HSYK, 'devlet sırrı' deyip MİT TIR'ları soruşturmasıyla ilgili belge vermedi


ANKARA (CİHAN)- Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK), MİT TIR'larında arama yapmak istediği için açığa alınan Savcı Özcan Şişman'ın, kendisiyle ilgili yürütülen soruşturmada savunma yapmak için MİT TIR'ları soruşturmasıyla ilgili belge talebini reddetti. Gerekçe olarak devlet sırrını gösteren HSYK, "Kişilerin özel hayatına açıkça haksız müdahale sonucunu doğuracağı, kişilerin veya soruşturmayı yürüten görevlilerin hayatını ya da güvenliğini tehlikeye sokacağı, soruşturmanın güvenliğini tehlikeye düşüreceği, gizli kalması gereken bilgi kaynağının açığa çıkmasına neden olacak veya soruşturma ile ilgili benzer bilgi ve bilgi kaynaklarının temin edilmesini güçleştireceğini" ileri sürdü.

Terörle Mücadele Kanunu' nun(TMK) 10'uncu maddesiyle yetkili ve Hatay bölgesi sorumlusu olan Cumhuriyet Savcısı Özcan Şişman, 1 Ocak 2014'te Kırıkhan-Reyhanlı karayolunda mühimmat yüklü olduğu iddiasıyla polis ve jandarmanın durdurduğu TIR'ın MİT görevlileri tarafından Kırıkhan Cumhuriyet Savcısı'na arama yaptırılmadığı bilgisi üzerine bölgeye gitti.

TIR'da arama yapmak isteyen Savcı Şişman, MİT görevlileri tarafından engellenince, arama yapamadığı yönünde tutanak hazırladı. Savcı Şişman, 6 Ocak 2014'te kendi talebi üzerine Adana Cumhuriyet Başsavcılığı'nda görev sahası değiştirilerek Gaziantep Bölgesi sorumlu yapıldı.

Cumhuriyet Savcısı Özcan Şişman, 16 Ocak 2014'te de HSYK tarafından Mersin Cumhuriyet Başsavcılığı'na atandı. Şişman HSYK 2'nci Dairesi tarafından MİT TIR'larının durdurulmasıyla ilgili yürütülen soruşturma kapsamında açığa alındı.

TIR BELGELERİNİ İSTEDİ

Cumhuriyet Savcısı Özcan Şişman, HSYK 2'nci Dairesi'nden soruşturmada hem delil olarak kullanmak hem de savunma yapmak üzere 'bilgi edinme' kapsamında MİT TIR'larıyla ilgili belge ve bilgileri istedi. HSYK 2'nci Dairesi'nce hakkında soruşturma yürütülen Şişman'ın bu talebi "Gizli kalması gereken bilgi kaynağı açığa çıkar" gerekçesiyle reddedildi.

HSYK cevabında, "Hakkınızda başlatılan soruşturmanın henüz sonuçlanmadığı ve 4982 sayılı Bilgi Edinme Hakkı Kanunu'nun 'İdari soruşturmaya ilişkin bilgi veya belgeler' kenar başlıklı 19 ve bu Kanuna istinaden çıkarılan Bilgi Edinme Hakkı Kanunu'nun Uygulanmasına ilişkin Esas ve Usuller Hakkında Yönetmeliğin 'İdari soruşturmaya ilişkin bilgi veya belgeler' kenar başlıklı 30'uncu maddesindeki 'Kurum ve kuruluşların yetkili birimlerince yürütülen idari soruşturmalarla ilgili olup, açıklanması veya zamanından önce açıklanması halinde, kişilerin özel hayatına açıkça haksız müdahale sonucunu doğuracağı, kişilerin veya soruşturmayı yürüten görevlilerin hayatını ya da güvenliğini tehlikeye sokacağı, soruştunnanın güvenliğini tehlikeye düşüreceği, gizli kalması gereken bilgi kaynağının açığa çıkmasına neden olacağı veya soruşturma ile ilgili benzer bilgi ve bilgi kaynaklarının temin edilmesini güçleştireceği nedenlerden, bilgi veya belgeler, bilgi edinme kanun kapsamı dışındadır. Bu hüküm kapsamında yapılan değerlendirme uyarınca talep ettiğiniz bilgi ve belgelerin 4982 sayılı Bilgi Edinme Hakkı Kanunu'nun 19'uncu maddesi ile Bilgi Edinme Hakkı Kanunu'nun Uygulanmasına ilişkin Esas ve Usuller Hakkında Yönetmeliğin İdari soruşturmaya ilişkin bilgi veya belgeler kenar başlıklı 30'uncu maddesinde yer alan bentlerde yer alan belge niteliğinde olması nedeniyle talebiniz yerinde görülmemiştir." ifadelerini kullandı. CİHAN
<< Önceki Haber HSYK, 'devlet sırrı' deyip MİT TIR'ları soruşturmasıyla... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER