HSYK bayan hakime öyle bir ceza verdi ki...

Yaptığı atama ve tayinlerle bir çok yargıcı mağdur olmasına neden olan Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK), bir bayan hakimin ‘nemli iklimlerde’ çalışamayacağını gösteren doktor raporuna rağmen nemi yüksek olan İstanbul’a yapılan tayinin durdurulma talebini kabul etmediği belirtildi.

HSYK hükümete bağlandı

Video: Arşiv

HSYK, iltihaplı Romatizma rahatsızlığı nedeniyle nemli iklimlerde çalışması durumunda eklem tutukluluğu ve haraket kısıtlığının daha da artacağını gösteren doktor raporuna rağmen bayan hakimin İstanbul'a yapılan tayinin durdurulması talebini reddettiği kaydedildi. İlgil bayan hakimin bu hastalığı 17 yaşından bu yana yaşadığı, ilgili raporların dosyasında da mevcut olduğu ve bu nedenle de kurul'un bilgisi dahilinde olduğu vurgulandı. Ancak HSYK'nın önceki yıl aynı hastalığa sahip bir başka yargıcın Ankara'dan İstanbul'a yapılan tayinini itaraz üzerine durdurduğu belirtildi

2016 yılı İdari Yargı Yaz Kararnamesi ile Danıştay Tetkik Hakimliği görevinden alınarak İstanbul'da görevlendirilen Hakim Önder Tekin, yaşadıkları skandalı sosyal paylaşım sitesinde paylaştı. Yaşananları sitem eden Hakim Tekin, neden böyle cezalandırıldıklarını bir anlam veremediklerini aktardı.

‘EŞİMİN HASTALIĞI KURUL'UN BİLGİSİNDE DOSYASINDA MEVCUT'

Hakim Tekin, “2016 yılı İdari Yargı Yaz Kararnamesi ile Danıştay Tetkik Hakimliği görevimden alındım. Eşimde Ankara Vergi Mahkemesi Üyeliği görevinden alınarak İstanbul Bölge İdare Mahkemesi Üyeliği' ne atandık. HSYK 1. Dairesi' nden yeniden inceleme talebinde bulunduk. Nedeni sağlık sorunları. 17 yaşından beri kronik Romatoit Artirit(İltihaplı Romatizma) hastası olan eşimin hastalığının 2004'de yeniden atak yapan hastalığının bir türlü baskılanmadığına dair raporlar dosyasında mevcut olduğundan Kurul' un bilgisi dahilinde idi.” ifadesini kullandı.

‘NEMLİ YERLERDE BULUNMASI HALİNDE HASTALIĞININ ARTACAĞI RAPORLA SABİT'

HSYK'na itirazda sağlık raporlarının sunulduğunu anlatan Hakim Tekin, şu ifadeleri kullandı: “Öldurmeyen ama süründüren bu hastalığı nedeniyle sağ bacak ekleminin şismesine dayalı hareket kısıtlılığı nedeniyle ayakta duramama, yürüyememe nedeniyle esim bu yıl zaten 3-4 ay çalışamamış, sağlık izni kullanmıştı. İtirazımızda sunduğumuz sağlık raporunda eşimin nemli iklimlerde çalışması durumunda eklem tutukluluğu, hareket kısıtlılığının daha da artacağı; yani İstanbul gibi nemi yüksek bir İl'e gönderilmesinin sağlığına olumsuz yansıyacağı da yer almıştı.”

‘AYNI HASTALIĞA SAHİP OLANIN İTİRAZI KABUL EDİLMİŞ'

Sağlık durumuna rağmen, itirazlarının reddedildiğini vurgulayan hakim Tekin, “İstanbul İlinde çalışmasına elvermeyeceği sağlık raporunda açıkça belirtilen bir yargıç için düzenlenen sağlık raporu HSYK tarafından dikkate alınmadı. Anlamak mümkün değil.” dedi.

Eşi gibi aynı rahatsızlığı bulunan başka bir yargıcın tayin itirazının kabul edildiğini aktaran Hakim Tekin, ” 2015 İdari Yargı Kararnamesi ile aynı hastalığa sahip bir meslektaşımızın Ankara'dan İstanbul'a yapılan atamasına yaptığı itirazı kabul edilerek Ankara'da bırakıldı.Eşime, dolayısıyla bana yapılan bu farklı muamelenin haklı, hukuki bir gerekçesinin olmadığını biliyorum. Varsa açıklanması gerekir.” ifadelerini kullandı.

‘BU HAKSIZLIK,EŞİTSİZLİK NİYE?'

Atama nedenleri açık bir şekilde bildirilmediğinden, akıllarına itirazın reddinin farklı nedenlere dayanma ihtilami geldiğini belirten Hakim Tekin, soruları sordu: ” Buna sebep, 2014 yılında HSYK üyeliği seçimlerinde mevcut HSYK üyeleri karşısında aday olmam mı? Sosyal medyada aktif olarak Türk yargısının son geldiği nokta ile ilgili eleştiri ve kaygılarımı paylaşmam mı? Örgütlenme özgürlüğümü kullanarak HSYK bileşenletinin örgütlü olduğu Yargıda Bırlik Derneği yerine Yargıçlar Sendikası' na üye olmuş olmam mı? YARSAV ve Yargıçlar Sendikası Üyesi meslektaşlarımla HSYK önune siyah çelenk birakma ve basın açıklamasına katılmış olmam mı? Kararname ile ilgili eleştirilerimi ‘Dağıtılan Yargı, Dağıtılamayan Adalet' başlıklı bir makale ile ulusal bir gazetede halka aktarmış olmam mı? Gece, Gündüz, Cumartesi, Pazar, Genel tatil dinlemeden kendimi Danıştay' daki dosyalarıma vakfetmemden mi? İtirazımızı reddetmenizden üç gün önce eşimin bükemediği sağ bacağındaki dizine yapılan kortizon iğnesinden daha çok yaralayan eşitliksiz, sağlık raporu tespitlerini dikkate almayan bu ret kararınızın nedeni ne?”

Kaynak: Muhabir Ajans
<< Önceki Haber HSYK bayan hakime öyle bir ceza verdi ki... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER