HDP'li vekile 'açlık grevi' fezlekesi

HDP Milletvekili Dersim Dağ hakkında, 2018 yılında katıldığı açlık grevi eylemleri 'örgüt propagandası yapmak' suçu sayılarak, dokunulmazlığının kaldırılması talebiyle fezleke hazırlandı.

SHABER3.COM

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Diyarbakır Milletvekili Dersim Dağ, PKK Lideri Abdullah Öcalan üzerindeki tecridin kaldırılması talebiyle partisinin il binasında 3 Mart’ta başlattığı süresiz dönüşümsüz açlık grevi eylemi 43’üncü gününe girdi. Geçtiğimiz günlerde HDP Eş Genel Başkanları Pervin Buldan ve Sezai Temelli ile Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun da aralarında bulunduğu 43 isim hakkında 83 fezleke Meclis’e gönderilmişti. Açlık grevindeki HDP’li Dağ hakkında da 5 fezleke bulunuyor. 

‘TEPKİ’ FEZLEKESİ

Dağ hakkında hazırlanan fezlekelerden biri, HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan'ın konuşma yaptığı, Diyarbakır’da 27-28 Ekim 2018 tarihlerinde düzenlenen "Ortadoğu Krizi ve Demokratik Ulus Çözümü" konferansına katılma gerekçesi oldu. Dağ’ın katıldığı bu konferansta, partinin Eş Genel Başkanı Pervin Buldan’ın yaptığı konuşmaya tepki göstermemesi "örgüt propagandası" sayıldı. Söz konusu fezleke, konferansa katılan bütün milletvekilleri hakkında hazırlanmıştı. 

TAZİYE ZİYARETLERİ SUÇ SAYILDI

Dağ hakkında ayrıca, HPG’li Fatih Kırtay için 20 Aralık 2018’de Diyarbakır’da kurulan taziyeye ve 14 Ağustos 2018’de Silvan ilçesinde HPG’li Mehmet Şirin Bilir’in cenaze törenine katıldığı gerekçesiyle “örgüt propagandası yapmak” iddiasıyla iki ayrı fezleke hazırlandı.

AÇLIK GREVİ FEZLEKELERİ

Dağ hakkında hazırlanan iki fezleke ise İmralı tecridine karşı 158 gündür açlık grevinde olan Demokratik Toplum Kongresi (DTK) Eşbaşkanı Leyla Güven’e dayanışma amacıyla yapılan eylemlere katılması ve sosyal medya paylaşımlarından oluşuyor. Açlık grevi fezlekelerinin ilkinde, 17 Kasım 2018 tarihinde 15 kişinin katılımıyla HDP il binasında Leyla Güven’e destek olmak amacıyla başlatılan 2 günlük açlık grevi eylemine katılması, bu eylemde yaptığı konuşma ve konuşmanın yer aldığı görüntüleri kendi sosyal medya hesabında paylaşması, “örgüt propagandası” sayıldı.



GÜVEN’İN FOTOĞRAFI SUÇ SAYILDI

Açlık grevi eylemi gerekçesiyle hazırlanan bir diğer fezlekede ise HDP milletvekilleri Semra Güzel, Remziye Tosun, Saliha Aydeniz, Musa Farisoğulları ve Selçuk Mızraklı ile birlikte 3 Aralık 2018’de Leyla Güven ile dayanışmak amacıyla başlatılan 3 günlük açlık grevi eylemine yer verildi. Fezlekede, Dağ’ın Leyla Güven’in fotoğrafının bulunduğu ve “Leyla Güven haklıdır, tecrit kalkmalıdır” yazılı yelek giymesi suç sayıldı. 

SOSYAL MEDYA PAYLAŞIMLARI

Fezlekede, Dağ’ın kendi sosyal medya hesabında yaptığı, “Leyla Güven’in direnişi milyonların sessiz çığlığı ve barış talebidir. Korku imparatorluğunu yıkmak için bedeniyle direniyor ve başkaldırıyor. Leyla’nın direnişi baharın sesidir. #LeylaGüveneSesVer”, “Leyla Güven’in talebi halkların talebidir. Bu demokratik talebi haykırmaya devam edeceğiz. Baskı politikaları, halkların barış ve özgürlük talebini haykırmamız önünde engel olamayacaktır. 

#LeylaGüvenDirenişi26Gün”, “Leyla Güven'in 28 gündür sürdürdüğü direnişi büyüteceğiz, tecrit kırılana kadar mücadelemiz devam edecek” paylaşımları ve HDP Genel Merkezi’nin yaptığı “Leyla Güven’in tecride karşı başlattığı açlık grevinin 26’ncı günü.  Leyla Güven’in mücadelesi ortak vatanda, demokratik bir ülkeyi kurmanın mücadelesidir, barış mücadelesidir. Leyla Güven’in talebi milyonların talebidir” paylaşımı “Örgüt propagandası” sayıldı.

Dağ hakkında Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından hazırlanan 5 ayrı fezleke, dokunulmazlığının kaldırılması talebiyle Meclis Başkanlığı’na gönderildi.
<< Önceki Haber HDP'li vekile 'açlık grevi' fezlekesi Sonraki Haber >>
ÖNE ÇIKAN HABERLER