Hollanda ile ilgili yaptırımlar Başbakan'ın şirketlerini de kapsayacak mı ?

Hollanda ile Türkiye arasında yaşanan 'miting' krizi akıllara Başbakan Binali Yıldırım'ın Hollanda'da faaliyet gösteren denizcilik şirketini getirdi.



Binali Yıldırım'ın uzun süredir denizcilik sektöründe iş yaptığı biliniyor. Yıldırım şirketleri ve gemileri 17-25 Aralık büyük yolsuzluk soruşturmasında da gündeme gelmişti.
 
17 Şirket 30 Gemi

Uluslararası deniz odalarının kayıtlarına göre, Yıldırım Ailesi’nin doğrudan ve dolaylı olan yaklaşık 17 şirketi ve 30 gemisi bulunuyor.

Yıldırım Ailesi’nin denizcilik alanındaki yatırımları, acenta ile başladı. Ulaştırma Bakanlığı’ndan önceki dönemlerde Yıldırım ve çocukları küçük feribotlar kiralayarak yük taşıması gerçekleştiriyorlardı. Bu dönemde aileye ait bir gemi bulunmuyor daha çok kiralık feribotlarla işler yürütülüyordu. Yıldırım’ın bakan olmasının ardından ise şirketlerin başına Erkan Yıldırım geçti. Ve kısa süre içinde Yıldırım Ailesi’nin gemileri hem de şirketleri arttı.
 
İLK DERİN DENİZCİLİK KURULDU
 
Yıldırım ailesinin denizcilik sektöründe doğrudan ve ya dolaylı olarak kontrol ettikleri 17 şirket bulunuyor. İlk şirket kuruluşu ise 6 Şubat 2002 tarihinde Derin Denizcilik ile başladı. Şirketin yönetim kurulu başkanlığını ise Erkan Yıldırım yapmıştı. Şirketin yönetiminde Binali Yıldırım’ın kızı Bahar Büşra Yıldırım Köylübay, Binali Yıldırım’ın oğlu Bülent Yıldırım, Bülent’in eşi Seda Yıldırım, Büşra’nın kocası Özkan Köylübay da yer aldı. Erkan Yıldırım, 2003’te İtalya’dan 445 bin euroya HAPPY DOLPHİN Feribotunu satın aldı. Feribot için 1.5 trilyon harcandı. Erkan Yıldırım, Vatan Gazetesine o dönemde verdiği röportajda gemiyi İzmir Çeşme’de sahip olduğu iki acentadan kazandığı paralar ile aldığını söylemişti. Derin Denizcilik’in halen Sis ve Son 1 adlı iki gemisi bulunuyor.

 


Yıldırım Ailesi’nin denizcilik alanında kontrol ettiği doğrudan veya dolaylı şirketlerinin isimleri ise şöyle: “Derin Denizcilik İstanbul, Sefine Denizcilik Yalova, ZealandShipping Hollanda, Q Shipping Hollanda, Castillo Real Estate Hollanda, Baychart İstanbul, Chart-it Hollanda, Ceren Denizcilik İstanbul, North Bulkers Panama, Brother Navigation Marshal Adaları, Zeytin Denizcilik İstanbul, OGEM Marina, Metro Gemi Acentalığı, Eydo Denizcilik, Çağrı Gıda İnşaat, Su Bilgi Teknolojileri, Sekmen Otomotiv.”
 

 

Gemilerin isimleri
 
Yıldırım Ailesi tarafından halen işletildiği öne sürülen 30 geminin bir kısmının özel olarak inşa ettirildiği ve bu kapsamda bazı gemilerin Kore’de yapıldığı kaydedildi. Halen Yıldırım ailesi tarafından işletilen veya sahibi olunan gemilerin isimleri ise şöyle: “MV ZEALAND ALEXIA (DALO Z), MV ZEALAND ALMERE, MV ZEALAND AMALIA, MV ZEALAND AMSTERDAM, MV ZEALAND ARIANE (SYLYANI Z), MV ZEALAND BEATRIX, MV ZEALAND DELILAH, MV ZEALAND JULIANA, MV ZEALAND MAXIMA, MV ZEALAND ROTTERDAM, MV BREADBOX FALCON, MV CELTIC EXPLORER, MV FRANCISCA, MV LEAH, MV MERIDIAAN, MV NEKTON, MV SAMSKIP AKRAFELL, MV SAMSKIP ENDEAVOUR, MV SAMSKIP INNOVATOR, MY LADY DEE, MY LATITUDE, AK ABBA, AK CEREN, AK BROTHER, AK PHOENİCİA, PACİFİC OCEAN, JOHN F, GOLDEN BAY, SİS, SON 1”


 

Yıldırımlar’ın ortak oldukları 17 şirketin içerisinde en büyüklerinin Hollanda merkezli Q Shipping ve Zealand Shipping olduğu belirtiliyor. 21 gemi işleten Q Shipping, Türkiye ve Hollanda dışında Ukrayna’da da faaliyet gösteriyor. Zealand isimli şirket ise 2010 yılında hızlı bir yükseliş yakaladı. Genç gemi filosuyla dikkat çeken şirketin sahibi olduğu gemiler de devasa büyüklüklere sahip.

Yıldırımlar’ın 17 şirket ve uluslararası ortaklılarının mal varlıkları, dünya genelinde sahibi oldukları limanlar, taşıma yaptıkları mallar ve yönettikleri sermayenin milyar dolarları bulduğu tahmin ediliyor.

BİNALİ YILDIRIM HOLLANDA'DAKİ ŞİRKETİNİ KAPATACAK MI?

Başbakan Binali Yıldırım, Hollanda'nın AKP mitingi yapmak için giden Çavuşoğlu'na ve Aile Bakanı Sayan'a izin vermemesinin ardından yaptığı açıklamada, Hollanda'nın bedel ödeyeceğini bu yapılanların karşılıksız kalmayacağını ifade etmişti.

Ancak asıl merak konusu, Türkiye-Hollanda arasındaki kriz bu kadar derinleşmişken Başbakan Binali Yıldırım'ın Hollanda'da faaliyet gösteren denizcilik firmasını kapatıp kapatmayacağı.

<< Önceki Haber Hollanda ile ilgili yaptırımlar Başbakan'ın şirketlerini... Sonraki Haber >>
ÖNE ÇIKAN HABERLER