altınok'un olayda sorumluluğunun olduğunu açıkladığına dikkat çekerek, bu nedenle elim katliamda yüksek sorumluluğu olduğu anlaşılan İçişleri Bakanı Selami Altıonok hakkında gensoru açılmasını ve görevden alınmasını talep etti. CİHAN
<< Önceki Haber HDP, İçişleri Bakanı Altınok hakkında gensoru verdi Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER