Hekimler malzeme yokluğundan şikâyetçi: İtalya’dan daha vahim olabiliriz

Türkiye'de Koronavirüs vak'a sayısı 191’e ulaşırken, hastanelerde hâlâ malzemeler eksik. Türk Tabipler Birliği (TTB) Aile Hekimliği Kolu Başkanı Ünal, “İtalya’da 600 aile hekiminin 100’ü salgına yakalandı ve iki hekim de hayatını kaybetti. Türkiye’de aile hekimlerine sadece 10 günlük malzeme dağıtıldığı düşünüldüğünde aynı tabloyla hatta daha vahimiyle karşılaşabiliriz.” dedi

SHABER3.COM

Koronavirüse karşı hastanelerdeki malzeme eksikliği ve sağlık çalışanlarını koruyucu önlemlerin artırılmaması, toplum sağlığı açısından risk oluşturuyor. 

Türk Tabipler Birliği (TTB) Aile Hekimliği Kolu Başkanı Filiz Ünal, birinci basamak sağlık kuruluşlarında ciddi bir malzeme eksikliği krizi yaşandığını aktardı. 

Ünal, “İtalya’da 600 aile hekiminin 100’ü salgına yakalandı ve iki hekim hayatını kaybetti. Türkiye’de de malzeme eksikliği böyle devam ederse İtalya’daki tablodan daha vahim bir tablo ile karşılaşmamız kaçınılmaz. Çalıştığım aile hekimliğine sadece 10 günlük maske dağıtıldı, eldiven ve önlük hiç yok. Şüpheli hastalar için kullanabileceğimiz test kitleri ise bizlere verilmedi.” dedi.


EKSİKLER GİDERİLSİN

Birinci basamak sağlık kuruluşlarında gebe, yaşlı ve kronik hasta takibinin yapıldığını belirten Ünal, şöyle devam etti: “Öksüren ya da yüksek ateşi olan bir hasta geldiğinde ayrı bir odada muayenesini sağlıyoruz ama sonrasında o hastanın takibi ve yönlendirmesi konusunda ciddi sıkıntılar yaşanıyor.”

Birgün'e mülakat veren Ünal, Aile Sağlığı Merkezleri ile ilgili yeni düzenlemeler yapılması gerektiğinin altını çizdi. 

Ünal, sözlerini şöyle sürdürdü: “Çalışma biçimi yeniden düzenlenmeli. 08:00-12:00 saatleri arasında aşılama, gebe-bebek takibi gibi koruyucu sağlık hizmetleri, 13:00-15:00 saatleri arasında rutin hasta muayene ve kontrol hizmetleri verilmeli, 15:00-17:00 saatleri günlük raporların tutulması, eğitim çalışmaları ve temizlik faaliyetleri için ayrılmalı. Sağlık çalışanlarının gereksinim duyduğu kişisel koruyucu donanımlar hızla karşılanmalıdır. Birinci basamağın temizliği il sağlık müdürlükleri tarafından sağlanmalı.”

MASKE ECZANEDEN DİREKT ALINMALI

En büyük yoğunluklarının maske yazdırmaya gelen kronik hastalar olduğunu belirten Ünal, “Maskelerin reçetesiz alınmayacağı açıklandı ve kronik hastalar maske yazdırmak için aile sağlığı merkezlerine akın etmeye başladı. Raporu olan hastalara maske direkt eczaneden verilmelidir. Böylece hastaların kurum kurum gezmesi engellenmiş olur.” dedi.

KİMİ ARASAK YA DIŞARIDA YA DA İŞTE

Yurt dışından giriş yapanları sık sık aradıklarını bildiren Ünal, “Korona şüphesi ile 14 gün karantina uygulayarak evde olması gereken insanları gün içinde arıyoruz. Fakat kimi arasak ya dışarıda ya da işte… Bu durumun kendisi de ciddi bir risk oluşturuyor.” ifadelerini kullandı.
<< Önceki Haber Hekimler malzeme yokluğundan şikâyetçi: İtalya’dan... Sonraki Haber >>
ÖNE ÇIKAN HABERLER