'Hekim önerisi olmadan antibiyotik kullanılmamalı'

'Hekim önerisi olmadan antibiyotik kullanılmamalı'

Enfeksiyon hastalıklarının arttığı soğuk kış aylarında, antibiyotiklerin doğru ve zamanında kullanılması gerekiyor. Antibiyotiklerin, ülkemizde en çok tüketilen ilaç durumunda bulunduğunu belirten uzmanlar, antibiyotik kullanımı konusunda uyardı.

Özel Medicabil Hastanesi İç Hastalıkları Uzmanı Uzm. Dr. Buket Gökpınar, antibiyotiklerin bakteriyel enfeksiyonlarla savaşmada en etkin silahlardan olduğunu ve yaygın şekilde kullanıldığını kaydetti. Antibiyotiklerin virüs ve mantarların neden olduğu hastalıklara karşı etkin olmadığını belirten Dr. Gökpınar, şu bilgileri verdi: "Bu yüzden soğuk algınlığı, grip gibi virüslerin neden olduğu hastalıkların tedavisinde antibiyotikler kullanılmaz. Antibiyotikler ateş düşürücü ya da ağrı kesici değildir. Ancak bazen bağışıklık sistemi zayıflamış hastalarda virüslerin neden olduğu gribal enfeksiyonun bakteriyel enfeksiyona dönüştüğü görülmektedir. Bu yüzden antibiyotik kullanımında doğru zamanlama çok önemlidir. Tedavinin planlanmasında hastalığın türü, gelişimi, lokalizasyonu, hastanın mevcut risk profili ve hastalık öyküsü, kullandığı ilaçlardan etnik kökenine kadar birçok faktör antibiyotik seçiminde önemlidir. Hastaların hekim tarafından bireysel olarak değerlendirilmesi gerekmektedir. Hekim önerisi olmadan antibiyotik kullanılmamalıdır."

Ülkemizde antibiyotiklerin en çok tüketilen ilaç durumunda bulunduğunu, yanlış ve yaygın antibiyotik kullanımının bakterilerde direnç gelişimine neden olduğunu hatırlatan Gökpınar, şöyle devam etti: "Dirençli bakterilerin neden olduğu hastalıklar tüm dünyada ciddi bir tehdit oluşturmaya başlamıştır. Özellikle de yoğun bakım ortamında ve bağışıklık sistemi zayıflamış hastalarda ciddi bir sağlık tehdidi oluşturmaktadır. Dirençli bakterilerin neden olduğu bu hastalıklar, tedaviye dirençli olup komplikasyonların gelişmesine, hastalığa yakalanma ve ölüm oranlarında artışa neden olmaktadırlar. Bu bilgiler göz önünde bulundurulduğunda antibiyotik kullanımında toplum bilincinin geliştirilmesi son derece önemlidir."

Antibiyotiklerin gereksiz kullanımının önlenmesi gerektiğini dile getiren Gökpınar, "Hekim tavsiyesi olmadan antibiyotik kullanılmamalıdır. Hekime danışılmadan antibiyotik tedavisi kesilmemelidir. Gıda endüstrisinde yaygın ve bilinçsiz antibiyotik kullanımının önüne geçilmelidir. Doğru tanı sonrasında doğru antibiyotiğin; en iyi yoldan, hasta için gereken etkin dozda, optimum aralıklarla ve uygun süreyle verilmesi gerekmektedir." uyarısında bulundu. CİHAN
<< Önceki Haber 'Hekim önerisi olmadan antibiyotik kullanılmamalı' Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER