Hindistan sokaklarındaki seyyar diş hekimlerinde damak 32 TL


Hindistan'da fakirlere ucuz sağlık hizmeti verilmesine rağmen, seyyar diş hekimlerine rağbet büyük. Sokaklardaki lisanssız diş hekimleri, tek dişi 50 Rupi (2 TL), bir damağı ise 800 Rupi'ye (yaklaşık 32 TL) yapıyor. Toplam 16 dişin bulunduğu damak, 30 dakikada müşteriye teslim ediliyor.

Hindistan'da özellikle maddi durumu yerinde olmayan vatandaşlar diş tedavisi için sokaklardaki seyyar dişçileri tercih ediyor. Hijyene pek aldırmayan vatandaşlar, ucuza ve tek seansla yaptırdığı dişlerinden memnun. Temizlik konusunda gün geçtikçe bilinçlenen halk ise yavaş yavaş bu alışkanlıklarından vazgeçiyor. Hindistan Diş Hekimleri'nden yapılan açıklamada, lisanslı diş hekimlerinin sayısının oldukça az olmasına vurgu yapılıyor.

Türkiye'de ortalama 2 haftada 5 seansla ve 750 TL'den başlayan fiyatlarla ancak yapılabilen damak tedavisini, Hindistanlı sokak dişçisi Baksh, sadece 30 dakikada 800 Rupi'ye (32 TL) yapıyor.

Baksh, ilk olarak bir çorba kaşığında bal kıvamında pembemsi bir jel hazırlıyor. Daha sonra Baksh söz konusu jeli, ağız ölçüsünü alabilmek için sandalyesine oturan müşterisinin damağına yapıştırıyor. Gerekli müdahaleleri yaptıktan sonra ise Baksh, müşterisinin ağzından çıkardığı kalıba dişleri teker teker eliyle yerleştiriyor. Baksh, tanesi 50 Rupi olan 16 dişi yapıştırdıktan sonra müşterisine bir damağı toplam yarım saat içinde teslim ediyor.

Kardeşi, oğlu ve yeğeniyle uzun yıllardır bu işi yaptığını söyleyen Baksh, babasının izinden gittiğini ifade etti. Bakhs, "1984'den beri babamın izinden giderek bu mesleği yapıyorum. İş yerim caminin hemen yanında, dişin tanesini ise 50 Rupi'den (2 TL) yapıyorum." dedi.

HALKIN BİLİNÇLENMESİ, MÜŞTERİLERİMİZİ AZALTTI

Günlük 20 müşterisi olduğunu söyleyen Baksh, son zamanlarda büyük şehirlerde HIV ve AIDS gibi virüslere karşı bilinçlenen halkın ve diş fakültelerinden mezun olan lisanslı dişçilerin ardından işlerin eskisi gibi olmadığını belirtti.

Yeni Delhi'de sokaklarda çalışan 48 yaşındaki Satvinder Singh ise bu mesleği 3 kuşaktır yapanlardan. Singh, önceden günde 30 müşterisinin olduğunu söylerken şimdi ise bir iki tanesini zor bulduğundan dert yanıyor: "Halkın temizliğe karşı bilinçlenmesi ve resmi diş sektörünün büyümeye başlamasından dolayı bu meslek yavaş yavaş ölüyor."

Sokak dişçisi Singh eski günlerini şöyle anıyor: "Burada, Asya'nın en büyük baharat pazarı var. Yıllar önce buraya gelen tacirler altın ve gümüş diş taktırmak için dükkanda sıra olurlardı."

"Biz yaptığımız işin karşılığında müşterilerimizden sadece para değil, dua da alıyoruz." diye konuşan Baksh ise bu işin hayatının bir parçası olduğunu, yoksulların hayatlarını bir nebze olsun iyileştirmek ve ailesinin geleneğini sürdürmek için bu mesleğe devam edeceğini söylüyor. Baksh ancak; çocuklarına 'bundan sonra yeni mesleklere atılmalarını, bu işin geleceğinin olmadığını' söylediğini ifade ediyor.

Öte yandan, ülkede ağız sağlığının emekleme döneminde olduğuna dikkat çeken Hindistan Diş Hekimleri Genel Sekreteri Ashok Dhoble, kaliteli ve nitelikli diş hekimleri bulmakta zorlanıldığını aktardı.

Dhoble, lisanslı profesyonel diş hekimleri tarafından fakirlere çok ucuz hizmet sağlanmasına rağmen, birçok vatandaşın her riski göze alarak sokak dişçilerine gittiğini kaydetti. CİHAN
<< Önceki Haber Hindistan sokaklarındaki seyyar diş hekimlerinde damak 32 TL Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER