Hukuk garabeti

Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu, silah taşıdığı iddia edilen TIR’ları durdurduğu gerekçesiyle tutuklanan 5 savcının meslekten ihracına karar verdi. 14 ayda 10 hakim ve savcı işini kaybetti.

Hukuk garabeti

Yeni HSYK, kararları ve hazırladıklar iddianamelerden dolayı Ekim 2014’ten bu yana bir yılda 10 hakim ve savcıyı ihraç ederek, 12 Eylül darbe anayasasının ardından yüksek yargının vesayetindeki eski HSYK’yı geçti.

Özgür Düşünce'den Metin Arslan'ın haberine göre, eski HSYK, savcılar Sacit Kayasu ile Ferhat Sarıkaya’yı hazırladıkları iddianamelerden dolayı ihraç etmişti.

TIR SAVCILARINI İHRAÇ ETTİLER
Hükümet kontrolündeki HSYK, Adana ve Hatay’da MİT’e ait TIR’larda arama yaptıkları gerekçesiyle Adana eski Cumhuriyet BaşsavcıSüleyman Bağrıyanık, Başsavcı Vekili Ahmet Karaca, savcılar Aziz Takçı, Özcan Şişman ve Yaşar Kavalcıoğlu’nun meslekten ihracına karar verdi.

DANIŞTAY’A DAVA AÇABİLİR
Savcıları meslekten ihraç eden HSYK 2. Dairesi, daha önce de savcılar hakkında açığa alma kararı vermişti. Meslekten ihraç edilen hakim ve savcıların HSYK kararının kaldırılması için Danıştay’a dava açma hakkı bulunuyor.

17-25 SAVCILARINA DA İHRAÇ
HSYK önceki gün de 17 ve 25 Aralık yolsuzluk soruşturmasının savcıları Zekeriya Öz, Celal Kara, Muammer Akkaş, Mehmet Yüzgeç ile 25 Aralık dosyasının hakimi Süleyman Karaçöl’ün meslekten ihraç kararlarını onaylamıştı. Ekim 2014’te göreve başlayan yeni HSYK, 1 yıl 2 ay içerisinde 10 hakim ve savcıyı kararlarından dolayı mesleklerinden ihraç etti.

28 YILDA FERHAT SARIKAYA VE SACİT KAYASU İHRAÇ EDİLDİ
Yüksek yargının kontrolündeki HSYK ise 1982 Anayasa’sının ardından yapısının değiştirildiği 2010 referandumuna kadar geçen sürede 2 savcıyı mesleğinden ihraç etmişti. Eski HSYK’nın ihraç ettikleri arasında 12 Eylül darbecilerine dava açan Sacit Kayasu ile Şemdinli İddianamesini hazırlayan savcı Ferhat Sarıkaya bulunuyor. Kayasu ile Sarıkaya’nın ihraç kararları, 2010 anayasa değişikliğinin ardından yeni HSYK tarafından kaldırılmıştı. Mesleğe kabul edilen Sarıkaya, hâlen Ankara savcısı olarak görev yapıyor.

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER