Hüda Kaya: Darbeler döneminin izleri temizlenmeden '28 Şubatlar bitti' denemez


HDP İstanbul Milletvekili Hüda Kaya, şu an hapishanelerin yoksul, gariban halkın evlatlarıyla rekor derecede dolduğunu söyledi. Darbeler ve zulümler döneminin izlerinin her boyutuyla temizlenmeden kimsenin '28 Şubatlar bitti' diyemeyeceğini vurgulayan Kaya, '28 Şubat bitti' diyenlerin elleriyle Türkiye'nin ilk başörtülü HDP Erciş Belediye Eş Başkanı Diba Keskin'in şu anda Sincan'da hapiste, görevden alınmış olduğunu ifade etti.

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Genel Kurulu'nun 50'inci birleşimi açıldı. Birleşimi TBMM Başkanvekili Ayşe Nur Bahçekapılı yönetiyor. 2016 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu Tasarısı ile 2014 yılı Merkezi Yönetim Kesinhesap Kanunu Tasarısının TBMM Genel Kurulu'nda görüşülmesine devam ediliyor. Program uyarınca 5. turda İçişleri Bakanlığı, Sağlık Bakanlığı, Kültür ve Turizm Bakanlığı ve bağlı kurum-kuruluşların bütçeleri görüşülüyor.

Meclis kürsüsüne Konca Kuriş'in fotoğrafını koyan HDP İstanbul Milletvekili Hüda Kaya, 12 yıl önce 2 Mart 1994'te yapılan Meclis oylamasıyla DEP milletvekilleri Orhan Doğan, Hatip Dicle, Leyla Zana, Ahmet Türk, Sırrı Sakık ve bağımsız milletvekili Mahmut Alınak'ın dokunulmazlıklarının kaldırılmasına karar verildiğini hatırlattı.

Bu vekillerin 17 Mart 1994'te tutuklanarak cezaevine konulduğunu dile getiren Kaya, 16 Haziran 1994 tarihinde ise Anayasa Mahkemesi tarafından bu partinin kapatıldığını ifade etti. "Şimdi yıl 2016 ve Adalet Karma Komisyonu'nda bekleyen 500'e yakın fezleke dosyası var ve bunun yarısından fazlası da HDP vekillerine ait." diyen Kaya, aradan geçen bunca yıl içerisinde 2016 Türkiyesi'ndeki manzaranın halen bu olduğunu kaydetti.

"Türkiye asla 90'lara dönmez"; "28 Şubat bin yıl sürmedi" diyenlerin vicdanına bir kez daha seslenmek istediğini belirten Kaya, şöyle devam etti: "Ne kadar vahim ve ne kadar yasakçı bir politika içinde olduğumuz çok aşikâr. Evet, 28 Şubat bin yıl sürdü mü, sürmedi mi derken, bu vesileyle 28 Şubatın o kanlı vahşet sürecinde acımasızca katledilenlerden biri olan Sevgili Dostum, Arkadaşım Konca Kuriş'i rahmetle anıyorum fotoğrafta gördüğünüz kadın arkadaşımız. Yine o dönemlerin gadrine uğramış, 15-20 yıldan fazladır hapislerde unutulan, Müslüman ve siyasi bütün mahkûmları da burada saygıyla hatırlıyorum, anıyorum. Bu ülkenin yöneticileri bir gecede kararnameler çıkartarak binlerce memuru, savcıyı, gazeteciyi işinden ederek kendi evlatlarını kurtarmaya devam ederken 14 yıllık iktidarları sürecinde gariban halkın evlatları için parmaklarını bile kıpırdatmadılar. Bilakis şu an hapishaneler yoksul, gariban halkın evlatlarıyla rekor derecede dolmuş durumda. Darbeler ve zulümler döneminin izleri her boyutuyla temizlenmeden '28 Şubatlar bitti' diyemez kimse. Dün de yasaklar, baskılar, zulümler, vahşetler ve tehditler yine bu sistem tarafından yapılıyordu ve yine onun beslemesi yandaş medya ile de yaptıkları zulümler, hakikatler çarpıtılarak ve inanılmaz yalanlarla gerçekler halktan saklanıyordu; dün de gerçekleri topluma ulaştırmaya, haykırmaya çalışanlar yalanlarla hapsediliyor, tehdit ediliyor, katlediliyordu; bugün de zulümler, katliamlar, infazlar dünden daha şiddetli bir şekilde devam etmektedir. Bu gerçekleri söylüyorum diye; yanlışları, yalanları, zulümleri buradan her fırsatta ortaya koymaya devam ediyorum diye yıllardır ağza alınmayacak şekilde troller, köşeleri kapmış tetikçiler hâlâ şahsıma saldırmaya devam ediyorlar. Bu hakaret ve tehdit, hedef göstermelerden bazıları şurada. Burada sadece yalanları ifşa ediyoruz, zulümleri ortaya koyuyoruz, belgelendiriyoruz, açıklıyoruz diye gösterilen, yapılan manşetlerden 'Utanmaz Kadın' manşetleriyle yandaş medya, tetikçi medya hâlâ şahsımı hedef göstermeye devam ediyor."

İçişleri Bakanlığı ve bağlı 5 kuruluşun 2016 yılı toplam ödeneğinin 35 milyar olduğunu dile getiren Kaya, bu rakamın Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, Hazine Müsteşarlığı, Millî Eğitim ve Maliye Bakanlığı hariç ayrı ayrı 46 genel bütçeli kurumun bütçesinden daha fazla olduğuna dikkat çekti.

"DOLMABAHÇE MUTABAKATI BİZZAT HÜKÜMET TARAFINDAN YOK SAYILDI"

"Gençlik potansiyeli en güçlü olan bir ülke olarak öğretmenden fazla güvenlik elemanları ve polis alımı yaparsanız bu gençlik potansiyeliyle, hiç kusura bakmayın 'Dindar gençlik istiyoruz.' derken mafya bozuntuları cennetine dönüştürürsünüz ülkeyi." diyen Kaya, Dolmabahçe mutabakatının bizzat Hükûmet tarafından yok sayılmasının, gelinen aşamada çok ağır sonuçlar doğurduğunu vurguladı.

Kaya, "Bu bölgelerde bazı komutan ve polislerin bizzat ifade ettiği gibi, güvenlik güçlerinden bile üstün yetkilerle donatılan, askerî ve Emniyet mekanizmalarına değil de paralel bir yapı olduğu çok aşikâr olan ve direkt saraya bağlı olduğu görülen bu şaibeli birliklerin ödenekleri İçişleri Bakanlığı bütçesine dâhil midir veya Cumhurbaşkanlığı örtülü ödenekleri kapsamında mıdır?" sorusunu yöneltti:

Türkiye'nin ilk başörtülü HDP Erciş Belediye Eş Başkanı Diba Keskin'in şu anda Sincan'da hapiste, görevden alınmış durumda olduğunu belirten Kaya, '28 Şubat bitti' diyenlerin elleriyle bunun gerçekleştirildiğini savundu. "Ya istikrar ya kaos dediniz ve ülkeyi bu hâle getirdiniz." diyen Kaya, "Yok efendim, önce silahlar betona gömülecekmiş. Allah'tan korkmaya davet ediyorum. En doğal hakları gasbedilen, zulmedilen hayatları zindana döndürülen bir halkla konuşabilmek için önce zayıf ve ezilen taraf değil, güçlü ve zalim olan taraf adım atmalıdır ki ezilen taraf bir zerre kendini güvende hissedebilsin." şeklinde konuştu.

2016 bütçesinin de bir savaş bütçesi olduğunu ifade eden Kaya, çatışmasız, kansız ve ölümsüz, eşit ve onurlu, hak ve adalet çerçevesinde bir çözüm istediklerinin altını çizdi. CİHAN
<< Önceki Haber Hüda Kaya: Darbeler döneminin izleri temizlenmeden '28... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER