HES projesi, Muradiye Şelalesi'ni ve inci kefalini tehdit ediyor


Türkiye'nin birçok bölgesinde enerji ihtiyacını karşılamak amacıyla yapılan hidroelektrik santralleri(HES), doğal ve tarihi güzellikler ile endemik canlı türlerini tehdit ediyor.

Muradiye Şelalesi, Van'ın doğal güzellikleri arasında yer alıyor. Güzelliğiyle, doğalığıyla ve berrak suyu ile büyüleyen Muradiye Şelalesi, tehlike altında. Muradiye Şelalesi suyunun, HES projesi nedeniyle azaldığı belirtiliyor. Şelalenin alt ve üst kısmına 2 HES yapıldı. HES'lerle birlikte 25 kilometrelik bir alanda suyun yatağı değiştirildi. Şelalenin doğal akışı engellendi, su kapalı bir havzaya alındı. Suyun akışının değişmesi ile birlikte sadece şelale değil canlılar da etkilendi. Canlılar çamur ve oluşan kirlilikten dolayı yok oluyor.

Yöre halkı HES'lere tepkili. Şelalenin akışının her gün azaldığını belirten vatandaşlar, endemik canlıların yok olmayla karşı karşıya olduğunu söyledi. Muradiye Şelalesi'nin suyunun azalması dünyada sadece Van Gölü'nde yaşayan, Van balığı inci kefalini de tehdit ediyor. Özellikle üreme döneminde tatlı sulara göç eden Van balığının yetersiz su nedeniyle neslinin tehdit altında olduğu vurgulanıyor. CİHAN
<< Önceki Haber HES projesi, Muradiye Şelalesi'ni ve inci kefalini tehdit ediyor Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER