Afrika Gazetesi tam sayfa Hocaefendi'yi yazdı...

Fethullah Gülen Hocaefendi'ye verilen İkeda ödülü, değişik coğrafyalarda dünyanın da dikkatini çekmeye devam ediyor.

Afrika Gazetesi tam sayfa Hocaefendi'yi yazdı...

Geçtiğimiz haftalarda Fethullah Gülen Hocaefendi'ye verilen dünyanın en önemli ve prestijli ödüllerinden biri sayılan İkeda ödülü dünyada da gündem oldu. Dünyaca ünlü yayın organlarının yanısıra Türkiye'nin pek fazla tanımadığı Afrika ülkelerinde ödül ve Hocaefendi'nin hayatı, eserleri ve sevenlerinin oluşturduğu Hizmet Hareketi makalelere konu oluyor.

Orta Afrika Cumhuriyeti'nin en yüksek tirajlı gazetelerinden 'Le Confident' Hocaefendi'nin aldığı ödül sonrası Hizmet Hareketi ve Fethullah Gülen Hocaefendi'yi mercek altına aldı.

Lawrence E. Carter isimli Editörün "Fethullah Gülen, Mahatma Ghandhi ve Martin Luther King gibi şiddete başvurmayan, hoşgörü ve sevgi yolunda büyük bir düşünür." diyerek not düştüğü Hocaefendi hakkında gazete genel anlamda Hizmet Hareketi'ni anlattı.

İşte 'Le Confident'deki o yazı:

"Türk alim Fethullah Gülen, Gandhi, King, İkeda ödülüyle ödüllendirildi

Barışa ve insan haklarına kendisini adayan Türk din alimi Fethullah Gülen, Morehouse Üniversitesi tarafından Gandhi, King, İkeda prestij ödülüyle ödüllendirildi.

Atlanta merkezli Morehouse Üniversitesi Uluslar arası Martin Luther King Jr. Bölümü, Fethullah Gülen’i 9 Nisan 2015’te, dünya barışına olan katkısından ödüllendirdi. Bu prestijli ödül daha önce Nobel, Mandela, Desmond Tutu ve Mikhail Gorbaçov gibi isimlere verildi.


2001’den beri verilen ödül Gandhi, King, İkeda ödülleri 2001 yılında yeryüzünde evrensel barışa hayatını vakfetmiş Hintli Gandhi’nin Amerikan Luther King’in ve Japon İkeda’nın barışçıl ve insancıl düşünceleri etrafında Gandhi Uzlaşma Merkezi (GCR) ve uluslararası Luther King bölümünün ortaklığıyla kurulmuş ve her sene düzenli olarak ödül vermekte.

Geçmişte Ürdün Prensi Al Hassab bin Talal, Güney Afrika eski cumhurbaşkanları Mandela ve Frederik De Klerk, Sovyetler Birliği eski başkanı Gorbaçov, başpiskopos Desmond Tutu ve ölümünden sonra İsrail eski başbakanı Yitzhak Rabin gibi liderlere verilmiştir.

160 ülkede yer alan hareketin öncüsü Gülen, Ödül törenine sağlık durumu sebebiyle özür dileyerek katılamadı. Din âlimi Fethullah Gülen’in yerine ödülü Gülen Hareketine bağlı Ortak Değerler Topluluğu (ASV) başkanı Alp Aslandoğan adlı.

Gülen, mesajında Ödülü sadece, hiçbir karşılık beklemeden kendilerini bu davaya adamış, Hizmet gönüllülerinin adına kabul edebilirimdedi. Harekete adını veren Hizmet kelimesinin anlamı Türkçe’de aynen olduğu gibi hizmet etmek demek.

Din âlimi Fethullah Gülen, IŞİD’in tehdit ettiği Kuzey Irak, Nijerya, Afganistan’a giden öğretmenler ya da Somali ve Sudan’a giden doktorlar gibi dünyanın dört bir köşesine hicret eden gönüllüleri övdü.

Hizmet denilen bu hareket 160’tan fazla ülkeye dağılmış durumda. Geniş insan ağına sahip bu hareket tören sırasında da oradaydı. Amerikalı bir katılımcı eğitim yoluyla barış ve tolerans aşılayan Gülen’i övmeden önce “Bu insanların kalpleri de cepleri de samimiyetle dolu”  dedi ve sözlerini şöyle tamamladı “Gülen zamanımızın Mevlanasıdır”.

Lawrence E. Carter ve Alp Aslandoğan

Editörün notu:

"Fethullah Gülen, Mahatma Ghandhi ve Martin Luther King gibi şiddete başvurmayan, hoşgörü ve sevgi yolunda büyük bir düşünür. Kendisine slogan ve düstur olarak ‘Hizmet’ kelimesini seçerek insanlığın gelişimi için geçmişten günümüze çalışmalarını devam ettirmekte. Gülen aynı zamanda Birleşmiş Milletler tarafından tanınan Gazeteciler ve Yazarlar Vakfı’nın da onursal başkanı. Hizmet hareketi sınırları aşarak 160 ülkede hizmet vermekte."

SAMANYOLUHABER.COM
<< Önceki Haber Afrika Gazetesi tam sayfa Hocaefendi'yi yazdı... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER