HSYK formalite, Saray’ın listesi hazır

Okuma Süresi 2 dkYayınlanma Cuma, Temmuz 15 2016
Yüksek yargıyı sıfırlayarak iktidara bağlayan yasa onaylanmadan, ‘fişleme’ listelerinin hazırlandığı ortaya çıktı. Yargıtay 23. Ceza Dairesi Üyesi Mehmet Erdoğan, yüksek yargıda görevden alınacak üyelerin isim listesinin ‘elden ele’ dolaştığını iddia etti.
Danıştay, Yargıtay ve Yüksek Seçim Kurulu üyelerinin görevlerine son veren kanun tasarısı, 1 Temmuz’da Meclis Genel Kurulu’nda AKP’lilerin oylarıyla gece yarısı kabul edilerek yasalaştı. 

Muhalefetin ‘anayasaya açıkça aykırı’ diye itiraz ettiği yasanın Resmi Gazete’de yayımlandığı gün tüm yüksek yargı üyelerinin üyelikleri düşecek. 

Yerlerine ise 5 gün içinde yeni Yargıtay üyelerini HSYK, Danıştay üyelerinin ise 87’sini HSYK, 29’unu ise cumhurbaşkanı atayacak. 

Yeni atanacaklar, görevleri sona eren üyeler içinden seçilecek. Yeni üyeler atandıktan sonra Anayasa Mahkemesi yasayı iptal etse de ‘karar geriye yürümeyeceği için’, bu üyeler görevlerine devam edebilecek.

Yargıtay 23. Ceza Dairesi Üyesi Mustafa Erdoğan, yasaya tepkisini sosyal medya hesabı üzerinden gösterdi. 

Sözlerine, “Burası Türkiye, kurallar kişiye ve kuruma göre değişir. 

Yargı mensuplarının kasten yasaya aykırı karar vermeleri suç iken; yasama organı üyelerinin bilerek Anayasa’yı ihlal etmeleri suç olmaz.” diyerek başlayan Erdoğan, yeni seçileceklerin isim listelerinin herkesin elinde olduğunu kaydetti. 

İşte o paylaşımlar:


Anayasayı bilerek ve isteyerek çiğniyorlar

“Yargıtay ve Danıştay ile ilgili kanun tasarısının Anayasa’ya aykırı olduğu uzun zaman tartışıldı. 

Anayasaya aykırılık AKP’li vekiller tarafından da kabul edildiği halde, bilerek ve isteyerek Anayasaya aykırı kanun çıkardılar.

Sehven çıkarılan Anayasaya aykırı kanun hükümleri Anayasa Mahkemesince iptal edilir. 

Ancak Anayasayı yok saymak suretiyle kötü niyetle çıkarıl

Bu haberler de ilginizi çekebilir