Hukuksuzca tutuklandığı yetmedi

Attığı tweet'lerden dolayı tutuklanan gazeteci Bülent Keneş'e yönelik hukuksuzluklar cezaevinde de devam ediyor.

Hukuksuzca tutuklandığı yetmedi

Keneş, Metris'ten yüksek güvenlikli Silivri Cezaevi'ne nakledildi. Burada tek kişilik hücreye yerleştirilen Bülent Keneş'e tecrit şartları uygulanmaya başlandı. Metris'e diş fırçası, pijama gibi kişisel eşyaları da alınmamıştı.
Tutuklama, iktidarın silahı oldu

Gazeteci Keneş'in tutuklanmasına gerekçe gösterilen ‘cumhurbaşkanına hakaret' suçu, muhalif kesimi susturmak için kullanılan bir araç haline geldi. Yüzlerce kişiye soruşturma açıldı, son bir yılda 15 kişi tutuklandı. Duruma tepki gösteren aydınların görüşleri özetle şöyle:

Avukat Celal Ülgen: Tutuklama, iktidarın siyasi silahı şeklinde kullanılıyor. Ahmet Hakan'a saldıranların tutuklanmamasına karşın, tweet atan bir gazetecinin tutuklanması olayında hukuka aykırı durum kendiliğinden ortaya çıkıyor. Tweet atanlar bu ülkede tutuklanamaz ve tutuklanmamalı. Bütün faşist iktidarlar giderayak bu yola tevessül eder.

Yumruk millî, Twitter değil!
Avukat Ömer Kavili: Artık ‘terör polisi' değil, ‘toplumla mücadele şube müdürlüğü polisleri' onlar. Onlar devletin değil, AKP hükümetinin polisidir. Eğer bir gazeteciye yumruk atılıyorsa, dikkat edin o milli bir yumruktur. Yerli malıdır. Oysa Twitter yabancı. Yani dışarıdan gelen, ideolojik mihrak!

O madde çöplüğe atılacak
Baskın Oran: Durum çok açık. Eskiden ‘Türklüğü' korumak için TCK 301'i kullanıyorlardı. Önlerine geleni tutuklayıp cezalandırıyorlardı. Şimdi ise ‘şahsı', yani Erdoğan'ı korumak için TCK 299'u kullanıyorlar. Önlerine geleni tutuklayıp arkasından bir de tazminat davası açıyorlar. TCK 301 nasıl tarihin çöplüğüne atıldıysa TCK 299 da atılacak.

Bunun adı ilkellik
Prof. Eser Karakaş: Avrupa'da hiçbir ülkede hakaret suçu, ceza kanununda düzenlenmiyor. Yani birisine hakaret ederseniz, bu sizi cezaevine göndermek için gerekçe olarak kullanılamıyor. Tazminat davası açılıyor. Bunun ceza kanununda düzenlenmesi çok büyük bir ilkellik. Türkiye'de belli kesimi susturmak için çok çirkince kullanılan bir şey haline geldi.

Gazetecilere sopa gösteriliyor
Ufuk Uras: Bir yayın yönetmenini attığı tweet'ten dolayı tutuklamak ifade özgürlüğüne müdahaledir. Bu tamamen basını caydırmaya yönelik bir harekettir. Bir kaçma durumu yok. Bu, diğer basın mensuplarına yönelik aba altından sopa göstermek oluyor.

<< Önceki Haber Hukuksuzca tutuklandığı yetmedi Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER