Hollanda Kralı, 6 kişiyi öldürüp müebbet hapis cezası alan Türk'ü affetti
⏱ Okuma Süresi 3 dk•Yayınlanma Perşembe, Ocak 21 2021
Hollanda'da 6 kişiyi öldürme suçundan müebbet hapis cezası alan Türkiye kökenli Cevdet Yılmaz'ın Hollanda Kralı tarafından affedildiği belirtildi.

BBC Türkçe'de yer alan habere göre Hollanda'da bir kafede, biri çocuk 6 kişiyi vurarak öldürdüğü için ömür boyu hapis cezasına çarptırılan Türkiye kökenli Cevdet Yılmaz, hükümetin itirazına rağmen Kral Willem-Alexander tarafından affedildi.
Avrupa'da ömür boyu hapis cezasını sonuna kadar uygulayan birkaç ülkeden biri olan Hollanda'da, Cevdet Yılmaz, 1986 yılından bu yana affedilen ilk hükümlü oldu.
Yılmaz, Hollanda'nın Delft kentindeki Koetsiertje adlı kafede 1983 yılında meydana gelen olayda, 12 yaşındaki Carmen Sneeks adlı kız çocuğu da dahil 6 kişiyi öldürmüştü.
Hollanda vatandaşlığına geçen Yılmaz, 5 Nisan 1983 akşamı kafede "Sen gerçek Hollandalı değilsin, Hollanda ve Karayip adalarını oluşturan Nederlend vatandaşısın" diyen bir kişiyle tartıştı.
Kendisine küfür edildiğini söyleyen Yılmaz, eve gidip silahını aldıktan sonra, önce tartıştığı kişiyi vurdu. Ardından kafedeki diğer kişilere ateş eden Yılmaz, 6 kişiyi öldürdü.
O güne kadar bu çapta bir katliamın yaşanmadığı Hollanda'da, olay büyük tepki gördü. Cevdet Yılmaz, 1984 yılında ömür boyu hapis cezasına çarptırıldı.
'Yeterince ceza çektiğini' savundu
Düzenli olarak Hollanda devleti aleyhine davalar açan Yılmaz, uzun yıllar cezaevinde kaldığı ve yeterince ceza çektiğini savunarak, af talebinde bulundu. Bazı yargıçlar ve ulusal kamu denetçisi (Ombudsman) da Yılmaz'ın bu talebine destek verdi.
Ancak Hollanda Hukuku Koruma Bakanı Sander Dekker, 6 kişiyi öldüren bir kişinin toplum içine salınmasının, kurban yakınlarında derin yaralar açacağını belirterek, Yılmaz'ın ömür boyu demir parmaklıklar ardında kalması gerektiğini söyledi.
Hollandalı bakan, Yılma
Bu haberler de ilginizi çekebilir
En Çok Okunanlar
1.Asla Vazgeçmeyeceğim!2.Trump: 'Çok ciddi bir misilleme olacak'3.ABD'de üniversiteye kanlı saldırı: Çok sayıda ölü ve yaralı var!4.Yola çıktıklarımızla beraber Yoldayız5.Yola çıktıklarımızla beraber 'Yoldayız'
6.Endonezya ağlıyor: Sel felaketinde can kaybı 1000'i aştı7.Bedenin ritmi: Günün her saatinin bir işleyişi var8.Dünyanın konuştuğu firar: Machodo'nun Venezuela'dan kaçış detayları ortaya çıktı9.Rusya Donbas'da ısrarcı10.Rusya'nın donmuş varlıklarına el konuldu: AB ile Moskova arasında hukuk savaşı başladı

Kemal Gülen
Esra Büyükcombak

Numan Yılmaz

Prof. Dr.








