Hikmet Sami Türk: Savcıları görevlerini yaptıkları için görevden alındı


Adalet eski Bakanı Hikmet Sami Türk, Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK) 2. Dairesi, savcılar Zekeriya Öz, Celal Kara, Muammer Akkaş, Mehmet Yüzgeç ile hakim Süleyman Karaçöl'ün meslekten ihracı ile ilgili olarak açıklamalarda bulundu. Hakim ve savcıların görevlerini yaptıkları için görevlerinden uzaklaştırıldığını belirten Türk, "Savcı ve hakimlerin ihraç edilmesi yargı bağımsızlığına ve hukuk devleti ilkesine çok ağır bir müdahaledir. Böyle bir şey olamaz." dedi.

Cihan Haber Ajansı'na açıklamalarda bulunan Hikmet Sami Türk, "Öyle görünüyor ki cumhuriyet savcıları görevlerini yaptıkları için görevden alınmışlardır." ifadelerini kullandı.

Savcıların görevlerini yaptıkları için azledilmelerinin anayasanın hakim ve savcıların güvencesi ile ilgili madde olan 139. maddeye aykırı olduğunu vurgulayan Türk, "Anayasanın 139. Maddesi şöyle diyor; 'hakimler ve savcılar kendileri istemedikleri sürece azledilemez.' Bu madde yargı bağımsız, yargı güvencesidir. Yargı bağımsızlığının temeli budur. Eğer görevini yaptığı için bir savcı görevinden alınıyorsa yargı bağımsızlığı ortadan kalkmış demektir. Görevini yapan savcı cezalandırılmıştır." şeklinde konuştu.

"BÖYLE BİR ŞEY OLAMAZ"

Türk açıklamalarını şöyle tamamladı: "Savcı ve hakimlerin ihraç edilmesi yargı bağımsızlığına ve hukuk devleti ilkesine çok ağır bir müdahaledir. Böyle bir şey olamaz. Bir hukuk devletinde böyle bir şey düşünülemez. Türkiye'de iktidarın gidişi yargı bağımsızlığını kendilerine zarar vermeyecek bir anlayışı içinde yorumlamaya sevk etmiştir." CİHAN
<< Önceki Haber Hikmet Sami Türk: Savcıları görevlerini yaptıkları... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER