Herşey doları 5,50 TL’nin altında tutmak için

Hükümet, 31 Mart'ta yapılacak seçime kadar doların 5,50 TL eşiğini aşmaması için Merkez Bankası'na panik halde dolar sattırıyor. Rezervler bir haftada 3,1 milyar dolar eridi. Yüklü dolar satışından sonra net rezervler 33 milyar dolara geriledi. IMF üye ülkelere, "En az üç aylık ithalatı karşılayacak kadar döviz tutun." derken, Türkiye'nin rezervi 1,5 aylık ithalatına yetmiyor.

SHABER3.COM

Adalet ve Kalkınma Partisi (AKP) hükümeti 31 Mart Pazar günü yapılacak Mahalli İdareler Seçimi’ne kadar ABD Doları’nı “psikolojik eşik" diye nitelenen 5,50 TL’nin altında tutmak için Merkez Bankası’na (TCMB) baskı yapıyor. 

Hükümetten gelen baskıyı döviz rezervlerindeki erime gözler önüne serdi. TCMB toplam rezervleri geçen hafta 2 milyar 957 milyon dolar azalarak 94 milyar 439 milyon dolara geriledi. 

NET REZERVLER 33 MİLYAR DOLAR

Samanyoluhaber'in yaptığı hesaplamaya göre net rezervler ise 33 milyar dolara geriledi. Söz konusu tutar, Uluslararası Para Fonu'nun (IMF) üye ülkelere yaptığı, "En az üç aylık ithalata yetecek kadar net rezerv tutun." tavsiyesinin çok altında. 

Türkiye'nin net rezervi 1,5 aylık ithalatını bile karşılamıyor. 

DOLAR YÜKSELİŞE GEÇİNCE...

Brüt döviz rezervindeki düşüş ise 3,1 milyar dolar. TCMB piyasaya yüklü miktarda dolar sattığı için rezervin sert düştüğü belirtiliyor.

Aynı hafta ve öncesinde dolar, ABD ile S-400 krizinin tırmanmasının etkisi ile 5,50 TL’nin eşiğine gelmişti. 

Uluslararası kuruluşlar, ABD ile tırmanan S-400 füze krizinde Türkiye hakkında "müeyyide" kararı çıkması halinde TL'de değer kaybının hızlanacağına dikkati çekiyor.
 
MOODY’S TL’DE DEĞER KAYBI İÇİN UYARDI

“Yatırımcıların akıl hocası” diye nitelenen Moody’s son raporunda S-400 krizinde ABD’nin müeyyide safhasına geçmesi halinde TL’de değer kaybının hızlanabileceğini belirtmişti.

Moody's, Türkiye’nin kırılganlığını “yüksek” seviyesinden “yüksek +” seviyesine çıkardı. Aynı kuruluş geçen yıl Türkiye'yi "yatırım yapılabilir ülke" liginden üç basamak aşağı indirmişti. 

Türkiye artık kredi notunda Arnavutluk, Bangladeş, Azerbaycan ve Tanzanya ile aynı ligde yer alıyor. 

BRÜT DÖVİZ REZERVİ 3,1 MİLYOR DOLAR AZALDI

TCMB’nin Haftalık Para ve Banka İstatistikleri'ne göre 15 Mart'ta brüt döviz rezervleri 3 milyar 181 milyon dolar azalışla 73 milyar 782 milyon dolar olarak gerçekleşti. 

Brüt döviz rezervleri, 8 Mart ile biten haftada 76 milyar 963 milyon dolar seviyesindeydi.

Söz konusu dönemde altın rezervleri, 224 milyon dolar artarak 20 milyar 433 milyon dolardan 20 milyar 657 milyon dolara yükseldi.

Merkez Bankası'nın toplam rezervleri, geçen hafta bir önceki haftaya kıyasla 2 milyar 957 milyon dolar azalışla 97 milyar 396 milyon dolardan 94 milyar 439 milyon dolara indi.

<< Önceki Haber Herşey doları 5,50 TL’nin altında tutmak için Sonraki Haber >>
ÖNE ÇIKAN HABERLER