Herkesin gözü onda
⏱ Okuma Süresi 4 dk•Yayınlanma Salı, Aralık 22 2015
Paylaş
X Post
Amerikan Merkez Bankası’nın (FED) faizleri artırmasının ardından gözler, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’na çevrildi.

Bugün Para Politikası Kurulu (PPK) toplanacak. Ağustos ayında yayımlanan sadeleştirme politikasında Merkez Bankası, faizde sadeleşme ve yeni adımlar için FED’i bekleyeceğini duyurmuştu. Şimdi Merkez Bankası’nın faizi artırıp artırmayacağı, pas mı geçeceği belli olacak. Analistler, Para Politikası Kurulu’nda politika faizinde 25 ile 50 baz puanlık artış bekliyor.
Piyasa uzmanları Para Politikası Kurulu’nun bugün yapılacak toplantısını “kritik” olarak nitelerken, yapılacak faiz artışının “teknik bir düzeltme” olacağını dile getirdiler. Yapılacak artışın piyasada normal bir faiz artışı gibi yorumlanmayacağını kaydeden uzmanlar, zaten şu anda faizin yüzde 8.5-9’larda seyrettiğine dikkat çektiler. Halk Yatırım Başekonomisti Banu Kivci Tokalı, “PPK’dan çıkacak faiz artışı gerçek faiz artışı olmayacak. Normalde PPK faiz artırdığında piyasa göstergelerine yansıması beklenirdi. Ancak politika faizinde yapılacak artırım teknik düzeltme olacak” dedi.
HİÇ BİR ŞEY YAPMAZSA
Para Politikası Kurulu bugün eğer hiçbir şey yapmazsa ya da politika faizinde 25 baz puan artış yaparsa piyasaların kur kanadı başta olmak üzere tepki vermesi bekleniyor. Piyasa uzmanları, “Eğer PPK’dan hiçbir karar çıkmazsa, zamana yayılan olumsuz bir görünüm olacak” yorumunu yaptılar. Teknik bir ayarlamama olmamasının Merkez Bankası’nın ağustos ayında açıkladığı sadeleştirme politikasına geçilmemiş olduğunu ve Türkiye’nin kriz döneminde kaldığı görünümünü vereceğini dile getiren uzmanlar, faizlerde de hangisinin doğru gösterge olduğuna ilişkin kafa karışıklığının devam edeceğini söylediler. Yine 25 baz puanlık bir artışın benzer yorumlara neden olacağı ve Merkez Bankası’nın hiçbir şey yapmamış gibi kabul göreceği ifade edildi. Bazı uzmanlar ise 25 baz puan artışla birlikte Merkez Bankası’nın bir yön çözmesi halinde piyasanın bunu tolere edeceğini söyledi. Ekonomist Haluk Bürükcekçi, Merkez Bankası’nın normaleşme politikasında açıkca FED demediğini ama piyasanın öyle okuduğunu belirterek, faiz artışına yönelik bir beklenti oluştuğunu, hiç bir adım atılmaması halinde Merkez Bankası’nın çok eleştiri alacağını kaydetti. 25 baz puanlık artışta ise sonrası için ne diyeceğinin önemli hale geleceğini ifade eden Bürümcekçi, “Sonrası için adımların ne olacağı yönünde açıklama gelirse, 25 baz puan tolere edilir. 25 puan yapıp sonraki süreç belirsiz kalırsa sıkıntı olur” diye konuştu. Bürümcekçi, FED’in artıştan sonra kendi görüşünü verdiğini hatırlatarak, Merkez Bankası’nın da vermesi gerektiğini ifade etti.
50 BAZ PUAN OLURSA
Piyasada aslında PPK’nın 100 baz puan artışa gitmesi yönünde bir beklenti olduğunu belirten piyasa uzmanları, FED’in faiz artışına başladığını ama bunun her ay olmayacağını, en yakın artışın 2016 yılının mart ayında gündeme geleceğini söylediler. Bu durumda Merkez Bankası’nın mart ayına kadar süresi olduğunu, parça parça faiz artışını tercih edeceğinin tahmin edildiğini kaydeden uzmanlar, bu nedenle bugün kü PPK’da 50 baz puanlık bir artışın daha büyük ihtimal olduğunu söylediler.
Hürriyet
Bu haberler de ilginizi çekebilir
En Çok Okunanlar
1.Üsküdar Seçimleri Öncesi Tutuklanmıştı! Avukat Onur Cingil Duyurdu: CHP’li İBB Meclis Üyesi Ekrem Baki Özgürlüğüne Kavuştu2."Yazarkasayla Gelip Emekliyi Canından Ettiler": Özgür Özel'den İktidara Ve Medyaya Tepki3.Yazıcıoğlu Dosyasında Beklenmedik Hamle: Yıllardır Dosyayı Takip Eden Avukat Da Hedefte4.Ukrayna'nın altyapısı tamamen yok olmak üzere5.Ahmet Şık'tan Meclis'te Flaş Fon Çıkışı: "Erişim Engeli Getiren Yargı Mensupları O Fonlarda İşlem Yaptı mı?"
6.Ankara'da Aynı Gün İkinci İntihar Şoku: 2 Aylık Çevik Kuvvet Polisi Yaşamına Son Verdi7.Fon Soruşturmasında Gizem Çözüldü: Tera TLY Fonunun İlk 11 Yatırımcısı ve Payları Belli Oldu!8.Erdoğan'ın Saraylarına Para Yetişmiyor! Ahlat'taki Kışlık Saray İçin Yeni İhale Yapıldı9.Hatimoğulları’ndan Emekli Polis İntiharı Sonrası Tepki: "Daha Kaç Can Yoksulluğa Kurban Verilecek?"10.Sermaye Piyasaları Soruşturmasında Şok Gelişme: Erkan Kilimci Hakkında Tutuklama Kararı

PROF. DR. ŞERİF ALİ TEKALAN

PROF. DR. OSMAN ŞAHİN

SAFVET SENİH

NUMAN YILMAZ YİĞİT

ABDULLAH AYMAZ
ÇOK OKUNAN HABERLER

Üsküdar Seçimleri Öncesi Tutuklanmıştı! Avukat Onu...

"Yazarkasayla Gelip Emekliyi Canından Ettiler": Öz...

Yazıcıoğlu Dosyasında Beklenmedik Hamle: Yıllardır...

Ukrayna'nın altyapısı tamamen yok olmak üzere

Ahmet Şık'tan Meclis'te Flaş Fon Çıkışı: "Erişim E...







