Hızlı tren google haritasına çarptı

Bursa-Yenişehir arası 75 kilometrelik Yüksel Hızlı Tren hattının 50 kilometresi değişti. Devlet bu değişimden dolayı 447 milyon lira zarara uğratıldı.

Hızlı tren google haritasına çarptı

Yüksek Hızlı Tren ihalelerindeki skandalların ardı arkası kesilmiyor. Bursa-Yenişehir YHT hattının geçeceği güzergah defalarca değiştirildi. 75 kilometrelik yolun 50 kilometresi rayların önüne göl, tarım arazisi, sera, bina, dağ çıktığı için yeniden yapıldı. İhalenin başında 393 milyon TL'ye mal olacağı belirtilen hat, 870 milyon TL'ye ulaştı. Kamunun zararı 75 kilometrelik hatta 477 milyon TL'ye fırladı.


SAYIŞTAY RAPORLARI

TCDD hesaplarının TBMM KİT Komisyonu'ndaki görüşmelerinde milyon dolarlık YHT ihaleleri gündeme geldi. 2011 yılında ihaleye çıkan Bursa-Yenişehir hattında tespit edilen usulsüzlüklerle ilgili Sayıştay raporları görüşüldü. Sayıştay'ın 2012 yılında raporlaştırdığı skandalların 4 yıldır hesabının sorulmadığı ortaya çıktı. TCDD Genel Müdürü İsa Apaydın, skandalın Ulaştırma Bakanlığı tarafından hala soruşturulmaya devam ettiğini belirtti.


''GOOGLE HARİTASI ÜZERİNDEN HAZIRLANMIŞ PROJE''

TBMM KİT Komisyonu'unda skandalla ilgili konuşan CHP Kocaeli Milletvekili Haydar Akar, ''Bir gece birinin aklına Bursa-Yenis¸ehir hattı yapılsın diye geldi. Samimi söylüyorum Google haritası üzerinden hazırlanmıs¸ bir projeden yürüdüler. 393 milyon TL'ye ihale edilen işe s¸u ana kadar 560 milyon lira harcanmış. 75 kilometrelik hattın sadece yüzde 30'unda fiziki ilerleme sagˆlanmıs¸, daha yüzde 70'i geride duruyor. 75 kilometrelik hattın 50 kilometresi degˆis¸mis¸. Bir taraftan ‘Göl var, buradan geçemeyiz' demis¸ler, digˆer taraftan ‘Tarım arazileri var, buradan geçemeyiz' demis¸ler'' dedi.


İHALEDEN ÖNCE TARIM ARAZİSİ YOK MUYDU?

KİT Komisyonu'nun MHP'li üyesi Fahrettin Oğuz Tor sözles¸menin imzalanmasından sonra 75 kilometrelik hattın 50 kilometrelik kısmında güzergâh degˆis¸ikligˆi yapılmasına tepki gösterdi. İhaleden önce alt yapı çalışmaları yapılmadığı için maliyetlerin katlandığını belirten Tor, “Bilmiyorum, nasıl olmus¸ ama olacak is¸ degˆil. Yani aklın, mantıgˆın alması mümkün degˆil bunları. Projedeki hattın çok degˆerli tarım arazileri, meyve bahçeleri ve seralardan geçmesi, DSI·'nin Bursa'nın 20 yıllık içme suyu s¸ebekesiyle ilgili planlarını etkilemesi... Yani, s¸imdi, bu ihale dokümanı incelenirken acaba bu hatların nereden geçtigˆine bakılmıyor mu? Daha önce bu araziler, seralar buralarda yok muydu?” tepkisi gösterdi.


Özgür Düşünce
<< Önceki Haber Hızlı tren google haritasına çarptı Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER