Hedefleri Türkiye'nin bir numarası olmak

Türkiye’de perakande mağaza satışları durağanlaşırken, e-ticaret her yıl çift haneli büyüyor.

Hedefleri Türkiye'nin bir numarası olmak

Amazon’u kendilerine model alan KlikSA Genel Müdürü Nevgül Bilsel Safkan’la Türkiye e-ticaret pazarını konuştuk. Safkan’ın bir kaç yıl içerisindeki hedefi KlikSA’yı bir numaraya taşımak.

Bundan bir kaç yıl önce alışveriş dediğimizde aklımıza sadece fiziki mağaza gelirdi. Ama internetin yaygınlaşmasıyla birlikte bu algı hızla değişti. Alışveriş için mağazaya gitmek yerine ekran başına geçenlerin sayısı hızla artıyor. Alacağımız ürünlerin ön araştırmasını da internetten yapıyoruz. Türkiye Bilişim Sanayicileri Derneği (TÜBİSAD) verilerine göre 2013 yılında Türkiye e-ticaret pazarının büyüklüğü yaklaşık 14 milyar TL olarak kaydedildi. Beklentiler bu pazarın daha da büyüyeceği yönünde.

Sabancı Holding de Türkiye’de bu alana ciddi yatırım yapanlardan. CarrefourSA ve TeknoSA’yla kazandığı perakende deneyimini internete taşımak isteyen holding, 2012 yılında KlikSA’yı kurdu. Önceleri sadece tüketici elektroniği ürünleriyle başlayan şirket, otomobil lastiği, tencere seti, kozmetik, çocuk ürünleri gibi farklı ürünlere de yer veriyor. Genç şirketin genç genel müdürü Nevgül Bilsel Safkan, kendilerine Amazon’u model olarak aldıklarını ifade etti.

Çalışanlarımızın Üçte Biri Perakende Sektöründen

“E-ticaret Türkiye’de yıldızı parlayan bir sektör, çift haneli büyüyor. Perakendedeki büyümeler daha sınırlı. 2014’te bu pazar yüzde 20 - 25 büyüyecek. KlikSA’daki büyümemiz ise yüzde 80’i buldu. Yani pazarın üç katı. Çalışanlarımızın üçte biri perakende sektöründen geliyor. Müşteriyi iyi tanıyoruz. Yakında kullanıcılarımız tıpkı Amazon gibi, Kliksa markası altında kendi mağazalarını oluşturup ürünlerini satabilecek.”

Nevgül Bilsel Safkan’a göre en çok satın almayı sevdiğimiz ürün ise akıllı telefonlar. “Geçen sene kredi kartlarına taksit uygulaması kalkınca ‘eyvah bittik!’ dedik, ama hala en çok satılan ürün akıllı telefon. İnsanlar telefonlarını değiştirince mutlu oluyor. Müşteriler ürünü ve markayı bildiği için kutudan ne çıkacağından da emin. Türkiye’de ikinci en büyük e-ticaret kategorisi giysi. Bundan sonra da otomobil lastiği geliyor. Geçen yıl Türkiye’de online satışı yapılan dört lastiğin birini biz sattık. Müşteriler doğrudan servis merkezine sipariş verip lastiklerini taktırıyor.”

Nevgül Bilsel Safkan’a göre e-ticaretteki pozitif havaya rağmen, özel alışveriş platformu Limango’nun kapanmasının sebebi şirketin yanlış satış stratejisi. “Limango’nun arkasında Alman Otto Group gibi güçlü bir yabancı destek olmasına rağmen, son 6 aydır biz bunun olacağını duyuyorduk. Özel alışveriş pazarında artık bir doygunluk söz konusu. Bir de kullanıcılar için ürün kategorilerinde çeşitlilik önemli. Dikey pazarlama yapan Limango, sadece giyim ürünleri satıyordu.”

Sosyal Medyayı Yakından Takip Ediyoruz

KlikSA ofisini gezerken, renkli koltukların olduğu rahatça döşenmiş bir oda dikkatimizi çekiyor. Bu odanın adı “Koza”. Her Cuma, farklı departmanlardan çalışanlar orada toplanıp, çağrı merkezine gelen konuşmaları dinliyor. Amaç müşteri temsilcilerinin neyi doğru neyi yanlış yaptığını tartışmak ve müşteri hizmetlerini geliştirmek. Ekşi Sözlük, Şikayet Var gibi platformları dikkatle takip ettiklerini belirten Safkan’ın kendisi de aktif bir sosyal medya kullanıcısı. Facebook, Twitter, Instagram hesapları olan Safkan, söyleşimizin hemen sonrasında Twitter’ın canlı video yayını uygulaması Periscope’u da denemeye başladı.

İnovasyon Mutlaka Büyük Yatırım Demek Değil

Safkan’a göre şirket bünyesinde inovasyon en önemli konu ama inovasyon dendiğinde sadece büyük yatırımlar akla gelmemeli. Ufak dokunuşlar da farklılık oluşturuyor. “Kliksa paketlerimizin içine küçük bir kutuda sarı bonbon çikolatalar koyuyoruz. Bunun için çok müşterimiz teşekkür etti. Hatta bir müşterimiz oğlu bonbon çikolataları yediğinden hak geçmesin diye, ürünü iade ederken paketin içerisine 5 TL koyup göndermiş. Müşterilerimizle bu tip sıcak ilişkiler bence çok değerli.”

Hedefimiz Türkiye liderliği

Gelecek hedeflerini sorduğum Safkan, heyecanını hiç saklayamıyor. “Lider olacağımıza can-ı gönülden inanıyorum. Neden olmayalım diye bir mazeret düşünüyorum, bulamıyorum. Patronumuz bu alana çok büyük bir yatırım yaptı. Çok güzel bir marka çalıştık. Kıymetli arkadaşlarımız var. 3 ile 5 yıl içerisinde Türkiye’de e-ticaretin lideri olacağız.” Peki Türkiye’den de uluslararası bir alışveriş markası çıkmaz mı? diye sorduğumda da aynı heyecanı devam ediyor. “Şu anda yurt dışına satış yapmıyoruz. Sırayla büyümek istiyoruz. Ama neden olmasın? Zaten dünyanın kullandığı teknolojik yatırımın aynısına sahibiz. Fakat devletin de düzenlemeler yapması lazım. Gümrüklerde bazı iyileştirmeler şart. Ali Baba’nın büyümesinde Çin devletinin payı büyük. Doğar doğmaz internetle tanışan yeni bir nesil geliyor. Onların döneminde e-ticaret çok daha farklı olacak.”

Vergiler düşerse cep telefonu satışı artar

Türkiye’de geçtiğimiz yıl 12 - 13 milyon cep telefonu satışı yapıldığını belirten Brightstar Türkiye, Avrupa, Orta Doğu ve Afrika Başkanı Bela Lainck, vergi ve gümrüklerin düşürülmesi durumunda bu sayının çok daha artabileceğini ifade etti. Lainck’e göre bu artış ikinci el piyasasını da ciddi şekilde canlandırabilir. Türkiye’nin dinamik bir nüfusu olduğunu belirten Lainck, bugüne kadar Türkiye’de 130 milyon dolarlık yatırım yaptıklarının altını çizdi.

2009 yılında Türkiye ofisini açan Brightstar, Japonya merkezli SoftBank Holding bünyesinde faaliyet gösteren global bir şirket. 115’ten fazla ülkede faaliyet gösteren şirketin verdiği başlıca hizmetler arasında mobil aksesuar, geri satın alma, takas, cihaz geri dönüşümü, cihaz finansmanı ve cihaz sigortası var. Türkiye’de Vodafone’la çalışan şirket, akıllı telefon değişimi kampanyasında Vodafone’a çözüm ortaklığı hizmeti sunuyor. Çalışır durumdaki akıllı telefonlarını Vodafone Cep Merkezleri’ne teslim eden ve Vodafone Red tarifelerinden birini tercih eden aboneler, telefonların durumuna göre iPhone 6, iPhone 6 Plus, Samsung Galaxy Note 4 veya Sony Xperia Z3 modellerinde indirim hakkı kazanıyor. Brightstar’ın global pazarda çalıştığı önemli markalardan birisi de Apple. Teknoloji devi şirket, cihaz değişim programlarında Brightstar’dan destek alıyor.

ZAMAN
<< Önceki Haber Hedefleri Türkiye'nin bir numarası olmak Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER