Hisarcıklıoğlu'ndan terör açıklaması: Huzur olmadan ticaret olmaz


Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, terörle mücadelede ekonominin önemli rol oynadığını vurguladı. Hisarcıklıoğlu, "Unutmayalım ki huzur olmadan ticaret, ticaret olmadan da zenginlik olmaz. Huzur-ticaret-zenginlik ancak bir arada olduğunda mümkündür." dedi.

Satış gelirini en çok artan 100 şirketin (3. Türkiye 100) ödüllendirildiği törende artan terör olaylarına değinen Hisarcıklıoğlu, "Terör saldırılarının amacının ülkemizin huzur ve istikrarını bozmak ve toplumda korku havası ve kaos ortamı yaratmak olduğunu biliyoruz. Milletimizi ayrıştırarak ülkemizin huzurunu bozmaya, kaos ve istikrarsızlık ortamı yaratma gayretine girenlerin oyunlarını boşa çıkaracağımıza güvenim tamdır. Tabii şu da unutulmamalı teröre karşı verilecek mücadelenin bir bölümünü de ekonomi teşkil eder. Burada gençlerimiz önemli. Gençlerimizin hayata tutunmaları, şiddet içeren ideolojilerin esiri olmamaları için onları girişimciliğe yöneltmeliyiz." diye konuştu.

Törende girişimciliğe önem verilmesi gerektiğini belirten Hisarcıklıoğlu, şöyle devam etti:

"Başarılı bireylerin vitrine gelmeleri, gençlerimize örnek olmaları gerekiyor. Türkiye'nin zenginleşmesinin yolu, daha çok girişimci çıkartmasına ve hızlı büyüyen şirket sayısının artmasından geçiyor. Amerika'da çocuklara kimi örnek aldıkları sorulduğunda Steve Jobs veya Mark Zuckerberg gibi isimler öne çıkıyor. Ama Türkiye'de ünlü bir girişimci olmayı amaçlayan yok. Hatta hayal bile etmiyor. Çünkü çocuklarımıza böyle bir vizyon verememişiz. Bunun yerine biz ne yapıyoruz. Onları memur yapmak için didinip duruyoruz. KPSS'ye giren adedi bunu ortaya koyuyor. Risk almaya yanaşan yok. Algı bu olmamalı. Gençlerimizi girişimciliğe yönlendirmek durumundayız."

Hisarcıklıoğlu, 3. Türkiye 100'e katılan şirketler ile ilgili olarak da şu açıklamalarda bulundu:

"Türkiye 100 şirketlerinin toplam cirosu 2,7 milyar dolar, ortalama şirket cirosuysa 25 milyon dolar. Bu şirketlerin 2011-2013 döneminde ortalama büyüme oranı yüzde 358. Yani Türkiye 100 şirketlerinin büyümesi, Türkiye ekonomisi milli gelir artış hızından 15 kat geçiyor. Bu şirketlerde toplam eleman sayısı 18 bin, şirket başına ortalama eleman sayısı 165. Türkiye 100 şirketlerinin toplam eleman sayısı 2011-2013 döneminde yüzde 88 arttı. Bu dönemde 8 bini aşkın yeni istihdam üretildi. Türkiye 100 şirketlerinin girişimcilerinin, yaş ortalaması 43. 8 şirket de kadın girişimciler tarafından açılmış. Ama kadınlar için bu sayı yeteli değil, bunu artırmamız gerekiyor. Türkiye 100 şirketlerinin önemli bir yanı da şirketleri ile yetinmeyip yeni şirketler açmaları."

Türkiye 100 için başvuruları alırken anket de yaptıklarını anlatan Hisarcıklıoğlu, "Onlara 'yeni sermayeye gerek duyuyor musunuz' sorusunu sorduk. Yüzde 77'si olumlu cevap verdi. Sermayeyi ne için kullanacakları sorusunu da sorduk. Yüzde 59'u faaliyetlerini büyütmek için ilave sermaye arıyor. Yüzde 8'i aynı sektörde şirket satın almayı hedefliyor. Şirketlerin büyümesi önünde engelleri de sorduk. Girişimcilerin yüzde 77'si en büyük engelin kalifiye eleman bulma sorunu olduğunu beyan etti." ifadelerini kullandı.

TÜRKİYE'NİN EN ÇOK BÜYÜYEN ŞİRKETİ KAHRAMANMARAŞ'TAN

TOBB, TEPAV ve Allworld Network tarafından tertip edilen 3. Türkiye 100 'de birinciliği Kahramanmaraş'tan Maren Maraş Elektrik elde etti. Maren Maraş Elektrik'i yüzde 2 bin 501 ile Karbil Yazılım, yüzde 2 bin 361 ile Emza Enerji, yüzde bin 722 ile Lokman Hekim Sağlık Hizmetleri ve yüzde bin 196 ile PAYTR Ödeme ve Elektronik Para Hizmetleri takip etti. Şirket sayısı bakımından ilk sırayı 45 şirket ile İstanbul aldı. Onun ardından 12 şirket ile Ankara, 7'şer şirket ile Kocaeli ve İzmir, 5 şirket ile Kahramanmaraş, 3'er şirket ile de Gaziantep, Konya ve Antalya geldi.

Türkiye'nin en çok büyüyen 100 şirketi, uluslararası arenaya kendilerini tanıtmaları için ABD'ye gönderilecek.

Satış geliri en çok artan ilk 5 şirket ile ilgili detaylar şöyle:

Sıra Şirket adı Sektör Ciro aralığı
(milyon ABD doları, 2013) Çalışan sayısı (2013) İl Satış gelirleri büyüme oranı
(2011-2013, %)
1 Maren Maraş Elektrik Elektrik, gaz, buhar ve havalandırma sistemi üretim ve dağıtımı 20-50 milyon 120 Kahramanmaraş 8.754
2 Karbil Yazılım Bilgi hizmet faaliyetleri 5-10 milyon 44 İstanbul 2.501
3 Emza Enerji Elektrik, gaz, buhar ve havalandırma sistemi üretim ve dağıtımı 1-5 milyon 22 Ankara 2.361
4 Lokman Hekim Sağlık Hizmetleri İnsan sağlığı hizmetleri 10-20 milyon 501 Van 1.722
5 PAYTR Ödeme ve Elektronik Para Hizmetleri Bilgi hizmet faaliyetleri 1 milyondan az 8 İzmir 1.196
Satış geliri
CİHAN
<< Önceki Haber Hisarcıklıoğlu'ndan terör açıklaması: Huzur olmadan... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER