Heykeltıraş Aksoy 'haram para' davasında beraat etti


Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'dan kazandığı tazminatla ilgili 'haram parayı heykele yatırmam' dediği için hakaretten dava açılan heykeltıraş Mehmet Aksoy beraat etti.

İstanbul 6. Asliye Ceza Mahkemesi'nde görülen davaya sanık Mehmet Aksoy ve avukatı katıldı. Erdoğan adına avukatı Ferah Yıldız geldi. Savunmasını yapan Aksoy, kendisine göre haram helal anlayışı olduğunu söyledi. 50 yıldır heykeltıraşlık yaptığını ifade eden Aksoy, "Deyim yerindeyse ekmeğimi taştan çıkarıyorum. Emek vermediğim şey benim için kıymetli değildir. Buradaki düşüncem tazminatı harcadığım bir emekle kazanmadığım için haram olduğunu düşünmem. Helal anlayışımda alın teri dökülen emekle kazanılan paradır. Loto toto gibi şans oyunlarından kazanılan para da haramdır. Erdoğan'a yönelik söylemedim." dedi.

Erdoğan'ın avukatı Ferah Yıldız, şikayetlerinin devam ettiğini ve davaya katılmak istediklerini belirtti. Yıldız, "Sanık haram ve helalin ne olduğunu bildiğini söyledi. Müvekkilim koskoca ülkeyi yönetiyor. Cumhurbaşkanı sıfatıyla aldığı maaşının haram olarak nitelendirilmesi kasıtlı yapılmıştır." diye konuştu.

Aksoy'un avukatı Turgut Kazan, müvekkilinin o paranın doğrudan kendisi için haram olduğunu söylediğini vurguladı. Bunun bir inanış olduğunu ifade eden Kazan, müvekkilinin emeğinin karşılığını helal olarak gördüğünü söyledi. Kazan, "Ne Cumhurbaşkanının makamına ne maaşına karşı bir ifade yok. Bunlara yönelik atıf da yok. Müsaade edin de benim için haram olduğuna ben karar vereyim." ifadelerini kullandı.

Kazan, düşünce özgürlüğü ve siyasetçilerin sert bir şekilde eleştirilebileceğini kaydederek bu yöndeki AİHM ve Anayasa Mahkemesi kararlarını hatırlattı.

Erdoğan'ın avukatının ifadeleri üzerine söz alan sanık Aksoy, "Cumhurbaşkanı doğrudan bana para vermiş olsaydı da ona haram deseydim hakaret olabilir. Ama ben tazminattan yani havadan gelen para için haram diyorum." dedi.

Avukat Ferah Yıldız da sanık ile müvekkili arasında davalar olduğunu hatırlattı ve ilk davayı Aksoy'un açtığını söyledi. Aksoy'un Kars'ta yaptığı 'insanlık anıtı' adlı heykel için müvekkilinin 'ucube' dediğini hatırlatan Yıldız, "Bu konunun bu noktaya gelmesine sebep olan sanıktır. İlk davayı onlar açtı. Burada sanki müvekkilim hakarete uğrasın ama dava açmasın. Karşı taraf ise dava açsın anlamı çıkıyor." şeklinde konuştu.

Hakim Celal Koç, taraflara yargılamanın genişletilme talepleri olup olmadığını sordu. Tarafların 'hayır' cevabı üzerine mahkeme sanığa son sözünü sodu. Aksoy, "Türk adaletine güveniyorum." diye konuştu.

Karanını açıklayan mahkeme, Cumhurbaşkanına hakaret suçunun unsurlarının oluşmadığı gerekçesiyle beraat kararı verdi.

Dava sonrası basın açıklaması yapan Aksoy, son sözü sorulduğunda Türk adaletine güvendiğini söylediğini belirtti. Aksoy, "Gerçekten böyle güneşli bir günde Türk adaletinin üstüne bir ışık geldi gibi oldu bana. Çok hoşuma gitti. Çünkü bir şeye haram helal diyebilirsiniz. Kişinin haram helal anlayışını kimse yargılayamaz. Yargılama yeri de burası değildir. Öteki dünyaya, cennete, cehenneme inanıyorsak oralardır." ifadelerini kullandı.

'Haram parayı heykele yatırmam' sözünü ne için söylediğini açıklayan Aksoy, "Ben bu sözü aslında mahkemeyi kazandıktan sonra sevinçten, heykele ve taşlara çok değer verdiğimden, benim kıymetlilerim olduğundan bu parayı heykele yatırmam dedim. Heykel özel bir yer tutar. Alın terimle kazandığım, taştan çıkardığım parayı taşa yatırırım dedim." diye konuştu.

Ailesinden böyle gördüğünü anlatan Aksoy, "Haklılık, doğruluk anlayışımız böyle. Başkaları çocuklarını nasıl eğitiyor ben bilmiyorum. Ama ben annemden babamdan böyle gördüm.
Haklının yanında olacaksın. Annem şöyle derdi; 'iyilik yap denize at, balık bilmezse halık bilir.' 'Emek' derdi babam. 'Emek en önemli değerdir, emek vermediğin şey değersizdir oğlum.' Emek vereceksin bir şeyi kazanmak için. Bunları da söyledik." şeklinde konuştu.

Aksoy, "Doğru bir şey yaptığımı düşünüyorum. Heykelin, taşın, kendimin onurunu koruyorum." dedi.

Erdoğan'ın Aksoy'un yaptığı heykel için 'ucube' demesi üzerine Aksoy tazminat davası açmıştı. 10 lira tazminat kazanan Aksoy'a basın mensupları 'bu parayla heykel yapacak mısınız?'sorusunu yöneltmişti. Aksoy da 'haram parayı heykele yatırmam' cevabını vermişti. Bunun üzerine Erdoğan'ın avukatlarının şikayeti üzerine Aksoy hakkında hakaret suçundan dava açılmıştı. Aksoy'un Erdoğan'ın kazancının gayrı meşru olduğunu söyleyerek hakaret ettiği gerekçesiyle 4 yıl 8 aya kadar hapsi istenmişti.

Öte yandan, Aksoy'un Erdoğan'dan kazandığı tazminat Yargıtay tarafından bozulmuş, hakimi değiştirilen yerel mahkeme de bozmaya uyarak cezayı kaldırmıştı.
CİHAN
<< Önceki Haber Heykeltıraş Aksoy 'haram para' davasında beraat etti Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER