CHP "Cumhuriyet ve Demokrasi" için Taksim'de

CHP'nin çağrısıyla saat gerçekleşen 'Cumhuriyet ve Demokrasi Mitingi' saat 18:00'de başladı.

CHP

CHP'nin Taksim Meydanı'nda düzenlediği 'Cumhuriyet ve Demokrasi Mitingi' mitingine vatandaşlar akın etmeye başladı. Tünel, Tepebaşı, Beşiktaş, Vodafone Arena ve Şişli'de bir araya gelen vatandaşlar, gruplar halinde meydana doğru yürüdü. Türk bayrağı ve Atatürk posterleri taşıyan vatandaşlar, "Darbeye karşı omuz omuza", "Yağma yok, Cumhuriyet var", "Mustafa Kemal'in askerleriyiz", "Türkiye laiktir laik kalacak", "Darbeye geçit yok" şeklinde sloganlar atıyor. İşte dakika dakika Cumhuriyet ve Demokrasi Mitingi...

KILIÇDAROĞLU'NDAN 10 MADDELİK MANİFESTO Kılıçdaroğlu'nun onbinlerce kişinin katıldığı mitingdeki sözleri şöyle:  Bugün Taksim'deyiz, birlikteyiz. Bizim için hepimizin tarih yazdığı gündür, bugün. Biz Taksim'e niçin geldik? Taksim'de ne yapacağız? Hedefimiz ne? Bütün bunlara yanıt vermek için bir Taksim Manifestosu hazırladım. Şimdi bunu sizlere okuyacağım.
24 Temmuz 2016 Taksim Bildirisi
1- 15 Temmuz darbe girişimi parlamenter demokrasimize karşı yapılmıştır. TBMM bombalanmış ama bombalar altında parlamento görevini yapmış ve darbeyi püskürtmüştür. Bu darbe girişiminin sorumlularını, varsa iç ve dış destekçilerini kınıyor ve lanetliyoruz.

2- Bütün siyasal partiler darbe girişimine karşı çıkmış, demokrasi konusunda Türkiye'de tartışmasız ortak payda oluşmuştur. Siyasette uzlaşma kültürünün güçlenmesine katkı vermek zorundadır. 3- Her türlü darbeye ve parlamenter sistemin üzerindeki her türlü vesayete karşı çıkmak, demokrasiden yana olanların, bu ülkeye namus borcudur. Hep birlikte ve her zaman ne darbe ne dikta yaşasın tam demokrasi demeliyiz.
4- Darbe girişimi halkın direnme hakkını kullanmasıyla ayrı bir anlam kazanmıştır. Direnme hakkı demokrasiyi korumanın meşru bir yolu olarak ortaya çıkmıştır.
5- Demokrasimizin teminatı olan demokratik laik ve sosyal hukuk devleti ilkesinin Türkiye için ne kadar yaşamsal olduğu bir kez daha kanıtlanmıştır.
6- Bu darbe girişimi anayasada yasama yürütme ve yargı olarak yer alan güçler ayrılığı ilkesinin demokraside denge ve denetlem işlerinin güvencesi olduğunu bir kez daha ortaya koymuştur.

7- Balyoz, Ergenekon ve casusluk gibi davalarda mağdur edilen insanların itibar ve haklarının iadesi bütün siyasal partilerin gündeminde olmak zorundadır. 8- Bu darbe girişimini devlet yönetiminin liyakata dayanması gerektiğini ortaya koymuştur. Siyasal yandaşlık, cemaatçilik değil bilgi, birikim ve deneyim gibi ilkeler esas alınmalıdır. Devleti ele geçirme anlayışını tarihe gömmeliyiz. Devletin yeniden inşaası zorunludur.
9- İnancı kimliği yaşam tarzı ne olursa olsun, bu ülkenin güzel insanları bu ülkenin caddelerinde sokaklarında meydanlarında parklarında özgürce gezebilmelidir. Hiç kimse unutmasın 15 Temmuz darbe girişimi 3'ncü sınıf demokrasinin ortaya çıkardığı bir tablodur. Bu ülkenin insanları üçüncü sınıf demokrasiye değil özgürlükçü demokrasiye layıktır. Türkiye tümüyle darbe hukukundan alınmalıdır.
10- Devlet, kinle öfkeyle ön yargıyla yönetilmez. Darbe girişiminde bulunanlar hukuk içinde yargılanmalıdır. Devletin vakarı bunu zorunlu kılmaktadır. İşkence, kötü muamele, tehdit devleti darbecilerle aynı duruma düşürür. Buna izin verilmemelidir.


18:21 – Taksim Meydanı’ndaki mitingde, 15 Temmuz’daki darbe girişiminde hayatını kaybeden şehitler için bir dakikalık saygı duruşunda bulunuldu. Ardından İstiklal Marşı okundu. 

Vatandaşlar Taksim'e akın etti

18:20 - CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu ve eşi Selvi Kılıçdaroğlu, Taksim'deki mitinge geldi.

18:10 - ATAOL BEHRAMOĞLU:

“Sevgili yurttaşlarım, özgürlük alanı taksim alanında sizleri sevgiyle selamlıyorum. Taksim özgürlük alanı kimliğine kavuşmuştur. Bu alanı elimizden alamaz, alamayacak. Bugün aynı zamanda Lozan Antlaşması’nın yıl dönümüdür. Lozan kutlu olsun. Darbe girişiminin yenilgiye uğratmasının bize gösterdiği en önemli gerçek, parlamenter demokrasinin çoğulculuğun zafer kazanmasıdır. Her türlü tek adam heveslilerine karşı çıkmalıyız. Çünkü darbeler darbeleri, tek adam diktatörleri kışkırtır. Her zaman çoğulcu demokrasiden yana olmalıyız.Bu karanlık darbe girişimine halk engel oldu. Ama burada bir gerçeği teslim etmemiz lazım, CHP Başkanı daha iner inmez uçağından, darbenin niteliğini bilmeden demiştir ki “Biz her türlü darbeye karşıyız. Sivil darbeye de askeri darbeye de” kendisini kutluyorum. Sağlık sorunları nedeniyle gelemeyen Tarık Akan sizlere selamlarını gönderiyor. Öteki arkadaşım Edip Akbayram’dır. Bana dediler ki orada bizim adımıza da konuş de ki demokrasi ve özgürlük sözleri yetmez, laiklik olmadan hiçbir anlamı olmaz bunun. Laiklikten yanayız aynı zamanda.”

18:05 - MENDERES SAMANCILAR: 

“Onlara yanıldıklarını gösterdik. Sizin kim olduğunuzu bilmiyorlar henüz.  Arkadaşlar, böyle omuz omuza birlikte yan yana kardeşçe durmak için darbe teşebbüslerini beklememiz gerekmiyor. Bu hepimize ders ve örnek olsun. Artık bu ülkenin geleceği için sonuna kadar, sonsuza kadar beraberiz.Size Yeşilçam’dan selamlar, özgürlükler getirdik. Hoş geldiniz, dost geldiniz arkadaşlar. “

TAKSİM MEYDANI'NDA ÖNLEM

Taksim Meydanı’nın etraf CHP Lideri Kılıçdaroğlu'ndan 10 maddelik Taksim ManifestosuCHP Lideri Kılıçdaroğlu'ndan 10 maddelik Taksim Manifestosu

ı çelik bariyerlerle kapatıldı, saat 14.00’de meydanda araç trafiği durduruldu. Özel harekat polislerinin de görev yaptığı meydanda geniş güvenlik önlemleri alındı. Polis, Tepebaşı, İstiklal Caddesi, Elmadağ ve Gümüşsuyu'ndaki noktalarda tek tek vatandaşları aramadan geçirerek, meydana alıyor.

Miting öncesi toplananlar meydanda yapılan anonslarla çıkartıldı, ardından polis köpeklerle meydanda arama yaptı. Meydanda kurulan 5 ayrı standa hazırlanan 20 bin döviz mitinge katılacaklara dağıtılmaya başlandı.

Taksim’de hedef 1 milyon kişi

Kurulan bir standa da su dağıtıldı. Miting için meydana gelenler ellerinde Türk bayrakları taşırken, bazı vatandaşlarda başlarına ’Türkiye’ yazılı bantlar bağladığı görüldü.

ÇEVRE İLLERDEN YOĞUN KATILIM

"Cumhuriyet ve Demokrasi Mitingi"ne Çanakkale, Balıkesir, Edirne, Kırklareli gibi çevre illerden gelen çok sayıda kişinin katıldığı görüldü. 

İstiklal Caddesi'nden yürüyerek meydana çıkan gruplar, meydan girişindeki Fransız Konsolosluğunun önündeki arama noktasında yoğunluk oluştururken, bazı gruplar Dolmabahçe'de bir araya gelerek Gümüşsuyu Caddesi'nden Taksim Meydanı'na çıktı.

Türk bayrağı ve Atatürk posterleri taşıyan vatandaşlar, "Darbeye karşı omuz omuza", "Yağma yok, Cumhuriyet var", "Mustafa Kemal'in askerleriyiz", "Türkiye laiktir laik kalacak", "Darbeye geçit yok" şeklinde sloganlar atıyor.

Kaynak: Hürriyet


<< Önceki Haber CHP "Cumhuriyet ve Demokrasi" için Taksim'de Sonraki Haber >>
ÖNE ÇIKAN HABERLER