Hidayet Karaca'nın yaşadıkları Avustralya'da belgesel oldu

Samanyolu Yayın Grubu Başkanı Hidayet Karaca’nın tutukluluğu, dünya basınında yer almaya devam ediyor. Türkiye’deki basın özgürlüğü ihlallerini belgeselleştiren Avustralya devlet televizyonu SBS, Hidayet Karaca’ya özel bölüm ayırdı. Belgeselin çekimleri, Avustralya’nın en çok izlenen “dateline” programı yapımcısı ve sunucusu gazeteci Geoff Parish tarafından yapıldı.

Hidayet Karaca'nın yaşadıkları Avustralya'da belgesel oldu

Can Dündar’a yönelik suikast girişimi ve Zaman gazetesine TOMA’lı polis baskınıyla başlayan 30 dakikalık belgesel, Türkiye’de basın özgürlüğünün ateş altında olduğunu vurguluyor. Program, ülkede iktidarı eleştiren herkesin hukuksuz bir şekilde susturulmaya çalışıldığını anlatıyor ve başta gazeteciler olmak üzere akademisyenler, diğer siyasi parti temsilcileri ve görüşlerinin yok edilmeye çalışıldığını dile getiriyor. Programda Can Dündar’la bir görüşme de bulunuyor.


Hidayet Karaca’ya özel ilgi
Samanyolu TV’de yayınlanan bir dizi yüzünden 14 Aralık 2014’ten beri tutuklu bulunan Hidayet Karaca’ya yönelik hukuksuzluklara özel yer ayıran belgeselde, Karaca’nın çocukları ve ailesiyle yapılan röportajların yanı sıra, eşi Şule Karaca’nın Silivri’deki haftalık cezaevi görüşmesine de yer verildi.

Hidayet Karaca’nın tutuklanması sonrasındaki süreçte, Samanyolu yayın grubu kablolu ve uydu yayından çıkarılmıştı. Bu konuya da değinen belgesel, mutfak programlarında önemli bir reytinge sahip olan ‘Oktay Usta ile Yeşil Elma’ stüdyosundan da genişçe bahsediyor. Programda iktidarın Hizmet hareketini bitirmek için hukuksuzluklara başvurduğu ve bu işi adeta cadı avına dönüştürdüğü vurgulanıyor.



‘Süreç şiddetlenerek devam ediyor’
Belgeselde Hidayet Karaca’nın belgeselin yapımcısı ve sunucusu Geoff Parish’e yazdığı özel mektuptan da alıntılar yapıldı: “Dünyanın Türkiye’ye en uzak noktasından, ‘Basın ve ifade Özgürlüğüne’ verdiğiniz destek ve sesimizi dünyaya duyurma çabanıza teşekkür ederim. Türkiye’de özgür basını susturmak için 14 Aralık 2014’da başlatılan süreç daha da şiddetlenerek devam ediyor. Bir dizi senaryosundan dolayı suçlanıyorum. Mahkeme dizi senaryosundan terör örgütü çıkarmaya çalışıyor.”



Gazetecilik tehlikeli bir hâl aldı
Diğer yandan, Cumhuriyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Can Dündar’a da geniş yer ayrılan programda, Dündar’ın yaşadığı baskı ve hukuk süreci anlatıldı. Dündar’a adliye önünde yapılan silahlı saldırının görüntülerinin de yer aldığı belgesel, Türkiye’de gazetecilerin çalışma ortamlarının hayati tehlikelerine vurgu yapıyor ve Türkiye’de gazeteciliğin giderek daha da tehlikeli bir hal aldığını vurguluyor.

Programa konuk olan Gazeteci Sedef Kabaş da basın özgürlüğü ihlallerini anlattı. Kabaş, iktidar yanlısı internet trollerinin kendisine ağır küfür, hakaret ve tehdit dolu mesajlar gönderdiğini de dile getirdi.



YeniHayat
<< Önceki Haber Hidayet Karaca'nın yaşadıkları Avustralya'da belgesel oldu Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER