Hindistan, Cammu Keşmir'in özel statüsünü kaldırdı

Hindistan, nüfusunun çoğunu Müslümanların oluşturduğu tek eyalet olan Cammu Keşmir'in 70 yıldır sahip olduğu özel statüyü kaldırdı. Pakistan Dışişleri Bakanı Kureyşi, Hindistan'ı, bölgesel istikrar ve barış açısından ciddi sonuçlar doğuracak "tehlikeli bir oyun" oynamakla suçladı.

SHABER3.COM

Hindistan İçişleri Bakanı Amit Şah, parlamentoda yaptığı konuşmada, Anayasa'nın Cammu Keşmir eyaletine özel statü veren 370'inci maddesini kaldırmak istediklerini ve bölgeyi iki farklı idari yapıya bölmeyi planladıklarını söylemişti.

Keşmir, Pakistan'ın bağımsızlığından bu yana, bölgenin Hindistan ve Pakistan yönetimi arasında bölünmesi ve Çin'in de bir kısmını almasından beri, Hindistan ve Pakistan arasında bir gerilim kaynağı.

Keşmir'de Hindistan'ın kontrolü altında altında bulunan Cammu Keşmir eyaleti, Cammu ve Keşmir Vadisi olmak üzere iki bölgeyi kapsıyor.

Pakistan bu kararı "hukuka aykırı" ve "kabul edilemez" olarak nitelendirdi. Pakistan Dışişleri Bakanı Şah Mahmud Kureyşi, Hindistan'ın "tehlikeli bir oyun oynadığını" söyledi.

Kureyşi, "Hindistan, bölgesel barış ve istikrar açısından ciddi sonuçlar doğuracak tehlikeli bir oyun oynuyor. Pakistan Başbakanı bu sorunu, ABD Başkanı (Donald) Trump'ın desteğiyle bu sorunu çözmeye çalışıyor ancak Hindistan konuyu çok daha karmaşık bir hale getiriyor" dedi.

Nükleer silaha sahip Hindistan ve Pakistan, Keşmir nedeniyle geçmişte birkaç kez çatıştı ve zaman zaman da savaşın eşiğine geldi.

Son olarak Şubat ayında Hindistan ile Pakistan arasında gerginlik artmıştı.

Anayasa değişikliği ne anlama geliyor?
Hindistan Anayasası'nın 370'nci maddesi, Cammu Keşmir eyaletine özel statü veriyor.

Bu maddenin 35a fıkrası ise bu statünün korunması açısından kritik önem taşıyor. Zira bu fıkra ile Keşmir'in yasama organına bölgenin "daimi oturum iznine sahip kişileri" tanımlama yetkisi veriliyor ve bu kişilerin hakları tanımlanıyor.

Hindistan'ın kontrolü altındaki Keşmir Vadisi'nde nüfusun yüzde 95'i Müslüman.

Cammu bölgesinde ise nüfusun yüzde 66'sını Hindular, yüzde 30'unu ise Müslümanlar oluşturuyor.

Bu nedenle, söz konusu maddelerin kaldırılmasının bölgenin demografik yapısını değiştirebileceği ifade ediliyor.

Cammu Keşmir'in yerel yönetimi, söz konusu fıkranın bölgeye verilen özel statünün temel taşı olduğunu belirterek, değiştirilmesine karşı çıkıyor.

Hindistan hükümeti son dönemde 35 bin askeri bölgeye kaydırmak, bazı siyasi liderleri gözaltına almak, sokağa çıkma yasağı uygulamak ve internet ile telefon iletişimini kesmek gibi bir dizi adımlar atmış ve bunlar, hükümetin Keşmir'e yönelik anayasa değişikliğine gidebileceği söylentilerini artırmıştı.
<< Önceki Haber Hindistan, Cammu Keşmir'in özel statüsünü kaldırdı Sonraki Haber >>
ÖNE ÇIKAN HABERLER