'Hesapsız açılan her iki restorandan biri ilk yılında kapanıyor'


Türkiye'de 64 şehirde faaliyet gösteren çevrimiçi yemek sipariş sitesi Yemeksepeti'nin Satış Direktörü Korhan Erçin, Türkiye'de açılan her iki restorandan birinin ilk yılında kapandığını söyledi. Erçin, Yemeksepeti üzerinden sisteme giren yaklaşık 600 restorandan sadece yarısının bir yıl sonra hala açık ve para kazanabiliyor olduğu bilgisini verdi. Erçin, "Bunun iki ana nedeni var; girişimcilerin çok kısa zamanda kar edeceklerini düşünmeleri ve başlangıç yatırımı ile ilk bir-bir buçuk yıl için gerekli olabilecek nakit akışını hesaplamadan işe başlamaları." dedi.

Korhan Erçin, bünyesindeki restoranlara operasyon ve pazarlama anlamında destek olan Yemeksepeti'nin verileri ve tecrübesinden yola çıkarak, başarılı bir restoran işletme ile ilgili ipuçlarını paylaştı. Bir restoran işletmenin mutfağından ekibine, sezon hesaplarından müşteri kazanım maliyetlerine ciddi ayrıntılar içerdiğini belirten Erçin, ayrıca hangi semtte olduğu, dükkanın görünürlüğü, ürünün lezzeti, paket yapan veya servis yapan personelin güler yüzü, ödeme tiplerinin çeşitliliği gibi hususlara da dikkat etmek gerektiğini vurguladı.

Yatırım için İstanbul'un halen cazip olduğunu aktaran Erçin, bununla birlikte karlılık oranlarına baktığında, Anadolu'da da keşfedilmemiş pek çok şehir bulunduğuna dikkat çekti. Erçin, "Kolaya kaçıyoruz, İstanbul içinde iş yapalım istiyoruz. Fakat yaptığımız ciro kadar karlılık da önemli. Bazı illerde dışarıda yemek yeme kültürü inanılmaz gelişmiş. Örneğin Trabzon veya Konya'nın öyle bölgeleri var ki, yapılan cirolar ve gelirler İstanbul'un en iyi bölgeleri ile yarışıyor. Fakat çoğu marka ve restoran o kadar İstanbul içine gömülmüş ki kafayı kaldırıp bakamıyor." ifadelerini kullandı.

İstanbul'da Maslak'taki çalışan nüfusun veya Göktürk bölgesindeki yüksek gelir seviyesinin iştah kabarttığını ancak yer seçiminde daha farklı konulara da dikkat etmek gerektiğinin altını çizen Erçin, ayrıca şu tavsiyelerde bulundu:

"Örneğin, Maslak bölgesinde akşam kaç kişi yaşıyor, restoranlar neden 20.00 olmadan kapatıyor gibi sorulara yanıt vermek gerekli. Kar marjı nakit ve kredi kartından daha düşük olan yemek çeklerinin sıkça kullanılması maliyet hesabına nasıl yansır diye bakmalı. Son aylarda kaç restoran kapanmış, kaçı nasıl ayakta kalabilmiş diye sorgulamalı. Bu gibi detaylara yanıt bulmadan ilerlememeli."

Yemeksepeti'nin derlediği bilgiler içinden bazı dikkat çekici olanlar şöyle:

* Açılan 100 restorandan 60'ı Türk mutfağı üzerine.

* Geçen yıl en çok burger, tavuk, çiğ köfte ve kokoreç restoranları açıldı.

* Açık kalmada en başarılı olanlar Uzakdoğulu. Uzakdoğu mutfağında açılan her 10 restoranın 8'i, bir sene sonra hala aktif durumda.
CİHAN
<< Önceki Haber 'Hesapsız açılan her iki restorandan biri ilk yılında... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER