Hizmet’e terörist yaftasına AB tepkili

Avrupa Birliği (AB), Hizmet Hareketi’nin Milli Güvenlik Kurulu tarafından ‘terör örgütü’ ilan edilmesine tepki gösterdi. AB Komisyonu, karardan ‘endişeli’ olduğunu duyurdu. Böylece, AB de ABD’den sonra AKP iktidarının iddialarının tersine Hizmet Hareketi’ni terörist olarak nitelendirmediğini kayıtlara geçirmiş oldu.

Nijerya Türk Okulu öğrencilerinden 'Türkiyem canım benim' şarkısı

İddia edilen suçların mahkeme sürecinde ele alınması gerektiğini hatırlatan açıklamada, hükümete Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’ne uyma ikazı da geldi.

Bir soruya cevap veren Komisyon sözcüsü Maja Kocijancic, AB’nin Türkiye’nin aday ülke olarak en yüksek demokratik standartlara ulaşmayı hedef seçmesi gerektiğini sürekli vurguladıklarını söyledi. AB ile üyelik müzakereleri yürüten her ülkenin AİHS çerçevesinde ifade hürriyeti başta olmak üzere insan haklarını teminat altına alması gerektiğini vurgulayan Kocijancic, AB’nin bu konuları gündemde tutmaya devam edeceğini kaydetti.

Türkiye Cumhuriyeti tarihinin en büyük yolsuzluk ve rüşvet skandalının patlak verdiği 17 Aralık 2013’ten bu yana AB’nin Hizmet Hareketi’nin terör örgütü olarak tasnif etmesi için mücadele veren AKP iktidarı başarılı olamadı. 17 Aralık’tan sonra yayınlanan Avrupa Komisyonu ve Avrupa Parlamentosu raporları, 17 Aralık yolsuzluk soruşturmalarını kapatan AKP iktidarını yoğun olarak eleştirdi. Nisan ayında kabul edilen tarihin en ağır AP Türkiye raporunda Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan kınandı.

Açıklamanın tam metni şöyle:

“AB, ABD’de ikamet eden İslam alimi Fethullah Gülen Hareketi’nin Milli Güvenlik Kurulu tarafından terör örgütleri listesine alınmasını endişeyle not etmektedir. İddia edilen suçlar yargılama sürecinde ele alınmalıdır.

AB, aday ülke Türkiye’nin mümkün olan en yüksek demokratik standartlara ulaşmayı amaç olarak belirlemesi gerektiğini sürekli vurgulamıştır. AB ile üyelik müzakereleri yürüten her ülke AİHS’ne uyumlu olarak ifade hürriyeti dahil olmak üzere insan haklarını teminat altına almak mecburiyetindedir.

AB, Türkiye ile sürdürdüğü yapıcı diyaloğun temel bir unsuru olarak bu önemli konuları gündeme getirmeye devam etmenin önemli olduğuna inanır.”

ALMANYA VE ABD DE TERÖR ÖRGÜTÜ GÖRMÜYOR

ABD Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Milli Güvenlik Kurulu ve Bakanlar Kurulu üzerinden yaptığı girişimlerin aksine Hizmet Hareketi’ni terör örgütü olarak görmediğini açıklamış, ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü John Kirby, “Biz onları terör örgütü olarak görmüyoruz.” demişti.

Washington’da çarşamba günü düzenlenen basın toplantısında bir gazetecinin “Türkiye Gülen hareketini terör örgütü ilan etti. Bu topluluğun lideri burada, ABD’de yaşıyor. Bu harekete karşı ABD’nin duruşu nedir, destekliyor musunuz? Terör örgütü olarak görüyor musunuz?” sorusu üzerine Kirby, “Gülen hareketi, yabancı bir terör örgütü olarak tanımlanmamıştır.” açıklamasını yapmıştı. Dışişleri Sözcüsü, “Türkiye’nin sizi bir değil, iki terör örgütüne destek vermekle suçlamasından endişe duyuyor musunuz?” sorusuna da “Türkiye’nin bu konuda nasıl tavır takınacağı Türk yetkililere kalmış. Tekrar ediyorum, biz onları yabancı bir terör örgütü olarak görmüyoruz.” karşılığını vermişti.

Alman hükümeti de geçtiğimiz ay bir soruya verdiği cevapta, Hizmet hareketinin AB ülkelerinde ve dolayısıyla da Almanya’da terör örgütü listesinde olmadığını vurgulamıştı. Cevapta, Türkiye’nin sunduğu iddialara karşın Berlin’in harekete bakışında bir değişiklik olmadığının da altı çizilmişti.

<< Önceki Haber Hizmet’e terörist yaftasına AB tepkili Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER