"Her saniyede futbol sahası büyüklüğündeki orman alanı erozyona kurban gidiyor"


TEMA Vakfı Genel Müdürü Barış Karapınar, dünyada her saniyede futbol sahası büyüklüğündeki doğal orman alanının erozyona kurban gittiğini söyledi.

21 Mart Dünya Ormancılık Günü ve Orman Haftası ile ilgili açıklama yapan Karapınar, dünyanın 1990-2015 yılları arasında, toplam ormanlık alanının yüzde 3'ünü kaybettiğini, son 5 yılda da yıllık 5.8 milyon hektar doğal orman alanının yok olduğunu kaydetti. Orman tahribatının en fazla tropik ve yarı tropik bölgelerde düşük gelirli ülkelerde gerçekleştiğinin altını çizen Karapınar, "Bu durum her geçen saniyede bir futbol sahası büyüklüğünde ormanın yok olması anlamına geliyor." dedi.

Ormanların sadece bir ağaç topluluğu olmadığına dikkat çeken Karapınar, ormanların içerisinde çok sayıda canlının beraber yaşadığı, çevre koşullarıyla canlılar arasında etkileşimin bulunduğu bir ekosistem olduğunun altını çizdi. Ormanları korumanın, ağaçlarla birlikte ormanda yaşayan binlerce canlı türünün yaşam alanlarına ve yaşamlarına sahip çıkmak anlamına geldiğini vurgulayan Karapınar, "Türkiye'de ise 21.5 milyon hektar orman alanının yüzde 48'i erozyona maruz kalıyor." şeklinde konuştu.

TEMA Vakfı gönüllülerinin, 21 Mart Dünya Ormancılık Günü ve Orman Haftası ile 22 Mart Dünya Su Günü etkinlikleri kapsamında Türkiye'nin çeşitli noktalarında etkinlikler gerçekleştireceğini bildiren Karapınar, Birleşmiş Milletler (BM) tarafından 2016 Dünya Su Günü'nün temasının 'Su ve İstihdam', Dünya Ormancılık Günü'nün temasının ise 'Ormanlar ve Su' olarak belirlendiğini ifade etti. CİHAN
<< Önceki Haber "Her saniyede futbol sahası büyüklüğündeki orman alanı... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER